Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 07/08/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Εξακολουθούν να μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα - Νέες πυρκαγιές στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τον Όλυμπο. - Φτάνουν στην Ελευσίνα δύο ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Ιλιούσιν.
  • Νέα κριτική Κωνσταντόπουλου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των πυρκαγιών.
  • Γεύμα εργασίας Κληρίδη - Κρανιδιώτη, στη Λευκωσία. - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο - Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στην Αθήνα, στις 27 Αυγούστου.
  • Αντιδρά η Τουρκία στην απόφαση των ΗΠΑ να πουλήσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους, τύπου Στίνγκερ, στην Ελλάδα.
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
  • Βρέθηκε νεκρός στον Όλυμπο ο 23χρονος φοιτητής Αλέξης Αγοραστός.
  • Διευκρινίσεις ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων.
  • Στις 10 το κρίσιμο παιχνίδι της Ελλάδας με την Ισπανία για το 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
  • Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
  • Ομιλία Μπερνς στο συνέδριο της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στο Ορλάντο της Φλώριδας.
  • Οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη αύριο, το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου.
  • Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν και αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Εξακολουθούν να μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από το πρωί ξέσπασαν νέες πυρκαγιές το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τον Όλυμπο. Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στη δασική περιοχή Στανού Χαλκιδικής και στον Άγιο Δημήτριο Σαρωνίδας. Πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην Ηλεία, την Αχαϊα, τις Σέρρες, την Καστοριά, την Κόνιτσα, την Κομοτηνή, το Γύθειο, τα Καλάβρυτα, τη Μεγαλόπολη, το Αργοστόλι και το Βόλο. Στο μεταξύ φτάνουν στην Ελευσίνα δύο ρωσικά πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Ιλιούσιν προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Τα ρωσικά Ιλιούσιν έχουν δυνατότητα μεταφοράς πενήντα τόνων νερού. Την Κυριακή θα φτάσουν στην Ελλάδα και γερμανικά αεροπλάνα, ενώ ήδη στο έργο της πυρόσβεσης μετέχουν γαλλικά, καναδικά και ιταλικά αεροσκάφη.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των πυρκαγιών άσκησε και πάλι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περιόδευσε στο νομό Ηλείας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να σχεδιάσει και να προβλέψει μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη είχε το μεσημέρι στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μεγαλόνησο. Προηγήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου κατά την οποία έγινε ενημέρωση του κ. Κληρίδη για τις επαφές που είχε με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η στάση της Κύπρου αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης στο νησί των ρωσικών πυραύλων S-300 παραμένει αμετάβλητη. Τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου θα συζητήσουν στις 27 Αυγούστου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των κομμάτων του κυπριακού κοινοβουλίου.

Με διάβημα διαμαρτυρίας απάντησε η Τουρκία στην απόφαση των ΗΠΑ να πωλήσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους, τύπου Στίνγκερ, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", στο διάβημα η Άγκυρα επικαλείται τον κίνδυνο να καταλήξουν οι πύραυλοι στο Κουρδικό ΡΚΚ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαιωάννου επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ρίχνει το βάρος στο πρόβλημα της ανεργίας για την οποία προέβλεψε ότι θα μειωθεί σταδιακά. Απαντώντας στις αντιρρήσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Κωστόπουλου και τις επιφυλάξεις του εκπροσώπου του ΣΥΝ κ. Δανέλλη, σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε να υπάρξει το αφορολόγητο σε όσες οικογένειες έχουν παιδιά που είναι άνεργα και να αυξηθούν ο χρόνος και το ποσό της επιδότησης. Υπέρ μιας εναλλακτικής οικονομικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα προωθεί την απασχόληση και όχι μόνο την ανεργία, όπως είπε χαρακτηριστικά, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Βρέθηκε το μεσημέρι νεκρός σε υψόμετρο χιλίων επτακοσίων μέτρων, στον Όλυμπο ο 23χρονος φοιτητής Αλέξης Αγοραστός. Ο φοιτητής έκανε ορειβασία στην κορυφή του Ολύμπου, ενώ η τύχη του αγνοούνταν εδώ και τέσσερις μέρες.

Στο θέμα της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ, αναφέρεται με επιστολή του προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Φαρμάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε παρέχει ελάχιστα στοιχεία παρέχει και έτσι δεν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να κατανοηθούν βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο ασφαλιστικό οργανισμό.

Την είσοδο της στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου θα επιδιώξει να κερδίσει απόψε η εθνική μας μπάσκετ, σε ένα κρίσιμο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ της Αθήνας για τα προημιτελικά του 13ου παγκοσμίου πρωταθλήματος με αντίπαλο την Ισπανία. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, είναι αισιόδοξοι όσον αφορά το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα -που θα αρχίσει στις 10 το βράδυ- και θέλουν να κάνουν το καθοριστικό βήμα που θα τους φέρει κοντά στο μετάλλιο. Σε περίπτωση που η ελληνική ομάδα προκριθεί στους τέσσερις του κόσμου, τότε αύριο στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Γιουγκοσλαβία - Αργεντινή.

Νέα προειδοποίηση απηύθυναν οι ΗΠΑ στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ δήλωσε πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια Κρίστοφερ Χιλ, μετέφερε στον Μιλόσεβιτς τις απόψεις της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, για τις απαράδεκτες ενέργειες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες αυξάνουν, όπως είπε, τις πιθανότητες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το ΝΑΤΟ. Το Πεντάγωνο, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τις ερχόμενες εβδομάδες ασκήσεις στην Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ανάγκη να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς σε ομιλία του στο συνέδριο της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ στο Ορλάντο της Φλώριδας. Οι δύο χώρες πρέπει να φέρουν κοντά τους ηγέτες και τους λαούς τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια στενότερη σχέση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, να ενδυναμώσουν τη στρατιωτική συμμαχία και να προωθήσουν το εμπόριο, τόνισε ο κ. Μπερνς.

Οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη θα παρουσιαστούν αύριο, το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η διαχρονική κωμωδία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Μπέζος.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν και αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός όμως το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 20 μέχρι 35 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 37 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Friday, 7 August 1998 - 16:05:17 UTC