Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 20/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων του Φάντομ F-4 που κατέπεσε βορείως της Άνδρου.
  • Φτάνει αύριο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. - Θα υποδεχτεί τον καγκελάριο της Αυστρίας Βίκτορ Κλίμα.
  • Μόλις το 25% έφτασε το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο.
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13,43 το μεσημέρι στην Αταλάντη.
  • Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παλλαϊκή άμυνα.
  • Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συναντήθηκαν το μεσημέρι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
  • Ψήφισμα καταδίκης της προκλητικής συμπεριφοράς των πέντε Τούρκων τουριστών από την Παγκαλυμνιακή Αδελφότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
  • Κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δραχμών θα διατεθούν στο Άγιο Όρος μέχρι το 2006 από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 24 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών.
  • Δεν θα είναι υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής στις εκλογές του Οκτωβρίου ο διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Βαρσάμης Γιοβανούδας.
  • Προβλήματα στην υδροδότηση θα αντιμετωπίσουν από το πρωί μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
  • Άγνοια δηλώνει ο Γλαύκος Κληρίδης για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Τόμας Μίλερ στην Άγκυρα.
  • Αρχίζει αύριο στο Πόρτο Καρράς το Α΄ Συνέδριο Αποδήμων Χαλκιδικιωτών.
  • Aπαισιόδοξος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας για τον προϋπολογισμό του 1999.
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Δεκατρείς νεκροί σε βομβιστική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία
  • Σποραδικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων του Φάντομ F-4 που, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή, βορείως του νατοϊκού πεδίου βολής της Άνδρου. Οι χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους, σμηναγός Πέτρος Πολυχρονάκης και υποσμηναγός Γιώργος Παπαθανασίου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους ενώ αυτό εκτελούσε άσκηση αναχαίτισης. Έρευνες στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροπλάνο διεξάγουν ένα C-130, δύο ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, μία πυραυλάκατος και πλοία του λιμενικού σώματος.

Φτάνει αύριο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να υποδεχτεί τον καγκελάριο της Αυστρίας Βίκτορ Κλίμα και να έχει επαφές με βουλευτές, κομματικά στελέχη και υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες. Ο κ. Κλίμα αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη αύριο το απόγευμα και το Σάββατο θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος μαζί με τον κ. Σημίτη. Το πρωί της Κυριακής οι δύο άνδρες θα έχουν συνομιλίες και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Μόλις το 25% έφτασε το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων έχουν σταλεί στις νομαρχίες ολόκληρης της χώρας και αναμένεται να αναρτηθούν το αργότερο μέχρι αύριο. Διάτρητο χαρακτήρισε τον διαγωνισμό ο Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13, 43 το μεσημέρι στην Αταλάντη. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση εκατόν δέκα χιλιομέτρων από την Αθήνα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη γύρω περιοχή, δεν αναφέρθηκαν ωστόσο ζημιές.

Με ορισμένες αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παλλαϊκή άμυνα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υποχρεούνται όλες οι ελληνίδες μέχρι 60 ετών, με εξαίρεση όσες έχουν ανήλικα παιδιά ή προβλήματα υγείας να εκπαιδεύονται για 4 ημέρες και χωρίς όπλα, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας. Με άλλη διάταξη συστήνεται Εθνική Επιτροπή Εξοπλισμών Ενόπλων Δυνάμεων που θα διαχειρίζεται προσφορές υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων και Ταμείο Εθνικής Άμυνας με σκοπό την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αξιοποίησης των στρατοπέδων.

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συναντήθηκαν το μεσημέρι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι μείωσης των τιμών των προϊόντων τροφίμων ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αποφασίστηκε η μείωση των τιμών ορισμένων προϊόντων τροφίμων, υπήρξαν αυξήσεις των τιμών σε κάποια άλλα προϊόντα. Ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών σούπερ - μάρκετ κατήγγειλε ορισμένες βιομηχανίες ότι προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών, ενώ από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων κατηγόρησε τον σύνδεσμο των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ για δημιουργία κλίματος σύγχυσης στους καταναλωτές και την κυβέρνηση.

