Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/09/1998 (MΠΕ)

Τη βεβαιότητα ότι όλα τα στελέχη της κυβέρνησης εργάζονται για την όσο το δυνατό καλύτερη προώθηση του κυβερνητικού έργου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διάφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών ως προς την πολιτική που ακολουθείται, ο κ. Σημίτης είπε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εκφράζουν και να διατυπώνουν την γνώμη τους στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην πρόοδο του κυβερνητικού έργου, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να βλέπει κανείς "αντιπαλότητες" και "αντιμαχόμενα στρατόπεδα", γιατί υπάρχει κοινός στόχος. Ο πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη σημερινή οικονομική πολιτική τα δύο προσεχή χρόνια και σημείωσε πως εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Οπως είπε, η πολιτική που εφαρμόζεται ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό και συζητήθηκε αρκετές φορές στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και απάντησε στην έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας τα εξής: "Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν δέχονται αμφισβήτηση. Υπήρξε θεαματική πτώση των ελλειμμάτων του δημοσίου τομέα και του πληθωρισμού, καθώς και σημαντική αύξηση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο εκτελούνται σε όλη την Ελλάδα 20.000 έργα.

Ως "αποκαρδιωτική" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σημίτης επιχείρησε να εξαφανίσει τα προβλήματα, που ο ίδιος με την πολιτική του "περιπλέκει και αναπαράγει". Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, παρουσιάζοντας "το μαύρο άσπρο". Από τη Λαμία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε λόγο για εμπαιγμό του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για "ψυχρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας".

Τα ακριτικά φυλάκια της Νίκης και της Αγίας Παρασκευής στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.Ο κ. Στεφανόπουλος γνωρίστηκε με τους στρατιώτες των φυλακίων και εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον τρόπο διαβίωσής τους. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώθηκε από τους στρατιωτικούς διοικητές, ενώ κάτοικοι των χωριών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, είπαν στον κ. Στεφανόπουλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. "Πολύ περισσότερο χάρηκα που είδα τα παιδιά που υπηρετούν εδώ στα φυλάκια και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ζούνε κάτω από συνθήκες πολύ άνετες", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

"Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια χώρα σταθερή, ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις, που προχωράει μπροστά και μια οικονομία αναπτυσσόμενη, που χαρακτηρίζεται από συνεχή βελτίωση των οικονομικών της δεικτών. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω στους επενδυτές που με επισκέπτονται. Αλλωστε η ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι βασική μου αποστολή στην Ελλάδα και αποτελεί το σημαντικότερο τομέα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Γιαυτό με έστειλε ο πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εδώ". Τα παραπάνω δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, μετά από την επίσκεψη του στο περίπτερο του αμερικανικού ομίλου Hyatt, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ούτε ο θάνατος της πασίγνωστης Μητέρας Τερέζας δεν ενώνει τους Αλβανούς πολιτικούς, καθώς, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον θάνατό της τα κόμματα της κυβέρνησης του συνασπισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διοργάνωσαν στη μνήμη της δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στα Τιρανα. Ο πρωθυπουργός Νάνο χρησιμοποίησε την επέτειο του θανάτου της για να δώσει μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των Αλβανών. "Η καλύτερη δικαιοσύνη σήμερα είναι η συγχώρεση και όχι η ποινή. Να συγχωρέσεις σήμερα δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος αλλά δυνατός και η συγχώρεση σήμερα πρέπει να γίνει πάνω απ' όλα εν ονόματι των εθνικών συμφερόντων" δήλωσε ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια εκτόνωσης την τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιράς που επικρατεί στην χώρα μετά τη σύλληψη των έξι πρώην αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αιχμές κατά του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" στη Βουλγαρία, άφησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, κατηγορώντας το ότι με την "προσκολλημένη στο παρελθόν" πολιτική του οδήγησε στην αποξένωση των τουρκόφωνων από τη βουλγαρική κοινωνία. Μιλώντας σε σεμινάριο, αφιερωμένο στα προβλήματα των μειονοτικών ομάδων στη Βουλγαρία, το οποίο οργάνωσε στο θέρετρο Παμπόροβο το κυβερνών κόμμα της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ΕΔΔ), ο κ.Κόστοφ, σημείωσε ότι βασικό ρόλο στην ένταξη των μειονοτικών στην κοινωνική ζωή του τόπου θα πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η κατάσταση δεν είναι παντού η ίδια. Τέλος, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το κυβερνών κόμμα θα αναζητήσει ευρεία κοινωνική συναίνεση στο θέμα της επικύρωσης της διεθνούς Συνθήκης για τις μειονότητες

Σε αποχή από τις εκλογές θα καλέσει τους κροατικής καταγωγής πολίτες της Βοσνίας το κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ) εάν η αποστολή του ΟΑΣΕ δεν επαναφέρει στη λίστα 15 υποψήφιους του οι οποίοι διεγράφησαν μετά από απόφαση της διεθνούς επιτροπής για τις εκλογές. Το προεδρείο του HDZ απείλησε επίσης ότι λόγω της απόφασης της αποστολής του ΟΑΣΕ θα παραιτηθούν όλοι οι Κροάτες λειτουργοί από όλα τις κυβερνητικές θέσεις στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ χαρακτήρισε χθες την απόφαση για τη διαγραφή των 15 υποψηφίων του HDZ οριστική και κάλεσε όλους να τη σεβαστούν, αποδίδοντας την στην ανάγκη να σταματήσει η εύνοια της κροατικής τηλεόρασης στο HDZ, η παρουσία Κροατών στρατιωτών στην προεκλογική εκστρατεία και η αφαίρεση πανώ των άλλων κομμάτων.

Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην πρώην ανατολική Γερμανία απειλούνται από την οικονομική κρίση στη Ρωσία, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις που έδωσαν ειδικοί επί των οικονομικών θεμάτων στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag. "Οι εξαγωγές από τη Γερμανία στη Ρωσία ανήλθαν στο 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 1997. Το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει 49,500 εργαζόμενους στη βιομηχανία", δήλωσε ο Κλάους Βέρνερ του ινστιτούτου οικονομικής ανάπτυξης στη Χάλλη, της ανατολικής Γερμανίας, αριθμός στον οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών της Σαξωνίας, Καζο Σόμερ. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται από τη ρωσική κρίση, υποστήριξε σύμβουλος γερμανικής επιχείρησης που αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η ρωσική οικονομική κατάσταση μετά την υποτίμηση του ρουβλίου , αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη Γερμανία από ότι η ασιατική. Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών της Ρωσίας προς τη Γερμανία ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγες νεφώσεις αναμένονται σήμερα στα κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας, ενώ είναι πιθανό να βρέξει το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει κυρίως το απόγευμα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 18-27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 7 September 1998 - 5:40:09 UTC