Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 16/09/1998 (MΠΕ)

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις θορύβησαν αργά χθες το βράδυ τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη σημειώθηκε στις 23:27' και ήταν μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ η δεύτερη, σημειώθηκε δύο λεπτά αργότερα και είχε μέγεθος 2,7 βαθμούς. Το επίκεντρο και των δύο δονήσεων εντοπίστηκε 10 χιλ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου.

Στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επικετρώνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ, καθώς εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με προτεραιότητα στην εκτέλεση των έργων που έχουν χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν στο σύστημα των εφημεριών. Χθες, τα μέλη της ένωσης κατά τη γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, για δεύτερη εβδομάδα. Η απόφαση τους, έχει κοινοποιηθεί με εξώδικο στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, τα οποία εξυπηρετούν μονο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για το πολιτικό μέλλον της Αλβανίας με τον Σαλί Μπερίσα, αν προηγουμένως οι οπλοφόροι οπαδοί του δεν παραδώσουν τα όπλα που έχουν στα χέρια τους, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, στην πρώτη από τηλεοράσεως ομιλία του, μετά από τα εκρηκτικά γεγονότα της Δευτέρας που συγκλόνισαν την Αλβανία. Ο κ. Νάνο μίλησε νωρίς χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ήταν αυτή η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την έκρηξη των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι. Ο Αλβανός πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και προσωπικά στον αρχηγό του, Σαλί Μπερίσα, τον οποίο χαρακτήρισε "οργανωτή του πραξικοπήματος" που έγινε στα Τίρανα.

"Στη νέα δοκιμασία που ξέσπασε στην Αλβανία θα χρειασθεί από όλους νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση, σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και τόλμη για συμφιλίωση. Οσο δύσκολο και αν ακούγεται το τελευταίο παραμένει η μόνη ουσιαστική λύση", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. "Η διάθεση εκδικήσεως", συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, "σκοτίζει το νου και οδηγεί σε αιματηρό φαύλο κύκλο.

Ο προϋπολογισμός του 1999 θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας σε σχέση με αυτά που προγραμματίζαμε στην διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός επισήμανε ότι στον νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας για απρόβλεπτες εξελίξεις που υπολογίζεται σε διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί τον επόμενο χρόνο δεν θα προέρχεται από νέους φόρους αλλά από περιστολή δαπανών, διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "πάντοτε βάση για την αντιμετώπιση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδιακή λύση, σύμφωνα με τα όσα προνοούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών". Από την πλευρά του κ. Κρανιδιώτης σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει διάσταση μεταξύ στρατιωτικών και διπλωματών, τόνισε ότι οι ασκήσεις "Τοξότης" και "Νικηφόρος" θα πραγματοποιηθούν, όπως είχαν προγραμματιστεί, προσθέτοντας ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ή διαφωνία.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από αύριο, ο Επίτροπος Νηλ Κίννοκ, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Διευρωπαϊκών Δικτύων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Κίννοκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη και Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητές του. Επίσης, θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πανεπιστήμιο ''Κολούμπια'' της Νέας Υόρκης θα μιλήσει αύριο, στις 7 το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την αμερικανική μεγαλούπολη. Θέμα της ομιλίας του είναι: ''Η Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης''. Την εκδήλωση οργανώνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών, η Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και το Ινστιτούτο Δυτικής Ευρώπης.

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, πραγματοποιείται η Ι' Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και Παραθρησκείας, στην Αλίαρτο Βοιωτίας από σήμερα έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Την Συνδιάσκεψη φιλοξενεί ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως στην Αλίαρτο. Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι εκατό περίπου Σύνεδροι - Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι: "Η ανάγκη οριοθετήσεως της Ορθοδόξου Πίστεως έναντι της προκλήσεως της "Νέας Εποχής"". Έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Πολιτειακές, Πολιτικές και Τοπικές Αρχές.

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 16 September 1998 - 5:40:09 UTC