Η Παγκαλυμνιακή Αδελφότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης της προκλητικής συμπεριφοράς των πέντε Τούρκων τουριστών, οι οποίοι προσπάθησαν να σηκώσουν την τουρκική σημαία στην προβλήτα του λιμανιού της Καλύμνου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων του ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων αλλά και του ελληνικού λαού. Στο ψήφισμα εκφράζεται η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των μελών της αδελφότητας για τις ενέργειες και αποφάσεις των αρμοδίων αρχών σχετικά με την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, αντιμετώπισή τους.

Κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δραχμών θα διατεθούν στο Άγιο Όρος μέχρι το 2006 από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. Γνωστοποίησαν, παράλληλα, ότι σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της αθωνικής χερσονήσου, στο πλαίσιο του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 24 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών Jeremie Bonnelame. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Θεόδωρο Πάγκαλο.

Δεν θα είναι υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής στις εκλογές του Οκτωβρίου ο διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Βαρσάμης Γιοβανούδας. Αυτό ξεκαθάρισε ο ίδιος ο βουλευτής με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ και τόνισε ότι παραμένει πιστός στις αρχές και την πολιτική της Ν.Δ. και δεν πρόκειται να της δημιουργήσει προβλήματα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο Β. Γιοβανούδας προχώρησε σ αυτές τις δηλώσεις ύστερα από τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη νομαρχία Χαλκιδικής.

Προβλήματα στην υδροδότηση θα αντιμετωπίσουν από το πρωί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και ενδεχομένως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης λόγω προγραμματισμένων εργασιών του Οργανισμού Υδρεύσεων Θεσσαλονίκης για τη σύνδεση του νέου αγωγού μεταφοράς νερού με το υπάρχον δίκτυο στην περιοχή του Καλοχωρίου. Ο ΟΥΘ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης.

Άγνοια για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Μίλερ όταν θα συναντηθούν ενώ χαρακτήρισε ως αναληθή τα σχετικά με τις επαφές αυτές δημοσιεύματα του Τύπου.

Αρχίζει αύριο στο Πόρτο Καρράς το Α΄ Συνέδριο Αποδήμων Χαλκιδικιωτών που διοργανώνει η νομαρχία Χαλκιδικής. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 απόδημοι και θα αναπτυχθούν θέματα εθνικού, οικονομικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που απασχολούν τους ομογενείς.

Aπαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγιένκο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 1999 υπογραμμίζοντας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της ρωσικής κυβέρνησης μετά την υποτίμηση του ρουβλίου, "ότι ο προϋπολογισμός του 1999 πρέπει να σχεδιαστεί βάσει απαισιόδοξων προβλέψεων για τη μελλοντική κοινωνική ανάπτυξη". Παράλληλα, τόνισε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα βάσει των νέων εξελίξεων και λαμβάνοντας υπόψη το φτηνότερο ρούβλι και την υπόθεση ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την αγορά της Ρωσίας δεν θα ανακάμψει τον επόμενο χρόνο.

Tη συνέχιση των βoμβαρδισμών των σερβικών δυνάμεων εναντίον αλβανικών χωριών στο Κοσσυφοπέδιο καταγγέλλει ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου που πρόσκειται στον μετριοπαθή ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Στο μεταξύ έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Πρίστινα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους 201 Αλβανοί, ενώ 152 τραυματίστηκαν. Tην επιδεινούμενη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τη δεινή θέση των προσφύγων επισήμαναν εξάλλου και η επίτροπος για τις ανθρωπιστικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Εμα Μπονίνο και ο υποδιευθυντής της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες Γιένσεν Πέτερσεν, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Βελιγράδι και περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τριάντα εννέα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην Αλγερία. Για την επίθεση ευθύνονται φανατικοί ισλαμιστές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 20 August 1998 - 16:40:13 UTC