Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/10/1998 (MΠΕ)

Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η αναταραχή στο χώρο της υγείας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών. Η κυβέρνηση προτείνει την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των νοσοκομείων, με βάση της πραγματικές και όχι τις πλασματικές εφημερίες. Παράλληλα, καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στείλουν εκπροσώπους στην επιτροπή που θα συσταθεί για τον καθορισμό των εφημεριών, που θα εκτελεστούν κατά το 1999. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα και θα καθορίσουν τη στάση τους. Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και παρεμπόδιση λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής και του Πειραιά έκανε λόγο για εκφοβισμό των γιατρών.

Η μείωση των δαπανών του δημοσίου, αλλά και τα αυξημένα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αποτελούν δύο κύρια χαρακτηριστικά του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, με ουσιαστικό θέμα την αντιπληθωριστική πολιτική, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την πώληση των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, προχωρούν κανονικά.

Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, τονίζει στο μήνυμα που έστειλε ο Μπιλ Κλιντον προς τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, με αφορμή την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα επιβεβαιώσει στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων των έξι υποψήφιων προς ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο για πολιτικούς λόγους, έστω και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επεξεργασίας κεφαλαίων που αφορούν την ένταξη συγκεκριμένων χωρών. Σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι το πολιτικό πρόβλημα δε θα αποτελέσει τροχοπέδη, τουλάχιστον στη φάση αυτή.

Άρχισαν στην Κέρκυρα, οι εργασίες της 3ης Συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί Πολυμερής Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συνάντησης στη χώρα μας, πάρθηκε ομόφωνα, κατά τη 2η Συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της ΟΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 και 22 Οκτωβρίου 1997. Στη διάρκειά της, αποφασίστηκε επίσης η σύσταση μιας ad hoc Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επεξεργασία και οριστικοποίηση ενός σχεδίου Πολυμερούς Συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ΟΣΕΠ, για την καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του, προκειμένου να υποβληθεί για υπογραφή στην 3η Υπουργική Συνάντηση.

Θέματα που αφορούν την τριμερή και πολύπλευρη συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια θα εξεταστούν στην πρώτη τριμερή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τους προέδρους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας παρουσία των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί 3-4 Οκτωβρίου στους Δελφούς. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, Κάρμεν Ποντγκορεάνου στην ατζέντα της συνάντησης του θα έχουν ο Κώστας Σημίτης, ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου και ο Πέταρ Στογιάνοφ θα υιοθετηθεί η κοινή δήλωση των τριών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σημειώνεται ότι η ελληνο-ρουμανο-βουλγαρική συνεργασία, που εγκαινιάστηκε το 1996 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είναι η πιο μακροχρόνια μορφή τριμερούς συνεργασίας, στην οποία συμμετέχει η χώρα μας και η οποία έχει στόχο, μαζί με άλλες παρόμοιες στην περιοχή, τόσο την ανάπτυξη της πολιτικής περιφερειακής συνεργασίας, όσο και τις ενέργειες της Ρουμανίας για την ένταξη της στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές.

Αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα. Σε όλα τα σχολεία του νομού θα γίνουν εκδηλώσεις με θέμα τους αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας και στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές και τις μαθήτριες στις προτομές των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα (στην πλατεία Μακεδονομάχων) και στον ανδριάντα του Παύλου Μελά (στην πλατεία μπροστά στον Λευκό Πύργο). Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με επίσημη δοξολογία στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Παντελεήμονα του Β' και ομιλία στον Ιερό Ναό από τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Αγγελόπουλο με θέμα: "Η συμβολή της Εκκλησίας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα". Μετά το πέρας της δοξολογίας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Μακεδονομάχων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τα σωματεία στην προτομή του Παύλου Μελά. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αρχισαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του ΙΒ' Επιστημονικού Συμποσίου "Χριστιανική Θεσσαλονίκη", που φέτος έχει ως ειδικό θέμα του το "Ναό του Αγίου Δημητρίου, προσκύνημα Ανατολής και Δύσης". Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η δωδεκάχρονη παρουσία των επιστημονικών συμποσίων υπό τον γενικό τίτλο: "Χριστιανική Θεσσαλονίκη", στα πλαίσια των Δημητρίων, είναι επιτυχής και έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως εκδήλωση αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον εορτασμό των Δημητρίων.

"Ελληνική Ταυτότητα και Πολιτισμός" είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου στη Βοστώνη, το Ελληνικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το ΣΑΕ Αμερικής. Το συνέδριο διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της 30ης επετείου από την ίδρυση του Ελληνικού Κολλεγίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωϊνή", κύριος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: "Ελληνική Γλώσσα: Δομή, εξέλιξη και πολιτιστική σημασία της ελληνικής".

Ενώ η "κύηση" του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Αλβανία, εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, ο "τοκετός" παρουσιάστηκε δύσκολος έως και απρόβλεπτος, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίστηκε ανένδοτο στην παραχώρηση του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, που μέχρι στιγμής κατέχει, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. Την ίδια στιγμή, σκληρός εμφανίζεται και πάλι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Μπερίσα, καθώς στο διπλωματικό παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις για την απομάκρυνσή του.

Ανακοίνωση για τη μεταμέλεια των αποσχισθέντων από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και την επιστροφή τους στους κόλπους της, έκανε ο Πατριάρχης Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας, Μάξιμος, στο περιθώριο της Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών, στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο Πατριάρχης Μάξιμος σημείωσε ότι οι σχισματικοί μητροπολίτες απαρνήθηκαν τα αξιώματα που τους είχε δώσει ο "εναλλακτικός Πατριάρχης" Ποιμένας και ζήτησαν να αναλάβουν αυτά που είχαν πριν αποσχιστούν από τον κορμό της επίσημης Εκκλησίας. "Δεν άκουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να με ρωτά εάν θα αποσυρθώ", απάντησε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας σε σχετική ερώτηση. Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου υπό τον Ποιμένα, Ανατόλι Μπαλάτσεφ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι "ο Μάξιμος "έχει πάρει το μήνυμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να αποσυρθεί".

Προεκλογικός "πυρετός" επικρατεί στην ΠΓΔΜ, αφού πλέον η χώρα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου. Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων είχαν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες και από αυτές προέκυψαν και πολιτικές συμμαχίες που προκάλεσαν αίσθηση στους πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων. Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται είναι συγκεχυμένες, όμως ορισμένες από αυτές δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το χειμώνα, προειδοποίησε ο υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας, Σεργκέι Γκενεράλοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς στην πρωτεύουσα ήδη άρχισε να πέφτει το πρώτο χιόνι. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι για ένα μήνα δεν έγινε καμία ενέργεια και τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις οικονομικές αρχές που η κυβέρνηση υπερασπιζόταν για πολύ καιρό. Αναφερόμενος στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, UES, και φυσικού αερίου, Gazprom, διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει κατάσχεση κεφαλαίων, δε θα κηρυχθεί χρεοκοπία ούτε θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα στον προϋπολογισμό, καθώς η χώρα είναι εν μέρει προετοιμασμένη για το χειμώνα αν και υπάρχει έλλειψη προμηθειών σε καύσιμα στις απομακρυσμένες περιοχές βόρεια και ανατολικά..

Καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται αραιές νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να βρέξει το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 2 October 1998 - 5:40:09 UTC