Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/07/1998 (MΠΕ)

Εντονα αναμένεται να διαμαρτυρηθεί σήμερα η Αθήνα στην Αγκυρα για το σοβαρό επεισόδιο που προκάλεσαν χθες το βράδυ Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα του Έβρου, στην περιοχή Λεγινών Σουφλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ.Ε.Σ. που εξεδόθη τα μεσάνυχτα, διμελής ελληνική περίπολος του φυλακίου Πλαγιών, ενώ έκανε χθες το απόγευμα την καθιερωμένη της περιπολία δέχθηκε πυροβολισμούς από τρεις Τούρκους συνοριακούς φρουρούς. Οι στρατιώτες μας ανταπέδωσαν και η ανταλλαγή πυρών διήρκησε δεκαπέντε λεπτά χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης πληροφορήθηκε το γεγονός και διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου. Από τουρκικής πλευράς, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι την ευθύνη φέρουν Έλληνες μεθυσμένοι στρατιώτες που άρχισαν να πυροβολούν ασκόπως.

Με τον Αμερικανό πρέσβη, Νίκολας Μπέρνς θα συναντηθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη σκιά της πρόσφατης έντασης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε το 13ο Μουντομπάσκετ για την Ελλάδα. Η εθνική μας ομάδα μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση, αφού κέρδισε χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Καναδά με σκορ 78 - 72. Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και σκόρπισαν χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού όλοι ελπίζουν στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Ο Γιαννάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοση της εθνική μας, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψη του Νίκου Γκάλη στα αποδυτήρια ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για όλους. Σήμερα οι διεθνείς μας θα δώσουν το δυσκολότερο αγώνα για τον Α' όμιλο, αφού στις 10 το βράδυ θα αντιμετωπίσουν στο ΟΑΚΑ την ομάδα της Ιταλίας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν χθες, για το Β' όμιλο η Γιουγκοσλαβία κέρδισε το Πουέρτο Ρίκο με σκορ 80 - 66, ενώ η Ρωσία νίκησε την Ιαπωνία με 83 - 58. Για τον Γ' όμιλο οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τη Βραζιλία με 83 - 59 και η Λιθουανία νίκησε την Κορέα με 97 - 56. Για το Δ' όμιλο η Αυστραλία έχασε από την Αργεντινή με 66 - 62, ενώ η Ισπανία κέρδισε τη Νιγηρία με 80 - 68. Για τον Α' όμιλο, η Ιταλία κέρδισε τη Σενεγάλη με 76 - 66.

Δικαιώθηκε η ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου που είχε προσφύγει κατά της Τουρκίας. Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης με απόφαση του υποχρεώνει την Αγκυρα να καταβάλει 174 εκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση στην κ.Λοϊζίδου για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας της στην Κερύνεια από το 1990 έως σήμερα. Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης αποζημίωση 11 εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη.

Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι φωτιές στον Ταύγετο, τη Νέα Πέραμο, τη Μάνη, την Ηλεία, την Κρανιά Ολύμπου και τον Παλαμά Δομοκού. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη στην Περαχώρα Κορινθίας. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού στην κατάσβεση και απουσία πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα στο Αγιο Ορος κοντά στη Μονή Σίμωνος Πέτρα. Στην περιοχή, έχουν σπεύσει δέκα οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ από το πρωί δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πλήρως τη δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι η απόφαση για την προμήθεια των πυραύλων S-300 ελήφθη από κοινού στο πλαίσιο της στρατηγικής του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου. O κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι "τα θέματα που έχουν εθνικό χαρακτήρα τα χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι "είναι γνωστό ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες στους χειρισμούς που αφορούν στο μεγάλο εθνικό θέμα".

Νέα στοιχεία για το συνδικάτο του εγκλήματος ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη. Τη νέα αυτή διάσταση στην υπόθεση έδωσε η σύλληψη και του τελευταίου μέλους του συνδικάτου του 48χρονου, Βασίλη Ανδρεάδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί. Ο Ανδρεάδης που αρχικά είχε διαφύγει στη Γερμανία παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία μετά φόνου στην Εθνική Τράπεζα Νιγρίτας Σερρών και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, ενώ κατονόμασε ως μέλη του κυκλώματος εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς Σερρών.

Συνελήφθη στη Σύρο και θα βρεθεί σύντομα στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο γιος του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Φατός Νάνο, Σοκόλι Νάνο, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του μικρή ποσότητα ναρκωτικών, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο 20χρονος Σοκόλι Νάνο, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, συνελήφθη την Παρασκευή, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 4 γραμμάρια χασίς, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε η αστυνομία της Σύρου.

Με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλο Πασιαρδή, συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ.Τσοβόλας τόνισε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, απαιτείται η ενότητα ολόκληρου του ελληνισμού και η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, καθώς και η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Για το λόγο αυτό είπε πως το ΔΗΚΚΙ πιστεύει ότι οι πύραυλοι S-300 πρέπει να εγκατασταθούν οπωσδήποτε στο νησί.

Η κυπριακή Ανόρθωση και η Στεάουα Βουκουρεστίου θα είναι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αντίστοιχα, στο β' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ανόρθωση κέρδισε χθες τη Βαλέτα από τη Μάλτα με σκορ 6 - 0, ενώ η Στεάουα αν και έχασε από τη Φλόρα Ταλίν με 3 - 1, πήρε την πρόκριση διότι στο πρώτο παιχνίδι είχε κερδίσει 4 - 1. Οι αγώνες για το β' προκριματικό γύρο θα γίνουν στις 12 και 26 Αυγούστου. Στο μεταξύ, σήμερα θα γίνει η κλήρωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας για την περίοδο 1998 - 99.

Στο μαγευτικό Νεστόριο Καστοριάς, θα σβήσει φέτος τα κεράκια των 20 του γενεθλίων το River Party, το οποίο υπόσχεται από αύριο έως την Κυριακή τρεις μέρες και τρεις νύχτες, γεμάτες μουσική και ξεφάντωμα. Το κοινό που θα βρεθεί στις όχθες του Αλιάκμονα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αύριο συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Φθηνότερη κατά 3 δραχμές το λίτρο διατίθεται από τα μεσάνυχτα η βενζίνη, λόγω των πτωτικών τάσεων που επικρατούν στη διεθνή αγορά και τη μεταβολή της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής υπέρ του εθνικού μας νομίσματος. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης πωλείται φθηνότερο κατά 1,3 δραχμές το λίτρο.

Απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με στόχο την άσκηση πίεσης για συνομιλίες που θα εκτονώσουν την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς στο πεδίο των μαχών οι Αλβανοί έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες. Χθες οι σερβικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ζωτικό άξονα Μετροβίτσα - Πετς, ενώ σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Μαλίσεβο, το οποίο κατέλαβαν οι Σέρβοι.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα επισκεφθεί την Τουρκία την Παρασκευή για να συζητήσει για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν Τούρκοι Αξιωματούχοι.

Σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ινδονησία. Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Πτώση 0,50% σημείωσε στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.715,61 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 40,836 δισ. δραχμές.

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων προβλέπονται για σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός, ενώ η βαθμολογία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 37 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 30 July 1998 - 8:51:54 UTC