Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/08/1998 (MΠΕ)

Η Τουρκία απέρριψε την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Κύπρου, σε αντάλλαγμα για την αναστολή εγκατάστασης των S-300. Στην Άγκυρα βρίσκεται ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Oυάσιγκτον Ποστ", με τίτλο "O 6ος στόλος παρακολουθεί τα ταραγμένα νερά της Μεσογείου", γίνεται αναφορά και στα ελληνοτουρκικά (Κύπρο, Αιγαίο). Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του διοικητή του Εκτου Αμερικανικού Στόλου, Ναυάρχου Ντάνιελ Μόρφι, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για πιθανή επέμβαση στην Κύπρο, αν και κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη σημασία της παρουσίας του 6ου Στόλου έχει το νόημα της αποτροπής.

Δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και προσβολή εθνικού αισθήματος άσκησε ο εισαγγελέας της Κω εναντίον των δύο Τούρκων οι οποίοι χθες τα ξημερώματα ανύψωσαν την τουρκική σημαία σε στύλο της ΔΕΗ, στο λιμάνι της Καλύμνου. Μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ η δίκη τους ορίστηκε για τις 21 Μαρτίου του 1999.

Ευθύνες για "υποχωρητικότητα και ανοχή έναντι της Τουρκίας" επιρρίπτει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δια μέσου του εκπροσώπου της, Αρη Σπηλιωτόπουλου, στην κυβέρνηση για την έγερση της τουρκικής σημαίας στην Κάλυμνο. Παράλληλα, την ενέργεια αυτή, ο κ. Σπηλιωτόπουλος την χαρακτηρίζει ως μεθοδευμένη πρόκληση της Αγκυρας, ενώ τονίζει ότι "η υποχωρητικότητα και η ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε κάθε τουρκική πρόκληση, χωρίς την ενδεδειγμένη άμεση καταγγελία στα αρμόδια όργανα, έχει αποθρασύνει την Αγκυρα".

Την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για την τουρκική απειλή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Λευτέρης Βερυβάκης, αναφερόμενος στο επεισόδιο στην Κάλυμνο. "Τα μπαϊράκια των Τούρκων στα ελληνικά νησιά, προχθές στα Ίμια,, χθες στη Γαύδο και την Κρήτη, σήμερα στην Κάλυμνο, δεν αιφνιδιάζουν πια κανέναν", είπε ο κ. Βερυβάκης και πρόσθεσε: "Αυτό που αιφνιδιάζει είναι ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτε και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα". Ο Δήμαρχος Καλύμνου Γιώργος Διακομιχάλης έκανε λόγο για συγκεκριμένη προβοκατόρικη ενέργεια.

Την αισιοδοξία του ότι η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη πορεία της οικονομίας μας, εκφράζει ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για την 63η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η διαρθρωτική πολιτική.

Ασύλληπτοι παραμένουν παρά το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας 22 κρατούμενοι οι οποίοι απέδρασαν το βράδυ του Σαββάτου, από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 από αυτούς, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στον ανακριτή.

Χορτολιβαδικές εκτάσεις κατακαίει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Λασιθίου, που ξέσπασε χθες το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Αυχένα Κατάρας, ενώ στο Ταύγετο αναζωπυρώθηκαν δύο μέτωπα.

Το πρώτο δρομολόγιο από τη Λήμνο στην Ιμβρο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, μετά από 74 χρόνια, μετά από συμφωνία των δημάρχων των δύο νησιών. Μετά από το πρώτο δρομολόγιο που θα έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν κανονικά δρομολόγια.

Την ανησυχία, αλλά και την αγανάκτησή του εκφράζει ο Δήμαρχος Δημήτριος Δημητριάδης για την αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών συντήρησης στα διδακτήρια της πόλης ενόψει της νέας σχολικής περιόδου λόγω έλλειψης της αναγκαίας χρηματοδότησης. Ο κ. Δημητριάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" για τις καθυστερήσεις των επισκευών, που θα έχουν ως συνέπεια την πλημμελή λειτουργία των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ.Δημητριάδης ζητά την επίσπευση της αναγκαίας χρηματοδότησης για το έτος 1998 από μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

