Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 25/08/1998 (MΠΕ)

Την απόφαση της σχετικά με τις προσφορές για την Ιονική Τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, αφού ερευνήσει τη φερεγγυότητα προέλευσης των χρημάτων και της ταυτότητας των αγοραστών. Πρόκειται για τις προτάσεις αμερικανικού δικηγορικού γραφείου και αμερικανικής εταιρίας που ανήλθαν σε 340 και 304 δισ. δρχ αντίστοιχα. Η προσφορά του ομίλου Λάτση ανήλθε σε 135 δισ. δρχ., ποσό κατώτερο της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας, ενώ η Τράπεζα Πίστεως δεν υπέβαλε προσφορά.

Συμβουλευτικό χαρακτήρισε το ρόλο της Ελλάδας στο θέμα των των ρωσικών πυραύλων S-300 ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Σεϋχελλών που επισκέπτεται τη χώρα μας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα των πυραύλων είναι υπόθεση που αφορά μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου. Ενόψει δε της επίσκεψης Κληρίδη στην Αθήνα, επεσήμανε ότι η ουσία του Κυπριακού δεν βρίσκεται στους ρωσικούς πυραύλους αλλά στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Το θέμα των πυραύλων S-300 και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συζητηθούν την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη.

Τη 10η Νοεμβρίου ανακοίνωσε ως την ημερομηνία έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο και τις υπόλοιπες πέντε υποψήφιες χώρες το μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λέοπολντ Μάουρερ.

Η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τις τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου, αφού εκτιμά ότι ο κ. Χριστόδουλος δεν έχει υπερβεί τα καθορισμένα από τα σύνταγμα όρια των αρμοδιοτήτων του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους είναι καθορισμένες από το Συνταγματικό πλαίσιο, σημείωσε. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα πρέπει να διεκδικεί ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και να ανατρέπεται η ισορροπία που υπάρχει στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας. Από την Κόνιτσα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισήμανε ότι ασχολείται με την επικαιρότητα, όπως όλοι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ακόμη δεν άρχισε να μιλάει".

Η επίκληση της βεβαίωσης της τιμής και της συνείδησης, αντί του μέχρι τώρα θρησκευτικού όρκου είναι δυνατή σ' όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα αν είναι στρατιωτικές ή πολιτικές, όπως ορίζεται σύμφωνα με πρακτικά του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την ίδρυση υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης και την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων.

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης κατέθεσε χθες ο διαγραφείς βουλευτής της ΝΔ, Βαρσάμης Γιοβανούδας, σε βάρος της πρώην φίλης του, Μαρίας Καταβάτη, διαψεύδοντας το καταγγελλόμενο επεισόδιο του ξυλοδαρμού σε βάρος της.

25.000 Έλληνες με σουηδική υπηκοότητα που είναι εγκατεστημένοι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Σουηδία στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς για το σκοπό αυτό η σουηδική κυβέρνηση δημιούργησε ειδικά εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στο θέμα των εκλογών, καθώς και στις ελληνο- σουηδικές σχέσεις θα αναφερθούν ο Έλληνας βουλευτής στο σουηδικό κοινοβούλιο Νίκος Παπαδόπουλος και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Πιερ Σορί σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν την Παρασκευή.

Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού στη Ρωσία ανέλαβε πάλι ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος κλήθηκε στην ηγεσία της κυβέρνησης από το Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, ύστερα από πέντε μήνες απουσίας. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του, όπως δήλωσε, θα αποτελέσουν η προστασία του και η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.

Στις εστίες τους επέστρεψαν 30.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε χωριά της περιφέρειας της Ντρένιτσα, του Οράχοβατς και του Μπελάσεβατς, είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές της επαρχίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η αλβανική πλευρά καταγγέλλει τη συνέχιση των βομβαρδισμών από τις σερβικές δυνάμεις εναντίον αλβανικών χωριών.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 22 ως 34 βαθμούς Κελσίού θα έχει σήμερα η Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 25 August 1998 - 6:40:14 UTC