Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 06/09/1998 (MΠΕ)

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο ένταξης της στην ΟΝΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι.Βελλίδης". Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέκλιτα τη σημερινή πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία από την κρίση στη διεθνή χρηματαγορά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ

Η ελληνική οικονομία αισθάνθηκε έντονα τους αντίκτυπους των διεθνών εξελίξεων, είπε ο πρωθυπουργός. Τις πιέσεις αυτές αντιμετωπίζουμε όμως με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

ΟΝΕ

Σήμερα είμαστε βέβαιοι, είπε, ότι θα πετύχουμε τις 4 από τις 5 προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εισδοχή μας στην ΟΝΕ μέχρι τα τέλη του έτους:

- τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% του ΑΕΠ

- την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ

- τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών

- τη σύγκλιση των μακροχρόνιων επιτοκίων

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Το άλμα που πρέπει να κάνουμε στη μείωση του πληθωρισμού μέχρι τα τέλη του 1999, ανέφερε ο κ. Σημίτης, είναι σημαντικό και δύσκολο σε επίπεδο οικονομίας συνολικά. Η συνεισφορά του καθενός που αποφασίζει για τις τιμές των υπηρεσιών ή των προϊόντων του για να πετύχουμε αυτό το άλμα δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική..

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι συνθήκες, σημείωσε, που δημιουργήσαμε έδωσαν έναν αέρα δυναμισμού στην οικονομία, η κυριότερη αντανάκλαση του οποίου είναι οι επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, αυξάνονται φέτος με ρυθμό 10,7%. Το 1997 - 98 επιτυγχάνονται οι υψηλότεροι ρυθμοί των τελευταίων 25 ετών.

ΙΟΝΙΚΗ

Μιλώντας για την Ιονική υπογράμμισε ότι ''πριν από λίγο καιρό είχαμε την εμπλοκή της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας. Είναι μία εξέλιξη αντίστοιχη με τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί. Η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής εντάσσεται στη λογική της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Όσον αφορά στην απασχόληση και την ανάπτυξη επισήμανε ότι ''αξιοποιήσαμε τις προγραμματικές συμφωνίες, ώστε να τονώσουμε την παραγωγή, τις επενδύσεις, την απασχόληση. Συμφωνίες ύψους μεγαλύτερου του 1 τρισ. δρχ. αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα περίπου τρία χρόνια.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Για τους νέους αγρότες, είπε ο κ. Σημίτης, μεταξύ άλλων αποφασίσαμε:

- τη μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, τον τριπλασιασμό των αφορολόγητων ποσών στη φορολογία κλρονομιών, τη φορολογική στήριξη για την αποτροπή της κατάτμησης των αγροτικών εκμεταλεύσεων

- την πρασαύξηση των αφορολόγητων ποσών κατά 50% ή 25% για τα πρώτα 10 χρόνια φορολογικής δήλωσης

- την επιδότηση κατά 60% μέχρι 80% των επιτοκίων μεσομακροπρόθεσμων δανείων για αγορά γης και την ισχυρή επιδότηση για δάνεια που αφορούν τη στέγαση, την τόνωση πρβληματικών περιοχών και άλλες δραστηριότητες του νέου αγρότη.

ΜΙΣΘΟΙ

Στα χρόνια μετά το 1994, τόνισε, δώσαμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που σωρευτικά έφθασαν το 12,5% περίπου. Στην ίδια περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντίστοιχη αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,5%. Η διαφορά αυτή σφραγίζει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής μας.

"Τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ απέδειξαν ότι η χώρα έχασε ακόμη μια τετραετία με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη" τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού. "Είναι φυσικό να εκφράζει ο πρωθυπουργός την ικανοποίηση του για την οικονομία, αφού κριτήριο του ίδιου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η πορεία των κερδών και των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών" τονίζει στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για την ομιλία του κ.Σημίτη, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, έκανε λόγο για άλλα δύο χρόνια σκληρής λιτότητας. Τέλος, ο Συνασπισμός παρατηρεί ότι η πρωθυπουργική ομιλία στόχευε στην κατασκευή άλλοθι για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του ένοπλου κακοποιού Σορίν Ματέι, ο οποίος διέφυγε με ταξί, αφού απελεθέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον Περαιά, τον αστυφύλακα Αθανάσιο Κρυσταλογιάνη, τον οποίο και κρατούσε όμηρο από χθες το μεσημέρι. Ο Ματέι είναι δραπέτης των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας και χθες ταξημερώματα αποπειράθηκε με συνεργό τον Παναγιώτη Χαλεπά να ληστέψει τον Κωνσταντίνο Βαλκάνο στην Ερέτρεια. Έγινε όμως αντιληπτός από περαστικούς και διέφυγε. Ο Χαλεπάς συνελήφθη και έδωσε στους αστυνομικούς τα στοιχεία του συνεργού του.

