Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/08/1998 (MΠΕ)

Έκρηξη μηχανισμού αποτελούμενου από 14 γκαζάκια σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην τράπεζα Nationale de Paris στο Μαρούσι. Από την έκρηξη, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο της Τράπεζας και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ενώ σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Μετά τη συνάντηση θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, Θεόδωρου Πάγκαλου, Ιωάννη Κασουλίδη, Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.Τον πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και συζήτησαν την πορεία του Κυπριακού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εγκατάστασης των S- 300. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες για το Κυπριακό, γι' αυτό επιβάλλεται απόλυτη σύμπνεια Αθήνας - Λευκωσίας και επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει αναφέρετο δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της.

Τις επόμενες κινήσεις της στο ανοιχτό θέμα της πώλησης της Ιονικής, σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδει και την πολιτική μετοχοποιήσεων των ΔΕΚΟ, ξεκινώντας από τον ΟΤΕ. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στον καθορισμό κατώτατου ορίου προσφοράς για την εξαγορά της τράπεζας, αλλά και στην αποδέσμευση της πραγματικής από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Ψηφίσθηκαν από το θερινό τμήμα της Βουλής, οι δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο για το μητρώο ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου και αφορούν: Τη μετοχοποίηση ενός επιπλέον τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που δεν θα ξεπερνά όμως το 45% και τη μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου από 70% σε 55%, αλλά και τη ρύθμιση όλων των λεπτομερειών για την έκδοση ομολόγων που θα ανταλλάσσονται με μετοχές των ΔΕΚΟ. Με την ίδια τροπολογία καταργείται επίσης η φορολόγηση των REPOS που είχε θεσπιστεί το 1994.

Την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλόμενων αποζημιώσεων προς τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αλλά και γενικότερα των αδικοπραξιών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, επιδιώκει ο νομάρχης Βοιωτίας, Ιωάννης Σταμούλης, που ανεχώρησε χθες για τη Γερμανία. Ο κ. Σταμούλης θα συναντηθεί με βουλευτές και ανώτατα στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο στις πόλεις Βήζμπαντεν, Βόννη, Μύνστερ και Αννόβερο, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη γερμανική πλευρά για το θέμα των αποζημιώσεων. Επιδίωξη του νομάρχη Βοιωτίας είναι η καταβολή της αποζημίωσης στα θύματα του Διστόμου, ει δυνατόν χωρίς τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά του γερμανικού κράτους.

Με απώλειες 0,29%, στις 2.471,75 μονάδες, έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η αξία των συναλλαγών στη Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στα 48,290 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στις 49.990 δρχ, της Κτηματικής στις 23.115, της Ιονικής στις 14.902, της Εμπορικής στις 27.947 και της Alpha Τράπεζας Πίστεως στις 24.500 δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της "3Ε" έκλεισε στις 8.600 δρχ και του ΟΤΕ στις 7.780. Οι κοινές μετοχές της "ΤΙΤΑΝ" και της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ" διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στις 20.420 και τις 12.465 δρχ.

Το ντεμπούτο του στην αγορά της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ), με τη συμμετοχή του στην εγκατάσταση και λειτουργία κοινόχρηστων τηλεφώνων στην Ιορδανία. Η επιτυχής διείσδυση του ΟΤΕ στην ιορδανική αγορά τηλεπικοινωνιών διασφαλίζεται χάρη στους δεσμούς του Οργανισμού με την εταιρία "Τrans Jordan For Communication Services LTD" (TICS), της οποίας είναι μέτοχος. Η ΤΙCS, μία εκ των δύο εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καρτοτηλεφώνων στην Ιορδανία, ελέγχει το 75- 80% της τοπικής αγοράς, διαμορφώνοντας τις προσδοκίες κερδών του ΟΤΕ σε υψηλά επίπεδα.

Aπαισιόδοξος για τις πιθανότητες επίλυσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου στο άμεσο μέλλον, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο κ.Μίλο εκτιμά ότι δε θα υπάρξει, τουλάχιστον σύντομα, στρατιωτική επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αναφερόμενος στη βραδύτητα λήψης απόφασης για δυναμική επέμβαση στη σερβική αυτή επαρχία, λέει χαρακτηριστικά: "Προς το παρόν το αμερικανικό κογκρέσο δεν εγκρίνει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Ενδεχομένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέλει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου δεν γίνεται τίποτε".

Οι βουλγαρο - ρωσικές σχέσεις να τεθούν σε μια νέα σταθερή βάση, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και νέα ιδεολογήματα. Αυτός θα είναι ο κύριος στόχος του Βούλγαρου προέδρου, Πέταρ Στογιάνοφ, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία από σήμερα έως και τις 29 Αυγούστου. "Οι φιλοδοξίες μου είναι μαζί με τον πρόεδρο Γέλτσιν να ανοίξουμε τις πόρτες, από τις οποίες οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπόλοιποι υπουργοί θα μπορέσουν να περάσουν και να καταπιαστούν με τα πρακτικά θέματα", δήλωσε ο κ. Στογιάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Η συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι τις 29 Αυγούστου, αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον υπουργό Λάζαρ Κιτάνοφσκι.Ο κ. Κιτάνοφσκι θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Bolke Ruhe και θα έχουν συνομιλίες για τη διμερή συνεργασία, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων. Στο θέμα αυτό, θα δώσει διάλεξη ο Σκοπιανός υπουργός Αμυνας.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις του ομίλου Μπουτάρη με τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ, για την εξαγορά της ζυθοποιίας στο Μοναστήρι, εκτιμά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων διέκοψε τις επαφές με τον ελληνικό όμιλο μετά τη διαπίστωση ότι αυτός δεν σκόπευε να επενδύσει 10 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, όπως αρχικά ανήγγειλε, αλλά θα περιοριζόταν στην εμφιάλωση της έτοιμης μπίρας που θα μεταφερόταν στο Μοναστήρι από την Ελλάδα.

Συνεχίζεται ο σάλος στην Τουρκία σχετικά με την υπόθεση του αρχιμαφιόζου Αλαατί Τζακιτζί, η δράση του οποίου μέσα από τις τάξεις της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις του κράτους με το οργανωμένο έγκλημα. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, διαπιστώθηκε πως το κόκκινο διαβατήριο [διπλωματικό] που είχε στην κατοχή του ο γνωστός 'νονός' Τσακιτζί που συμελήφθη στην Γαλλία, εκλάπη από την Πρεσβεία της Τουρκίας στο Πεκίνο. Οι υποψίες για την έκδοση του διαβατηρίου επικεντρώνονται στον υπεύθυνο της ΜΙΤ στην τουρκική Πρεσβεία του Πεκίνου, Γιαβούζ Ατάτς, ο οποίος ανεκλήθη επειγόντως στην Άγκυρα.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και βόρεια προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 33 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 27 August 1998 - 5:40:15 UTC