Mε απώλειες 1,63% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, πέφτοντας στις 2.539,35 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών στη Σοφοκλέους περιορίστηκε στα 35 δισ.δρχ περίπου. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Κτηματικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στις 25.300 δρχ και της Εθνικής στις 48.550 δρχ. Η μετοχή της Ιονικής έκλεισε στις 16.825 δρχ, της Εργασίας στις 28.600, της Εμπορικής στις 29.350 και της ALPHA Τράπεζας Πίστεως στις 25.800 δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ ανήλθε σε 7.515 δρχ, ενώ εκείνη της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΕΛΤΑ" διαμορφώθηκε στις 3.595 δρχ. Η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκλεισε στις 3.310 δρχ και της τσιμεντοβιομηχανίας "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ" στις 8.490 δρχ. Οι κοινές μετοχές της "ΤΙΤΑΝ" και της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ" διαμορφώθηκαν στις 21.000 και στις 12.390 δρχ. αντίστοιχα.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με την Κτηματική. Πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το "γάμο" των δύο τραπεζών θα συγκεκριμενοποιηθούν μόνο στις αρχές του ερχόμενου μήνα, καθώς για τότε αναμένεται να αναβληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής.

Το υπουργείο δικαιοσύνης της Αλβανίας ανακοίνωσε στα Τίρανα ότι ενεκρίθη η ίδρυση του Νέου Κόμματος Εργασίας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κληρονόμο των παραδόσεων του Κόμματος Εργασίας που υπό την ηγεσία του Εμβερ Χότζα και του Ραμίζ Αλία κυβέρνησε τη χώρα από το 1944 έως τη μετεξέλιξη του, το 1990 υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Φατός Νάνο, στο σημερινό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Άρχισαν χθες στα Τίρανα οι εξαήμερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες, σύμφωνα με την αλβανική ηγεσία, συνιστούν απόδειξη του ενδιαφέροντος του Βορειοτλαντικού Συμφώνου για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1700 στρατιώτες από 12 χώρες του ΝΑΤΟ και 400 από τον αλβανικό στρατό. Παράλληλα, στη διάρκειά τους θα χρησιμοποιηθούν 75 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Την εξέλιξη των ασκήσεων θα παρακολουθήσουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι δέκα χωρών.

Σημαντικό δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές συνιστούν οι βουλγαρικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις -στην εφημερίδα "Στάνταρτ"- του διευθυντή της Εταιρίας Τραπεζικής Αναδιάρθρωσης της χώρας, Πέταρ Ζότεφ. Οι αλλοδαποί επιχειρηματίες στρέφουν το βλέμμα τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, σχεδιάζοντας να τα χρησιμοποιήσουν -μεταξύ άλλων- ως "βατήρα" για τη διείσδυσή τους στην ευρύτερη βαλκανική αγορά.

Οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ έχουν προκηρυχθεί για τις 18 Οκτωβρίου και η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένει άγνωστο ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές τις εκλογές και τι συνασπισμοί θα δημιουργηθούν. Ολοι γνωρίζουν ότι μόνο μια συμμαχία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να κλονίσουν το κυβερνών κόμμα, τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, που βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στην εξουσία.

Ανακοινώθηκαν από το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που είχε γίνει στην Τουρκία στις 30 Νοεμβρίου του 1997. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 62.870.030. Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 9.198. 800, ο πληθυσμός της Αγκυρας 3.693.200, ο πληθυσμός της Σμύρνης 3.114.800 και ο πληθυσμός της Προύσας 1.957.000.

Τουλάχιστον σαράντα χωριά στην περιοχής της Τζακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου έχουν μετατραπεί σε ερείπια ενώ οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άτομα. Το μεγαλύτερο κέντρο αντίστασης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, το Γιούνικ, σύμφωνα με τις πηγές της σερβικής αστυνομίας έχει πέσει. Επίσης σύμφωνα με μία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας κατά τις συγκρούσεις στο χωριό Βόκς, πολύ κοντά με το χωριό Γιούνικ, το Σάββατο σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί. Στο μεταξύ και η περιοχή της πόλης Πρίσνεν άρχισε να γίνεται ένα πεδίο μάχης.

Τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθούν οι βόρειοι άνεμοι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα, στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 μέχρι 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθεί τοπική καταιγίδα κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 18 August 1998 - 5:40:11 UTC