Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/08/1998 (MΠΕ)

Επίσημες συνομιλίες γύρω από τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βίκτωρ Κλίμα, ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει και του έκτακτου συμβουλίου κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην Αυστρία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ.Κλίμα αναμένεται να ενημερώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στις οποίες συγκαταλέγονται βασικά κεφάλαια της "Ατζέντας 2000".

Θερμή υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βίκτωρ Κλίμα, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες την Αθωνική Πολιτεία. Η επίσημη υποδοχή έγινε από τα μέλη της Ιεράς επιστασίας στις Καρυές. Ο κ.Σημίτης ανακοίνωσε στα μέλη της επιστασίας ότι έχει τη διαβεβαίωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ότι στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προβλέπεται κονδύλι με το οποίο θα καλυφθούν όλα τα έργα αναστήλωσης των ιερών μονών του Αγίου Ορους. Ο κ.Κλίμα δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις του στην ενίσχυση της Αθωνικής Πολιτείας.

Ανοίγουν αύριο οι προσφορές για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, ενώ το τίμημα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα επηρεάσει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως κατώτατο όριο τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που ξεπερνά τα 230 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Γενικός Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Μιχέλης υπογράμμισε την ανάγκη ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη αγορά χρήματος. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Σπύρος Κουνιάκης, σημείωσε ότι είναι αναγκαίες οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές για τη δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών ομίλων.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, Νέας Μηχανιώνας θα χοροστατήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας. Χριστόδουλος ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί ύστερα από πρόσκληση μητροπολιτών για να συμμετάσχει σε τοπικές εορτές. Χθες ο κ.Χριστόδουλος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ σε δηλώσεις του άφησε αιχμές κατά των επικριτών του δηλώνοντας ότι αν και δεν είναι πολιτικός θεωρεί χρέος του να σχολιάζει τα θέματα της επικαιρότητας όπως και κάθε Ελληνας πολίτης. Ο Μακαριότατος αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Κόνιτσα προκειμένου να παραστεί στον μέγα εσπερινό του ιερού ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το Δελβινάκι και το φυλάκιο της Κακαβιάς θα αποτελέσουν τους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας του Αρχιεπισκόπου.

Απάντηση στις δηλώσεις του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου έδωσε ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Η Εκκλησία δεν πρέπει να ξεπερνά τα όριά της και να διεκδικεί ρόλο στη διοίκηση", τόνισε ο κ. Ρέππας.

Εκκληση προς τους πολίτες να περιφρουρήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και στο εξωτερικό απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά το χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία. Η εξουσία πρέπει να αυτοπεριορίζεται, αλλά και η ανθρώπινη στάση του καθενός πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα, τόνισε ο κ.Στεφανόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την εξαιρετική εκτίμησή του για το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη θα συναντηθεί στις 6 το απόγευμα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος. Ο κ.Παπαδόπουλος θα επιδώσει στον πρωθυπουργό αναλυτικό υπόμνημα ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Χαλκιδικιωτών που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς της Σιθωνίας. Στο συνέδριο που διοργάνωσε η Νομαρχίας και η ΤΕΔΚ Χαλκιδικής συμμετέχουν περισσότεροι από 120 απόδημοι Χαλκιδικιώτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Την περιοχή της Φλόριδα θα επισκεφθεί στις 14 Oκτωβρίου η διακομματική επιτροπή Αποδήμων της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρο της επιτροπής Γρηγόρη Νιώτη Τα μέλη της επιτροπής συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέα Αθενς και τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αμερικής Χρήστο Τομαρά θα ενημερώσουν στη διάρκεια πανομογενειακής συγκέντρωση τους κατοίκους της περιοχής για το έργο που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει το ΣΑΕ.

Την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2000 προαναγγέλει σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος. Ο κ.Μάνος διευκρινίζει ότι το νέο κόμμα δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα αποτελείται από "επαγγελματίες πολιτικούς", ενώ δηλώνει αισιόδοξος από τις μέχρι τώρα επαφές του με παράγοντες ανά τη χώρα.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ είχε ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν με τον οποίο συζήτησε το θέμα της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ρωσία αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ιντερφαξ" ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε θετική γνώμη για τον τρόπο που η κυβέρνηση Κιριένκο χειρίζεται την κρίση της ρωσικής οικονομίας ενώ παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση από τη διαβεβαίωση του Ρώσου Προέδρου ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το συναλλαγματικό εξωτερικό χρέος της.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ αργότερα θα γίνουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 23 August 1998 - 8:40:11 UTC