Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 08/08/1998 (MΠΕ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στα όρια των χωριών Χίλια Σπίτια και Άγιος Συμεών στο Μεσολόγγι και αποτεφρώνει αγροτικές καλλιέργειες και δάση σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. Στη μάχη για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 70 άντρες με οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στην Ηλεία που κατακαίει τις περιοχές Μηλιές και Αχλαδινή, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά στην Παραμυθιά, στη θέση Αγορά, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι. Στη Μεγαλόπολη η φωτιά αναζωπυρώθηκε και γίνεται προσπάθεια για την κατάσβεση τους. Στο μεταξύ 41χρονος Γάλλος τουρίστας ομολόγησε ότι έβαλε φωτιά στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Για απόπειρα εμπρησμού κοντά στο Αίγιο, προφυλακίστηκε ένας18χρονος Αλβανός. Άλλα δύο άτομα κρατούνται ως ύποπτα για εμπρησμό στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Αποκολλήθηκε τελικά και κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυκόνου, το πλοίο "Πηνελόπη Α" που προσάραξε σήμερα στις 12 και 10 στα αβαθή του κυκλαδίτικου νησιού. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ραφήνα - Τήνο - Μύκονο.

Στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, μετά τη χθεσινοβραδινή νίκη της επί της Ισπανίας, με σκορ 69-62. Απόψε η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί με την Γιουγκοσλαβία για την είσοδό της στο μεγάλο τελικό του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ, που διεξάγεται στην Αθήνα. Στον άλλο ημιτελικό θα αναμετρηθούν οι ομάδες των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βουλή των Ελλήνων η Οικουμενική Διακήρυξη για τη Δημοκρατία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Καϊρου το 1997. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Δημοκρατία αποτελεί την πρώτη σχετική πανηγυρική έκφραση πολιτικής βούλησης από τους εκπροσώπους των 137 εθνικών κοινοβουλίων που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Καϊρου στις 16 Σεπτεμβρίου 1997. Η ελληνοαγγλική έκδοση θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες των ιστορικών εκθέσεων που λειτουργούν στη Βουλή.

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία των Ελληνοκυπρίων αγωνιστών, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, το γραφείο του ΔΗΚΚΙ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Το αίμα των δύο ηρώων και των εκατοντάδων άλλων μαρτύρων του Κυπριακού Αγώνα ζητεί δικαίωση. Τα προωθούμενα από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, σχέδια για Συνομοσπονδία στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού οδηγούν, ενώ ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, απαιτείται η ενότητα ολόκληρου του Ελληνισμού και η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, καθώς και η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Γι' αυτό το ΔΗΚΚΙ πιστεύει, ότι οι πύραυλοι S-300 πρέπει να εγκατασταθούν οπωσδήποτε στο νησί. Ο ΟΗΕ, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, έχει χρέος να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του για το Κυπριακό, ώστε να παύσει επιτέλους η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού, που συντελείται για 24 ολόκληρα χρόνια στη μεγαλόνησο. Κατά συνέπεια, δε νοείται δίκαιη και βιώσιμη λύση, όσο θα παραμένει στη μεγαλόνησο, έστω και ένας στρατιώτης του Αττίλα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

Την προσχώρηση της Κύπρου στην "Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια" ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιό της και εξουσιοδότησε το Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει στη βουλή νομοσχέδιο για κύρωση της. Η Σύμβαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, γιατί περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύονται τα συνορεύοντα κράτη, που ήδη διαθέτουν ή πρόκειται να λειτουργήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, να διαβουλεύονται με την Κύπρο και να παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσει η Κύπρος να προβεί στις δικές της εκτιμήσεις και αξιολογήσεις όσον αφορά την ασφάλειά της από την πυρηνική εγκατάσταση συνορεύουσας χώρας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αυτό ενέχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των προθέσεων της Τουρκίας να αναγείρει πυρηνική εγκατάσταση στη σεισμογενή περιοχή Akkuyu στα νότια παράλια της.