"Η Ελλάδα απευθύνει μήνυμα ειρήνης σε όλους τους γειτονικούς λαούς. Περιμένουμε από τους γείτονές μας, στους οποίους εμείς δείξαμε την καλή μας διάθεση, να ρυθμίσουν ορισμένα πράγματα". Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στην ομιλία του στο Αμύνταιο Φλώρινας. Ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από το δήμαρχο Αμυνταίου, Θωμά Μήκο. Σήμερα, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί φυλάκια στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τις Πρέσπες.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα η κ.Παπαρήγα θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων. Στις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με φορείς, εργατικά σωματεία της πόλης, υποψηφίους των δημοτικών και νομαρχιακών αγωνιστικών κινήσεων και με προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης στη Βίλα "Μπιάνκα".

Εκκληση προς τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, να στηρίξουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, απηύθυνε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). "Είναι εθνική ανάγκη, οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν μακροχρόνια πολιτική, ακόμη και αν αυτή έχει επιπτώσεις στα βραχυχρόνια κέρδη τους", υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι το 1999 θα γραφτεί στην ιστορία ως ο κρισιμότερος χρόνος της περιόδου 1980-2000.

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του τέως προέδρου Σαλί Μπερίσα, ύστερα από τις συλλήψεις έξι στελεχών και πρώην υπουργών του ανατραπέντος καθεστώτος Μπερίσα, με την κατηγορία ότι ευθύνονται για την αιματοχυσία κατά τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα, την άνοιξη του 1997. Η Βουλή κάλεσε εσπευσμένα για ενημέρωση τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Περικλή Τέτα, ο οποίος στις κατηγορίες πολλών βουλευτών για σοβαρές αδυναμίες του υπουργείου του, απάντησε με γενικολογίες, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς δηλώνοντας: "Η ανικανότητα των πολιτικών να αποκαταστήσουν τη δημόσια ηρεμία δεν μπορεί να καλυφθεί με αστυνομικές λύσεις".

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την τριετή συμφωνία με τη Βουλγαρία στις 23 Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος του, στη Βουλγαρία, Πίτερ Στέλα. Η συγκεκριμενοποίηση των τροποποιήσεων των νόμων για τη φορολογία, καθώς και του νόμου για τις ξένες επενδύσεις είναι οι μοναδικοί από τους προκαταρκτικούς όρους του ΔΝΤ, τους οποίους η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκπληρώσει, είπε ο κ. Στέλα.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα στα Σκόπια η συμφωνία συνεργασίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, του μεγαλύτερου εξωκοινοβουλευτικού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι με το νεοϊδρυθέν κόμμα "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" του Βασίλ Τοπούρκοφσκι. Σύμφωνα με τις εφημερίδες των Σκοπίων, η ανακοίνωση θα γίνει κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης που οργανώνουν τα δύο κόμματα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία, που επικαλείται ο τουρκικός τύπος, εντός μιας εβδομάδας, αμέσως μετά την οικονομική κρίση στη Ρωσία, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια και μαζί με αυτή την απώλεια, η συνολική απώλεια εντός 3 εβδομάδων, έφθασε τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοινωθέντα στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον περασμένο Αύγουστο, υπήρξε στις τιμές καταναλωτού 81,4%, τις δε τιμές χονδρικής 67,4%. Σημειωτέον ότι κατά τον Αύγουστο του 1997 ο ετήσιος πληθωρισμός με βάση τις τιμές καταναλωτού 87,8% και με βάση τις τιμές χονδρικής ήταν 83,4%.

Εξήντα Αλβανοί συνελήφθησαν από άνδρες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή της πόλης Πρίζρεν, νοτιοδυτικά της Πρίστινα, όπου και συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην αρχή της εβδομάδας. Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις ένοπλες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ομάδες Αλβανών αυτονομιστών κατά Σέρβων αστυνομικών, στα χωριά της περιφέρειας του Πρίζρεν.

Σποραδικές βροχές στα βορειοδυτικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 6 September 1998 - 12:27:51 UTC