Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/08/1998 (MΠΕ)

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τη Μεγαλόχαρη με επίκεντρο την Παναγία Σουμελά, την Τήνο και την Πάρο. Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στα δύο νησιά, αλλά και στο μοναστήρι της Σουμελά στους πρόποδες του Βερμίου, όπου φυλάσσεται η εικόνα-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, από το ομώνυμο μοναστήρι του Πόντου. Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Σουμελά, που τελούνται με βυζαντινή λαμπρότητα θα παραστεί σύσσωμη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παράλληλα, στις στρατιωτικές μονάδες εορτάζεται σήμερα, η ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται η τροχαία για την ομαλή διακίνηση των εκδρομέων, ενώ από σήμερα το πρωί θα τεθούν πάλι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Το ΕΚΑΒ έως τη Δευτέρα θα είναι σε ετοιμότητα, ενώ στους εθνικούς οδικούς άξονες θα βρίσκονται τόσο κινητές μονάδες επείγουσας ιατρικής βοήθειας, όσο και συμβατικά ασθενοφόρα.

Στο αστυνομικό τμήμα Γλυκών Νερών κρατείται νεαρός άντρας ο οποίος συνελήφθη τη νύχτα από την ομάδα πυρασφάλειας του Δήμου Γλυκών Νερών έπειτα από καταδίωξη. Στο αυτοκίνητο του νεαρού βρέθηκαν ένα πιστόλι φωτοβολίδων και φωτοβολίδες, γκαζάκια αμερικανικού τύπου υψηλής θερμοκρασίας, δύο πινακίδες κλεμμένες από αυτοκίνητο κατοίκου Πεντέλης, καθώς και άλλα υλικά διάρρηξης και εμπρησμού.

Την πεποίθηση ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος δημιουργίας, προφυλακή του έθνους και εφαλτήριο για την προώθηση του ελληνισμού σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο στην περιοχή της Βαλκανικής και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του προς το Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών με θέμα "Η Θράκη μπροστά στη Τρίτη χιλιετία" που αρχίζει σήμερα στην Ορεστιάδα. Ο κ Κακλαμάνης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο θα αποδειχθεί ωφέλιμο και εποικοδομητικό τόσο για τη Θράκη όσο και για ολόκληρη τη χώρα, ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή δημοκρατική συμβίωση επισημαίνει ότι για την Ελλάδα η πορεία αυτή είναι η γνήσια έκφραση του πολιτισμού και της πνευματικής της υπόστασης , που μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια στη χώρα μας τεσσάρων ελικοπτέρων παντός καιρού που θα χρησιμοποιούνται για τη διάσωση ναυαγών και τη μεταφορά κατοίκων απομακρυσμένων νησιών. Τη συμφωνία θα υπογράψουν, τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης και εκπρόσωποι γαλλογερμανικής εταιρείας. Τα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να διανύουν, χωρίς ανεφοδιασμό, απόσταση 180 ναυτικών μιλίων, ενώ μπορούν να μεταφέρουν δώδεκα άτομα και έξι φορεία.

Την άμεση απομάκρυνση όλων των Αμερικανών διπλωματών από την Αλβανία ζήτησε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου διευκρίνισε ότι το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις με στόχους τις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία και επίσης μετά τις απειλές ισλαμικών οργανώσεων για νέες βομβιστικές επιθέσεις.

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι δολοφονικές επιθέσεις κατά πολιτών στην Αλβανία. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της γειτονικής χώρας, τηρεί "σιγήν ιχθύος" για το 30% των εγκληματικών πράξεων, που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο των θυμάτων των επιθέσεων. Μόνο στο διάστημα Μαΐου- Ιουλίου, δολοφονήθηκαν 249 άτομα και τραυματίστηκαν 80, με αποτέλεσμα ο αλβανικός πληθυσμός να συσχετίζει ήδη την υφιστάμενη κατάσταση με τις ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο της Βοσνίας. Παράλληλα, οι επίσημες στατιστικές κάνουν λόγο για μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών, ιδίως στον νεανικό πληθυσμό. Το τελευταίο τρίμηνο αυτοκτόνησαν 94 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά νεαρά κορίτσια. Ομως, μεγάλος είναι και ο αριθμός των Αλβανών που χάνουν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο, εκτός των συνόρων της πατρίδας τους. Στατιστικές με βάση τα δεδομένα της τελευταίας οκταετίας, δημοσιοποιούν στοιχεία για επαναπατρισμό 1700 πτωμάτων Αλβανών μεταναστών, κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία.

Φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο την ίση αντιμετώπιση ξένων και εγχώριων επενδυτών, θα υιοθετήσει η βουλγαρική κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις της υφυπουργού οικονομικών της χώρας, κ. Ανδρέεβα, υποστηρίζει ότι -με τη θέσπισή τους- οι επενδύσεις θα αναγνωρίζονται ως έξοδα των εταιριών και κάνει λόγο για φορολογικές ελαφρύνσεις στις ενεργητικές επενδύσεις.

Ο Φρανκ ντε Γκραβε που πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Άμυνας στην Ολλανδία, ανακοίνωσε στη Χάγη ότι το υπουργείο του, θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το ρόλο των Ολλανδών στρατιωτών που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη UNPROFOR, κατά την πτώση της πόλης Σρεμπρένιτσα πριν τρία χρόνια. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ενδεικτικά για σφαγή άνω των 8.000 μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις. Η δήλωση αυτή, ακολουθεί τη δημοσιοποίηση καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας έχει καταστρέψει φίλμς, αλλά και άλλο αποδειχτικό υλικό για τη συμμετοχή των Ολλανδών στρατιωτών στις επιχειρήσεις, των σερβικών δυνάμεων για τις συλλήψεις των μουσουλμάνων.

Χριστιανική εκκλησία του 330 μ.χ ανακαλύφθηκε βυθισμένη στα νερά της Μεσογείου στα ανοικτά της Τουρκίας. Τα ερείπια του ναού ανακάλυψαν στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούν στην περιοχή από τον περασμένο Ιούνιο φοιτητές του πανεπιστημίου του Μπούλντερ, με επικεφαλης τον καθηγητή Ρόμπερτ Χόλφελντερ και ομάδα του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Σύμφωνα με τον καθηγητή η εκκλησία, μήκους 20 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων είχε χτιστεί στα περίχωρα της αρχαίας πόλης Απερλαι στη Λυκία, επί βασιλείας του Κωνσταντίνου του Μεγάλου και σκεπάστηκε από τη θάλασσα ενδεχομένως μετά από πολλές σεισμικές δονήσεις.

Παραδίδει τη Δευτέρα τα καθήκοντά του στον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Τσεβίκ Μπιρ ενώ στις 28 Αυγούστου ο στρατηγός Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί παραδίνει την ηγεσία του στρατού στον στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Ο στρατηγός Καρανταγί πριν την παράδοση των καθηκόντων του θα συμμετάσχει για τελευταία φορά στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 24ης Αυγούστου με την ιδιότητα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση θα αφορούν την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού, θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό καθώς επίσης και την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ.

Αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μόνο στα ορεινά το απόγευμα ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα από 20-36 βαθμούς. Στα νησιά του Αιγαίου θα κυμανθεί από 21-31 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει στους 33 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 15 August 1998 - 5:05:10 UTC