Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 02/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Εντυπωσιακή άνοδος 5,15% στη Σοφοκλέους - Συνάντηση Σημίτη - Στεφανόπουλου - Κριτική στην κυβέρνηση από την Α. Παπαρήγα και τον Μ. Έβερτ.
  • Μ. Γιέλτσιν: Η Ρωσία θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκείνο που ζητά είναι η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ. - Μ. Κλίντον: οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και οικονομικά τη Ρωσία εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
  • Δ. Ρέππας: Αδικαιολόγητη η αντίδραση των ΗΠΑ στην απόρριψη της τουρκικής πρότασης για την Κύπρο εκ μέρους της Ελλάδας.
  • Την ανάγκη εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο υπογραμμίζει ο Μ. Έβερτ.
  • Συνάντηση Σημίτη - Σάμαρανκ στην Αθήνα.
  • Ελληνο-ιταλική συμφωνία υπέγραψε στη Ρώμη η υπουργός Ανάπτυξης.
  • Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδόπουλου - Μπρατάκου.
  • Στο θέμα της διάταξης για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές αναφέρθηκε ο Δ. Ρέππας.
  • Πέθανε σε ηλικία 82 χρονών, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής.
  • Αποστέλλονται στους φορολογούμενους άλλα 337.581 εκκαθαριστικά σημειώματα.
  • Συνεντεύξεις Τύπου του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη και του υποψήφιου νομάρχη Χρήστου Κοσκινά.
  • Την περιοχή του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Μουδανιών επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Τα κατεχόμενα θα επισκεφτεί το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ.
  • Ομιλία Κληρίδη στην τελετή έναρξης των εργασιών της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
  • Δηλώσεις Γκινούσι στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
  • Ισχυρούς βορείους ανέμους στα ανατολικά και νότια πελάγη προβλέπει η Ε.Μ. Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 5,15% σημείωσε σήμερα στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.240,40 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 64 δισ. δραχμές. Για τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη η εξέλιξη της κρίσης, ωστόσο διαφαίνονται σημάδια εκτόνωσης. Νέες διεθνείς οικονομικές κρίσεις που θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα προέβλεψε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της από τη Μεσσηνία. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ενώ χαρακτήρισε "γκάφα" την υπόθεση της Ιονικής και των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών.

Η Ρωσία θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων παρά την οικονομική κρίση και εκείνο που ζητά είναι η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Γιέλτσιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξαρτώνται άμεσα από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Γέλτσιν ότι θα στηρίξει η χώρα του οικονομικά τη Ρωσία εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Κατά τη συνάντησή τους οι κ.κ. Γιέλτσιν και Κλίντον υπέγραψαν συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και τη μείωση των αποθεμάτων πλουτωνίου.

Είναι δεδομένο το πλαίσιο και οι βάσεις επί των οποίων πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη οποιαδήποτε ενόχληση των ΗΠΑ από την απόρριψη της τουρκικής πρότασης για συνομοσπονδία στην Κύπρο. Ο κ.Ρέππας εμμέσως κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασαφηνίσουν τη θέση τους, διότι ισχυρίζονται μεν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δε σέβονται τις χώρες που μετέχουν στις διαδικασίες. Ερωτηθείς για το αν οι ΗΠΑ γνώριζαν την κίνηση των Ραούφ Ντενκτάς και Ισμαήλ Τζεμ για συνομοσπονδία στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι για αυτή την πρόταση υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις χωρών όπως της Γαλλίας και της Κίνας που είναι μονιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπέρ της υλοποίησης της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εγκατάσταση στην Μεγαλόνησο των ρωσικών πυραύλων S-300 τάχθηκε το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Έβερτ σημείωσε ότι η μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο θα οδηγήσει σε εθνική ήττα του ελληνισμού διότι από εκεί και πέρα θα αυξηθεί η τουρκική προκλητικότητα και η Άγκυρα θα αρχίσει να αμφισβητεί και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξοπλιστεί στο Αιγαίο.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην επιτυχία της διοργάνωσης θα συμβάλλουν όχι μόνο η καλή προετοιμασία της Ελλάδας αλλά και οι νέες διαστάσεις που έχει προσθέσει όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Ολυμπιακή εκεχειρία.

