Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:44 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 22/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού για τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
  • Αίσθηση προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η προβολή της κατάθεσης, στο σώμα των ενόρκων, του Αμερικανού Προέδρου για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
  • Δ. Ρέππας: "Ο λαός έχει εκλέξει τον Μπιλ Κλίντον και στον αμερικανικό λαό λογοδοτεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ουδείς μπορεί να τον υποκαταστήσει".
  • Σημαντικές επαφές Πάγκαλου στη Νέα Υόρκη.
  • Γ. Κασουλίδης: Η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση Πάγκαλου, για "εγγυημένη απαγόρευση" πτήσεων στον εναέριο χώρο του νησιού.
  • Συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Συνάντηση αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αύριο στα Σκόπια.
  • Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος.
  • Στις Βρυξέλλες αύριο οι Κύπριοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης και Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.
  • Έκπληκτος δηλώνει ο αρχηγός του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βασίλ Μέλο για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του.
  • Τεράστιες είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο στη Γιουγκοσλαβία, Κρίστοφερ Χιλ, οι διαφορές μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς.
  • Άνοδος 2,80% στη Σοφοκλέους.
  • Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και αύριο στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στο κυβερνητικό έργο, σε ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, στην ανάπτυξη, την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στις 7.30' μ.μ στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις τους στην Αττική για τη συγκέντρωση στην Καλλιθέα που θα καλύψει έκταση 35 στρεμμάτων.

Αίσθηση προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η κατάθεση στο σώμα των ενόρκων του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι, που προβλήθηκε χθες. Αρνητική ήταν η αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης, ενώ σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διενήργησε το δίκτυο NBC, το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ψέματα, όμως το 57% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί. Τη διαδικασία που οδήγησε στη δημοσιοποίηση της κατάθεσης καταδίκασε ο Λευκός Οίκος. Τη συμπαράσταση τους στον Αμερικανό Πρόεδρο εξέφρασαν ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

"Ο λαός έχει εκλέξει τον Μπιλ Κλίντον και στον αμερικανικό λαό λογοδοτεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ουδείς μπορεί να τον υποκαταστήσει". Μ' αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη θέση και στάση του Μπιλ Κλίντον ύστερα από τη δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης του για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αύριο το πρωί, ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρακαθήσει σε γεύμα και θα μιλήσει για τα εθνικά θέματα, για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Ευρώπης, καθώς και για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Η ομιλία του κ. Πάγκαλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Την ίδια ημέρα, ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν. Η συνάντηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού με τον Τόμας Μίλερ, ειδικό διαπραγματευτή των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου, για "εγγυημένη απαγόρευση" πτήσεων στον εναέριο χώρο του νησιού από μαχητικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ 5 ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ.Κασουλίδης επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή δεν πιέζουν αποτελεσματικά την Τουρκία να κάμψει την αδιαλλαξία της για το κυπριακό, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Κύπρος θα εμμείνει στην απόφαση για την αγορά των πυραύλων S- 300.

Πέραν των όσων αρνητικών στοιχείων διαθέτει ο Κώστας Καραμανλής, έχει και ένα θετικό: την αισιοδοξία, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η αισιοδοξία είναι θετικό στοιχείο αλλά ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να γίνει και ρεαλιστής, παρατήρησε ο κ. Ρέππας.

Θέματα που αφορούν στην προώθηση της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας και στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, θα συζητήσουν αύριο στα Σκόπια αντιπροσωπείες των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τιχομίρ Ιλίεφσκι και της ελληνικής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παύλος Αποστολίδης. Η σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματός που θα πραγματοποιηθεί στις 5.30' το απόγευμα του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Κάπιτολ" στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση οργανώνει ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με στόχο την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της Θεσσαλονίκης που συνδέονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Για τις Βρυξέλλες αναχωρούν αύριο οι Κύπριοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης και Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης. Οι δύο υπουργοί θα παραστούν στη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι η συζήτηση του προενταξιακού συμφώνου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Έκπληκτος δηλώνει ο αρχηγός του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βασίλ Μέλο για την βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, ενώ εκφράζει ανησυχίες για τον κίνδυνο να ανοίξει ένας νέος κύκλος βίας με στόχο αυτή τη φορά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. "Για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη η βομβιστική επίθεση, διότι ποτέ στη ζωή μου δεν είχα σκεφθεί ότι θα ήμουν στόχος δολοφονικής απόπειρας", τονίζει ο κ. Μέλο σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τεράστιες είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο στη Γιουγκοσλαβία, Κρίστοφερ Χιλ, οι διαφορές μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς, ιδίως όσον αφορά στο θέμα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Σε δηλώσεις του στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινα ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η συνέχιση των συγκρούσεων, καθώς είναι δύσκολο οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τη στιγμή που συνεχίζεται η καταστροφή των χωριών, οι εκτελέσεις και η αύξηση του κύματος των προσφύγων.

Τις χθεσινές μεγάλες απώλειες προσπάθησε να αναπληρώσει σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο 2,80 % και διαμορφώθηκε στις 2.140,28 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλός και ανήλθε στα 35 δισ. δραχμές.

Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν αύριο στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 22 September 1998 - 16:40:11 UTC