Την προώθηση ενεργειών για διαφώτιση του κοινού για το πρόβλημα του έτους 2000, κατά το οποίο, όπως είναι γνωστό θα παρουσιαστεί στα συστήματα πληροφορικής και άλλες συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν σαν ένδειξη χρονολογίας έξι χαρακτήρες αντί οκτώ, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης με κυριότερη έμφαση στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, η διοχέτευση ανακοινώσεων στον Τύπο και διαφημιστικών μηνυμάτων. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής άμεσης ανταπόκρισης την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια και η ετοιμασία καταλόγου με προϊόντα, τα οποία είναι συμβατά με το έτος 2000, ο οποίος θα δημοσιευθεί για ενημέρωση του κοινού.

Το αλβανικό πρακτορείο ENTER των Τιράνων, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, μετέδωσε ότι η ΠΓΔΜ θα αγοράσει 20 αεροπλάνα F-5 από την Τουρκία. Όμως το υπουργείο Άμυνας της ΠΓΔΜ διέψευσε την είδηση, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους αεροπλάνα και ούτε είναι σε θέση ο στρατός των Σκοπίων να διατηρήσει έναν τέτοιο αριθμό αεροπλάνων. Τα αεροπλάνα αυτά είναι ειδικά για των πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες έχουνε απομακρυνθεί από την αλβανική αστυνομία 200 ανώτατοι αξιωματικοί και 500 άλλοι υπάλληλοι, παραδέχεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Περικλής Ντέτα δηλώνοντας αποκλειστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι και τους επόμενους μήνες θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην αστυνομία με την ίδιο τρόπο όπως και τους τελευταίους τρεις μήνες." Μπορώ να πω ότι θα απομακρύνουμε όλους τους αρχηγούς των αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη την χώρα. Δηλώνοντας για τις αιτίες που υποχρεώνουν την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να κάνει εκκαθαρίσεις ο κ.Ντέτα τόνισε οτι στην αστυνομία υπάρχει διαφθορά όπως υπάρχει και σε ολόκληρη την κρατική πυραμίδα της χώρας. Για τον Αλβανό υπουργό, η διαφθορά εκφράζεται στην ανάμειξη της λαθρεμπορίας και σε εγκληματικές πράξεις πολλών στελεχών της αλβανικής αστυνομίας. Ο κ. Ντέτα επιμένει ότι είναι κυρίως στελέχη της αστυνομίας εκείνοι που είναι αναμεμειγμένοι στην λαθρεμπορία , η βάση της αστυνομίας -δηλαδή οι απλοί αστυνόμοι -είναι αδιάφθοροι. Πρόσθεσε οτι στον πόλεμο εναντίον του εγκλήματος, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έχουν χάσει την ζωή τους 38 αστυνόμοι και έχουν τραυματιστεί 70.

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στα Γρεβενά, στο οποίο συμμετέχουν 15 χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Πολωνία. Σήμερα, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, θα εμφανιστούν τα χορευτικά συγκροτήματα "Μέγας Αλέξανδρος" από την Έδεσσα, συλλόγου Μικρασιατών, Χανίων "Η Μέρα" και το συγκρότημα από την Πολωνία. Το φεστιβάλ κλείνει, αύριο, την αυλαία με τα συγκροτήματα "Σκουφάς" Άρτας, Καρδιάς Πτολεμαϊδας, Ποντίων Πτολεμαϊδας, Άμφισσας και Γουμένισσας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τα χορευτικά σχήματα θα περιοδεύσουν στους γύρω δήμους και στις κοινότητες. Εμφανίσεις των συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθούν στις Αμυγδαλιές, τη Ροδιά, τη Σιάτιστα και τον Άγιο Γεώργιο.

Μέτριους βοριάδες στα δυτικά και πολύ ισχυρούς στα ανατολικά προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Το απόγευμα θα συννεφιάσει κατά τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει μεταβολή και θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 8 August 1998 - 16:05:08 UTC