Ελληνο-ιταλική συμφωνία για την κατασκευή υποβρύχιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ του Οτράντο και της Θεσπρωτίας, υπέγραψε στη Ρώμη η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Μπρατάκος, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι συμπεριφορές σπατάλης δημοσίου χρήματος από κρατικούς λειτουργούς για κομματικούς σκοπούς. Ο κ. Μπρατάκος ζήτησε ακόμη τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συγκρότηση ενός κώδικα δεοντολογίας επί τη βάση του οποίου θα γίνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για το ίδιο θέμα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για όργιο τρομοκρατίας και εξαγοράς συνειδήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στο θέμα της διάταξης για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος χειρίζεται εν λευκώ και κατά τρόπο ορθό το θέμα. Ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι η επαναφορά του νόμου περί ύβρισης της αρχής δεν απασχολεί την κυβέρνηση και ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τα στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη.

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 82 χρονών, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, με δαπάνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας. Ο Θεοχάρης Μαναβής υπήρξε βουλευτής της Ενωσης Κέντρου. Στη διάρκεια της χούντας εξορίστηκε και το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής με την "Ενωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις". Το 1981 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος βουλευτής. Το 1982 εκλέχτηκε στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1986.

Το δρόμο προς τους φορολογούμενους παίρνουν άλλα 337.581 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η δέκατη παρτίδα φορολογικών δηλώσεων που πέρασαν από φορολογικό έλεγχο, θα αποδώσει στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 60 δισ.δρχ. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των σημειωμάτων αυτών, τα 138.869 είναι χρεωστικά για ποσό 70,1 δισ. και τα 102.165 πιστωτικά για ποσό 8,6 δισ. Τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.

Για εμπαιγμό της Θεσσαλονίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στα εγκαίνια της 63ης ΔΕΘ. Ο κ. Σαχίνης καταφέρθηκε και εναντίον συνυποψηφίων του λέγοντας ότι διαπιστώνει μια συναντίληψη από την πλευρά τους στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, και το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, είπε, είναι ότι δεν γίνεται κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Κοσκινάς, σε συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το νομό Θεσσαλονίκης και ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος συμμετέχει στη συμπαιγνία. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα ανεχθεί να επαναληφθούν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι περσινές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τη Θεσσαλονίκη και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της 63ης ΔΕΘ το βράδυ της Παρασκευής.

Την περιοχή του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στο τμήμα Καρδία- Καλλικράτεια, επισκέφθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός. Σύμφωνα με νέο χρονοδιάγραμμα που όρισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το επόμενο καλοκαίρι πρόκειται να είναι έτοιμες οι νέες λωρίδες κυκλοφορίας. Πάντως, οι εργασίες στην περιοχή συνεχίζονται ομαλά, αφού ξεκίνησε η κατάθεση των αποζημιώσεων για την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στον οδικό άξονα, έπειτα από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας για τον καθορισμό τιμής μονάδας και τη λήξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τα κατεχόμενα θα επισκεφτεί το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, προκειμένου να έχει επαφές με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερόγλου. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Ετζεβίτ θα παραμείνει στα κατεχόμενα για μια μέρα, θα παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις και σε τελετές θεμελίωσης έργων.

Στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Κίνημα των Αδέσμευτων μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης στην τελετή έναρξης των εργασιών της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος, που πραγματοποιείται στο Ντερμπαν της Νοτίου Αφρικής. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το Κίνημα θα είναι ενεργός συνεταίρος ενάντια στη φυλετική διάκριση και θα εργαστεί για την εξάλειψη της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας.

Την αποφασιστικότητα της Αλβανικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη δημιουργία καταστάσεων που θυμίζουν τις περυσινές ταραχές, επανέλαβε ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Σκεντέρ Γκινούσι, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναφερόμενος στη σύλληψη των έξι υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης του 1997, ο κ.Γκινούσι υπογράμμισε ότι για το θέμα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 2 September 1998 - 17:05:34 UTC