Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/08/1998 (MΠΕ)

"Κίνητρο" για αποκαλύψεις στοιχείων ή πληροφοριών που θα μπορούν να οδηγήσουν τις αρμόδιες αρχές σε σύλληψη δραστών εμπρησμών δασών, "θεσπίστηκε" από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο και τον υφυπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη. Οι δύο υπουργοί όρισαν χρηματική αμοιβή για όποιον παράσχει πληροφορίες στις Αρχές που θα κριθούν απαραίτητες για τη διαλεύκανση ορισμένων πυρκαγιών. Η αμοιβή καθορίζεται από πέντε εκατομμύρια δραχμές μέχρι και είκοσι εκατομμύρια δραχμές για κάθε περίπτωση πυρκαγιάς αναλόγως του μεγέθους, της σπουδαιότητας και της έκτασης που κάηκε, του ύψους των ζημιών που προκλήθηκαν και του κοινού κίνδυνου που προκλήθηκε σε πρόσωπα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζερεφός, για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές που θα προκαλέσουν οι καταστροφές των δασών στην Ελλάδα. Ήδη, την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας. Εντονο θα είναι το πρόβλημα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα που παρατηρείται από την αρχή του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Ζερεφός, πιο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο των ακραίων κλιματικών φαινομένων, όπου μετά από πλημμύρες έχουμε εμφάνιση περιόδων ξηρασίας σε συνδυασμό με αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Υποχωρεί σταδιακά ο φονικός καύσωνας που στοίχισε τη ζωή σε 52 ηλικιωμένους στην Κύπρο, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη βρετανική βάση της Επισκοπής.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών για τον πλανήτη σημειώθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού αμερικανικού κέντρου κλιματικών δεδομένων. Ειδικότερα η μέση θερμοκρασία της γης άγγιξε τους 16, 5 βαθμούς Κελσίου παρουσιάζοντας άνοδο 1,6 βαθμών από πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με απώλειες της τάξης του 3,09% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Διαμορφώθηκε στις 2.611,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 37,5 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στις 50.200, της Κτηματικής στις 26.350, της Ιονικής στις 16.810, της Εργασίας στις 30.445 και της Alpha Τράπεζας Πίστεως στις 26.500. Στο βιομηχανικό κλάδο, η τιμή της μετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διαμορφώθηκε στις 3.350, της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.300 και η κοινή ονομαστική μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις 12.555.

Κατατέθηκε στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση απ' το υπουργείο Οικονομικών που προβλέπει την κατάργηση της φορολογίας στα Ρέπος, ενώ τα μετοχοποιήσιμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα εκδοθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής προτείνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεση του. Συγχαίρει τη χώρα για την υποτίμηση της δραχμής και τη νομισματική πολιτική, σημειώνοντας ότι την έφερε πιο κοντά στην ΟΝΕ. Παράλληλα τονίζει ότι στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι ο μέσος πληθωρισμός να φτάσει στο 5% στο τέλος του 1998 και 3,5% στο τέλος του 1999, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, που θα φέρνουν πιο κοντά τους μαθητές με την πραγματικότητα της παραγωγής στις περιοχές που ζουν, θα περιέχουν τα νέα τεχνολογικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις τους υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο δεύτερο θερινό τμήμα του κοινοβουλίου. Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, θα διανεμηθούν και φέτος δωρεάν συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές.

Στις τελικές διαπραγματεύσεις βρίσκεται η COSMOTE με την Εθνική Τράπεζα και τη Citybank του Λονδίνου για τη σύναψη δανείου ύψους 70 δις δραχμών, προκειμένου να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες της εταιρίας μέχρι και το 1999.

Περί τους 150 ανήλικους από την Αλβανία εκπαιδεύονται από τη μαφία σε στρατόπεδα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία, ανέφερε σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα Κόχα Γιον. Το έντυπο που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, κάνει λόγο για βάσεις τρομοκρατίας και υποστηρίζει ότι η Interpol έχει ενημερώσει σχετικά τα Τίρανα.

Στις προγραμματισμένες ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ σε αλβανικό έδαφος στις 16-22 Αυγούστου θα συμμετέχουν και στρατιωτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, ενώ η Εσθονία και η Λετονία θα συμμετέχουν με δυνάμεις τους στην άσκηση που οι νατοϊκές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν στις 10-18 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Στην άσκηση αυτή, θα συμμετέχει επίσης και η Λιθουανία, με την αποστολή παρατηρητών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοβσκι, εξέφρασε με επιστολή του στον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, την ικανοποίησή του για τις δυο συναντήσεις που ο κ.Κόστοφ πραγματοποίησε με τον πρέσβη της χώρας του στη Σόφια, Νικόλα Τοντόρτσεβσκι. Ο κ.Τσερβένκοβσκι υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν τα Σκόπια στην κατασκευή του ευρωδιαδρόμου 8, που "αποτελεί και το βασικό μέσο για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα", όπως σημειώνει.

Εξασθένιση, από σήμερα το βράδυ, των θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 21 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 12 August 1998 - 5:40:16 UTC