Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 21/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Με τον υπουργό Υγείας συναντήθηκε το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών - Το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" κατέλαβαν μέχρι το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.
  • Σαφείς αιχμές Πάγκαλου κατά του Σαλί Μπερίσα για τις δηλώσεις του περί ελληνικής ανάμιξης και άσκησης επιρροής στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας.
  • Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.
  • Προβλήθηκε το βίντεο με την κατάθεση Κλίντον στους ενόρκους για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. - Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.
  • Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Κωνσταντόπουλου.
  • Το Νέστο και την Κομοτηνή επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.
  • Αλεξίσφαιρα παρμπρίζ τοποθετήθηκαν σε 12 τζιπ των αστυνομικών διευθύνσεων Καστοριάς και Φλώρινας που χρησιμοποιούνται για περιπολίες στα σύνορα.
  • Τετραήμερη απεργία από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή εξήγγειλε η ομοσπονδία συλλόγων πολιτικής αεροπορίας.
  • Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
  • Την υποχρεωτική χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές ζητά από τον υφυπουργό Οικονομικών ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
  • Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης θα αντιμετωπίσει ο Σαλί Μπερίσα, στην περίπτωση προσαγωγής του σε δίκη.
  • Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
  • Νευρικότητα επικρατεί στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Φόλκερ Ρίε.
  • Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Με τον υπουργό Υγείας συναντήθηκε το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο σύστημα εφημεριών. Για ερασιτεχνισμό και αναλγησία κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος". Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δηλώνουν ότι η απεργία αυτή έχει αποκλειστικά θεσμικό και όχι μισθολογικό αίτημα, που είναι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου. Σημειώνουν ακόμη ότι από την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, τα έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Αιχμές κατά του πρώην Αλβανού Προέδρου, Σαλί Μπερίσα, άφησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη. Ορμώμενος από τις δηλώσεις του κ.Μπερίσα περί ελληνικής ανάμιξης και άσκησης επιρροής στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας, ο κ.Πάγκαλος διευκρίνισε: "Δεν έχουμε απόψεις για το ποιος πρέπει να κυβερνά στην Αλβανία, ούτε θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά της". Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πολιτική στηρίζεται αποκλειστικά στην αρχή ότι η Αλβανία πρέπει να κυβερνάται με δημοκρατικό τρόπο, που διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διαμόρφωση κλίματος πολιτικής ομαλότητας. Την πολιτική αυτή -έσπευσε να διευκρινίσει- η Ελλάδα την ασκεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε ότι δεν ακολούθησε νέα επικοινωνία μετά τη συνάντηση και ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα γίνει κάτι τέτοιο αργότερα.

Λεπτομέρειες για τη σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι δίνει ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στην κατάθεσή του στο διευρυμένο σώμα των ενόρκων που προβλήθηκε τηλεοπτικά το απόγευμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε σαφώς αμήχανος στο ρόλο του κατηγορούμενου. Οι ένορκοι διάβασαν στον Αμερικανό Πρόεδρο τα δικαιώματά του και του γνωστοποίησαν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το Συνταγματικό του Δικαίωμα και να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που ίσως των ενοχοποιούν. Η δημοσιοποίηση της κατάθεσης Κλίντον για το σκάνδαλο Λεβίνσκι προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές. Απώλειες 4% σημειώθηκαν στη Φρανκφούρτη, 3,54% στο Παρίσι, 3,89% στη Ρώμη και 2,51% στο Λονδίνο. Πτώση κατά 1,70% σημείωσε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους έπεσε κατά 4,22%.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κωνσταντόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στο τομέα των εθνικών μας θεμάτων και της άμυνας, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Νέστο και την Κομοτηνή επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία εγκαινίασε σειρά μεγάλων ενεργειακών έργων. Χθες η κ. Παπανδρέου εγκαινίασε στη Φλώρινα τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, ενώ σήμερα το φράγμα της Πλατανόβρυσης στο Νέστο και δύο εργοστάσια στην Κομοτηνή. Παρέστη δε στην υπογραφή της σύμβασης για τη μονάδα της ΔΕΗ που θα λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου.

Αλεξίσφαιρα παρμπρίζ τοποθετήθηκαν σε 12 τζιπ των αστυνομικών διευθύνσεων Καστοριάς και Φλώρινας που χρησιμοποιούνται για περιπολίες κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων. Το κόστος αλλαγής των παρμπρίζ κάλυψε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τα ενισχυμένα τζιπ παρέδωσε στην αστυνομία ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος. Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης που έγινε στην Καστοριά ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η ασφάλεια των αστυνομικών είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Τετραήμερη απεργία από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή εξήγγειλε η ομοσπονδία συλλόγων πολιτικής αεροπορίας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της υπηρεσίας. Στην απεργία δε θα συμμετάσχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. "Σήμερα ο πολιτικός ορίζοντας των εκλογών έχει ξεκαθαρίσει", είπε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε: "Η εμπειρία μου ως δήμαρχος τους τέσσερις αυτούς μήνες με έπεισε ότι η κάθοδος μου στις εκλογές θα σηματοδοτούσε πιθανόν αρνητικές φυγόκεντρες τάσεις, τόσο στο εσωτερικό της παράταξης μου, της οποίας την ενότητα και ομοψυχία αποκαταστήσαμε πλήρως, όσο και στην επιθυμία μου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην καλύτερη διεξαγωγή των εκλογών ".

Την υποχρεωτική χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές ζήτησε, για άλλη μια φορά, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή τους, οι έμποροι της πόλης χαρακτηρίζουν την επιβολή χρήσης των μηχανών στη διακίνηση των αγαθών για τα οποία υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση του στεγασμένου εμπορίου, ελάχιστο μέτρο δικαιοσύνης. Υποστηρίζουν ότι με την ενέργεια αυτή το υπουργείο θα συντελούσε στην εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης θα αντιμετωπίσει ο Σαλί Μπερίσα, στην περίπτωση προσαγωγής του σε δίκη, όμως στη σύλληψή του αντιδρά έντονα ο πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο κ. Νάνο, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε την αντίθεσή του στη σύλληψη του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Δήλωσε, δε, ανοιχτά στους βουλευτές, ότι δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να μην προχωρήσει στη σύλληψη.

Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως αναφέρεται σε έκθεση της "Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας", για τον Αύγουστο του 1998, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, 1649 άτομα ετέθησαν υπό κράτηση εκ των οποίων, 993 άνδρες, 587 γυναίκες και 69 παιδιά, ενώ 72 άτομα δήλωσαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια εκ των οποίων 58 άνδρες, 10 γυναίκες και 4 παιδιά. Επίσης, 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις αγνώστων δραστών, 4 άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις ακροδεξιών, 27 άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και 245 άτομα απολύθηκαν από την εργασία τους.

Νευρικότητα επικρατεί στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Φόλκερ Ρίε, ο οποίος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι σερβικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει, ότι το μέλλον τους στην πολιτική σκηνή της Σερβίας απειλείται σοβαρά. Σχολιάζοντας την αντίδραση του Βελιγραδίου στις πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ο ίδιος υποστήριξε ότι η Δύση είναι πλέον διατεθειμένη να δράσει στρατιωτικά κατά της Γιουγκοσλαβίας, εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ.Ρίε υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμμένει στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 21 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 27 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 21 September 1998 - 17:40:08 UTC