Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 10/09/1998 (MΠΕ)

Διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της νέας σχολικής χρονιάς διατυπώνουν ο υπουργός Παιδείας και οι καθηγητές. "Είναι όλα έτοιμα για ν' αρχίσει ομαλά η νέα χρονιά και έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για τη σωστή λειτουργία των νέων θεσμών", δηλώνει ο κ. Αρσένης. "Τα λύκεια δεν είναι έτοιμα για να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αίθουσες και ο εξοπλισμός, ενώ ενδέχεται να καθυστερήσει η διανομή των βιβλίων" υποστηρίζει η ΟΛΜΕ.

Τη διαβεβαίωση ότι ίσως και σήμερα θα υπάρξει η τροποποιητική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, μετά την απόφαση του ΣτΕ να αναστείλει μέχρι το Δεκέμβριο το κυνήγι, ώστε να έχει εκδικαστεί η κύρια προσφυγή, που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις.

Μειωμένη κατά 2,90 δρχ. το λίτρο είναι από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης, ενώ αντίθετα αυξάνεται κατά 3,30 δρχ. το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης

Την έντονη ανησυχία του για την ενίσχυση των τουρκικών θυλάκων στο Β.Ιράκ με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, εξέφρασε ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράν, κ. Ταλαμπανί στη συνάντηση που ζήτησε και είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο στην Τεχεράνη. Ο κ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε τον κ. Ταλαμπανί ότι η Ελλάδα στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων και θα εξακολουθήσει να το κάνει σε όλα τα διεθνή φόρα.

Στη χώρα μας φτάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης του λαού των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, που θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ θα τιμηθεί και από την Ακαδημία Αθηνών. Αύριο, θα επισκεφτεί την πόλη της Λάρισας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Χριστόδουλου Καφφέ.

Κυβερνητική σύσκεψη για την ανεργία πραγματοποιήθηκε το στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, ενώ εξετάστηκαν τρόποι ώστε το Σχέδιο αυτό να γίνει αποτελεσματικότερο. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την απασχόληση μείζον θέμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για την κατάρτιση του νέου Σχεδίου Δράσης για το 1999 που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μορφές διμερούς συνεργασίας, καθώς και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Πιθανό θεωρεί η Αλέκα Παπαρήγα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Σε συνέντευξη της στη Θεσσαλονίκη, η γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού τον οποίο αποκάλεσε "υποστηριχτή του άγριου και βάρβαρου καπιταλισμού", ενώ επιτέθη και κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου τον οποίο κατηγόρησε για "μεγαλοϊδεατισμό".

Δημοσιεύματα για νέα αναβολή στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο διέψευσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, και πρόσθεσε ότι η πολιτική της Λευκωσίας και της Αθήνας γύρω απ' αυτό το ζήτημα παραμένει σταθερή. Σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είπε ότι η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

Ενας νέος οργανισμός, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, θα εγκαινιάσει μια νέα τελείως διαφορετική πορεία στον τομέα της διαχείρισης των δαπανών του FEOGA, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Τζουμάκας επεσήμανε ότι ως υπουργός Γεωργίας έχει την πολιτική ευθύνη της διαχείρισης των εισροών του FEOGA, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισροών. Το πρώτο σκέλος, οι "Εγγυήσεις", αντιπροσωπεύει κατά έτος το ποσό τουλάχιστον των 800 δισ. δραχμών, που μερικές φορές έχει υπερβεί το 1 τρισ. δραχμές και το σκέλος "Προσανατολισμός" που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ετήσιο μέσο όρο 100 δισ. δραχμές με βάση την ισχύουσα σημερινή ισοτιμία.

Για διήμερη επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από πρόσκληση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργου Κάππα. Κατά την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο, ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Θέματα αθλητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας συζήτησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και ο Ιταλός Πρέσβης, Ενρίκο Πιετρομάρκι. Στη συνάντηση που έγινε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, ο κ. Πιετρομάρκι ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας στην προσπάθεια της πόλης του Τορίνο να αναλάβει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με την επωνυμία "ΕΡΜΗΣ" για την τρομοκρατία και τον αθλητισμό, διοργανώνεται από το υπουργείο Δημόσια Τάξης σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Η Διάσκεψη αυτή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της Κοινής Δράσης OISIN (για την πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών διεθνούς εγκληματικότητας). Σκοπός της Διάσκεψης είναι η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή επιχειρησιακών εμπειριών σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πριν και κατά τη διεξαγωγή σημαντικών αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων διοργανώσεων, παγκοσμίου ή πανευρωπαϊκού επιπέδου.

"Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση εξήγγειλε και πάλι τα ίδια έργα", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλο Λαζαρίδη έθεσε το ερώτημα γιατί ο επί 16 χρόνια δήμαρχος Καλαμαριάς δεν έκανε όσα υπόσχεται ότι θα κάνει τώρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, σημείωσε πως η μόνη χρησιμότητά του ήταν να εξασφαλίζει ψήφους για τον Ακη Τσοχατζόπουλο στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά την ΟΝΝΕΔ, επεσήμανε ότι στόχος της είναι η ανάδειξη των ελκτικών πτυχών της πολιτικής και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή στελεχών της οργάνωσης στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχων.

Δεν μπορεί το Ισραήλ να δηλώνει ότι η στρατιωτική του συνεργασία με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών, τη στιγμή που ενισχύει την Τουρκία, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου κατά την επιστροφή του από την Κέρκυρα.

''Λουκέτο'' έβαλε - για λόγους οικονομικούς - το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Ντόρτμουντ, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις και έντονες διαμαρτυρίες στις οργανώσεις των Ελλήνων μεταναστών της περιοχής. Η απόφαση για το κλείσιμο του Προξενείου, η οποία προφανώς ελήφθη στην Αθήνα, μάλλον αιφνιδίασε τους μετανάστες, καθώς εφαρμόσθηκε ταχύτατα. Το Προξενείο έπαψε να δέχεται το κοινό από τις 31 Ιουλίου και στα τέλη Αυγούστου έκλεισε. Ο Γενικός Πρόξενος του Ντόρτμουντ, Μιχάλης Κουκάκης, ανέλαβε το Προξενείο στη Λειψία, ενώ οι υπάλληλοι μετακινήθηκαν στα πλησιέστερα Προξενεία (Αννοβέρου, Ντίσσελντορφ και Κολωνίας) και ορισμένοι από αυτούς ανακλήθηκαν στην Αθήνα.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, που αναμένεται να αγγίξει τις καρδιές όλων όσων παρευρεθούν, πρόκειται να είναι αυτή που διοργανώνει ο Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης, "Οι Αγιοι Πάντες", την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα βραβευθούν, 250 αριστούχοι μαθητές, γυμνασίου - λυκείου της περασμένης σχολικής περιόδου, ενώ θα δοθούν σχολικές τσάντες σε 200 "πρωτάκια" μέλη του Συλλόγου, δηλαδή σε παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.

Οι τιμές καταναλωτή στη Ρωσία εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 35,7% την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής. Το ποσοστό του πληθωρισμού για το τρέχον έτος διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20% για τους πρώτους οχτώ μήνες και το 15% μόνο για τον Αύγουστο ενώ το 1997 ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το 11%.

Οι Κομμουνιστές της Δούμα ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την πολιτική και οικονομική κρίση. Σε ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα "είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση της κρίσης και να σχηματίσει κυβέρνηση που θα χαίρει δημόσιας εμπιστοσύνης, θα ελέγχεται από το κοινοβούλιο και θα είναι υπόλογη σ' αυτό".

Το επίπεδο ανεργίας στις 11 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα το επόμενο έτος, είναι χαμηλότερο από αυτό του Ιουλίου, αλλά παραμένει πάνω από το επιδιωκόμενο ποσοστό της Ένωσης στο σύνολό της. Το στατιστικό γραφείο της Ε.Ε., Eurostat, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανέργων στις 11 χώρες του εύρω αντιστοιχεί στο 11,1%, σε σχέση με το 11,2% του Ιουνίου και το 11,7% της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Στις 15 χώρες-μέλη της Ένωσης, το ποσοστό ανεργίας κειμένεται στο 10,1%, το οποίο αντιστοιχεί σε 16,7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δεν έχει μεταβληθεί από τον Ιούνιο. Τα όρια διακύμανσης του ποσοστού ανεργίας ξεκινούν από το 2, 3% στο Λουξεμβούργο και φτάνουν το 18,6% στην Ισπανία. Τον Ιούλιο του 1997 ο μέσος όρος της έφτανε το 10,7%.

Βόρειους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί από τα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 10 September 1998 - 5:40:08 UTC