Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η νεκροτομή στο πτώμα του Σορίν Ματέι - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου του.
  • Στα γεγονότα της οδού Νιόβης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το Αγρίνιο.
  • Κ. Καραμανλής: "Το κράτος βρίσκεται εν διαλύσει".
  • Κοινές ελληνοτουρκικές πρωτοβουλίες στα θέματα ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης προανήγγειλαν από τα Σκόπια, οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Ισμέτ Σεζγκίν.
  • Δεκτές Ελλάδα και Δανία στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
  • Επίσκεψη Πάγκαλου στη Μόσχα από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.
  • Τριήμερη περιοδεία στην Θράκη αρχίζει τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας.
  • Φθηνότερο κατά δέκα δραχμές θα πωλούν από την ερχόμενη εβδομάδα το ψωμί τα πρατήρια άρτου.
  • Στους Δελφούς, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, η συνάντηση Σημίτη - Στογιάννοφ - Κονσταντινέσκου.
  • Στις κάλπες σήμερα οι Γερμανοί για να εκλέξουν νέο καγκελάριο και ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
  • Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν σήμερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τρεις ιατροδικαστές, με εντολή του υπουργού και Δικαιοσύνης και ένας που θα οριστεί από την οικογένεια του Σορίν Ματέι θα πραγματοποιήσουν ίσως και σήμερα τη νεκροτομή στο πτώμα του ρουμάνου κακοποιού για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Χθες δύο ιατροδικαστές πραγματοποίησαν νεκροψία. Ο ιατροδικαστής κ. Μπούτης επισήμανε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα. Είπε ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα, προφανώς από τη συμπλοκή της Τετάρτης και ο χρόνος του θανάτου προσδιορίζεται μεταξύ 9.20 και 11.00 το πρωί. Ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου του ρουμάνου. Ο γιατρός των φυλακών, Ιωάννης Κούτρας απέδωσε τον θάνατο σε ανακοπή της καρδιάς, άποψη που διατύπωσε και το γραφείο τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός, τόνισε πως ο θάνατος του Σορίν οφείλεται στα σοβαρά του τραύματα και υπογράμμισε ότι ο κακοποιός ένιωσε δυσφορία στις 9 το πρωί, αν και βρισκόταν σε καταστολή, ενώ αμέσως βρέθηκε κοντά του γιατρός του νοσοκομείου. Ο αντιπρόεδρος του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας, Μιχάλης Γεωργάς, ανέφερε πως τα τραύματα του Σορίν από τα θραύσματα της χειροβομβίδας ήταν επιπόλαια.

Στα γεγονότα της οδού Νιόβης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και πρόσθεσε ότι στις νέες συνθήκες των ανοιχτών συνόρων και της οικονομικής μετανάστευσης είναι απαραίτητη η διαφύλαξη της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη που πρέπει να ζει χωρίς φόβο. Πάντως σημείωσε ότι πρέπει να διανύσουμε ακόμη πολύ χρόνο για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα.

"Το κράτος βρίσκεται εν διαλύσει και δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε στοιχειώδεις υπηρεσίες στον πολίτη. Ποτέ άλλοτε ο πολίτης δεν ήταν τόσο μόνος και τόσο ευάλωτος όσο σήμερα. Αυτά προκύπτουν από το φιάσκο της αστυνομίας στην οδό Αχαρνών". Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ημερίδα για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε χθες η ομάδα των ευρωβουλευτών του κόμματος, στο ξενοδοχείο "Κάπιτολ". Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους άφθαρτους, ικανούς, αποτελεσματικούς και έντιμους και πρόσθεσε ότι τέτοιοι δεν μπορεί να είναι τα κομματικά φερέφωνα και οι προσωπικές επιλογές του κ. Σημίτη.

Κοινές ελληνοτουρκικές πρωτοβουλίες στα θέματα ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης προανήγγειλαν από τα Σκόπια, όπου αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών άμυνας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Ισμέτ Σεζγκίν. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνες, αναφορά στην οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε παραπέμποντας στο διεθνές δίκαιο ως πλαίσιο επίλυσης διαφορών. Ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της δίωρης περίπου συνάντησής του με τον κ. Σεζγκίν δεν συζήτησαν τις "μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις". Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεισφέρουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν. Στο μεταξύ, όπως τονίστηκε στη σύνοδο, επιτροπή στρατιωτικών συμβούλων από όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε αυτή θα καταλήξει σε κοινή πρόταση για την έδρα, τη διοίκηση και τους στόχους της πολυεθνικής βαλκανικής δύναμης που θα συσταθεί.

Δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα γίνουν από 1.1.1999 η Ελλάδα και η Δανία, όπως αποφάσισαν χθες στη Βιέννη οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Κοινότητας. Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στην ισοτιμία της δραχμής, όσον αφορά το περιθώριο διακύμανσης, το οποίο θα παραμείνει στο συν-πλην 15%. Στο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζεται ότι η απόφαση σχετικά με το περιθώριο διακύμανσης της δραχμής λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετείχε ικανοποιητικά στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και σημείωσε πρόοδο στο θέμα της οικονομικής σύγκλισης. Σημειώνεται ακόμη ότι η εισαγωγή στο νέο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών ενισχύει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Επίσκεψη στη Μόσχα από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε επιστολή του προς το Ρώσο ομόλογο του Ιγκόρ Ιβάνοφ, με αφορμή τα 170 χρόνια από την εγκαθίδρυση διμερών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών θα παγιωθούν και θα ενδυναμωθούν.

Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης αρχίζει αύριο τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη. Ο κ. Αρσένης θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ θα έχει επαφές με φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των θρησκευτικών αρχών.

Φθηνότερο κατά δέκα δραχμές θα πωλούν από την ερχόμενη εβδομάδα το ψωμί τα πρατήρια άρτου. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και οι εκπρόσωποι των πρατηρίων δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη μειωμένη τιμή μέχρι το τέλος του έτους. Με ανακοίνωση της όμως η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας διαψεύδει ότι θα πάρει ανάλογη απόφαση, ώστε να μειώσουν τις τιμές τους και τα αρτοποιία.

Στους Δελφούς, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη με τους Προέδρους της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βουλγαρικής Προεδρίας, η συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κοινή αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι Γερμανοί για να εκλέξουν νέο καγκελάριο και ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με ποσοστό 4% των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε χθες η γερμανική τηλεόραση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται μόνο κατά μια μονάδα. Την αναμέτρηση θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν το 18%, οι οποίοι μαζί με τους ψηφοφόρους της Πρώην Ανατολικής Γερμανίας αναμένεται να καθορίσουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων στη νέα Βουλή.

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν σήμερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι νεφώσεις αργότερα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 29 και στα νησιά από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 27 September 1998 - 7:40:08 UTC