Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/07/1998 (MΠΕ)

"Μείωση της θερμοκρασίας" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, κατά την έκφραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππας, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κατεβάζουν τους τόνους. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ "μικρή παρένθεση", η οποία έχει ήδη κλείσει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, δήλωσε ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα προχωρήσουν, θα υπάρξουν εξελίξεις στις επόμενες ημέρες που θα είναι θετικές". Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι διανύουμε μια περίοδο που πρέπει να στείλουμε τα σωστά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις έως τώρα διακηρυγμένες θέσεις της στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε επίσης ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε κατά τη σύσκεψη, ενώ επανέλαβε ότι επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Νέα παρέμβαση έγινε από τον εισαγγελέα στο θέμα των πυρκαγιών, καθώς διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα από καταπατητές και για αδράνεια ή συνδρομή κρατικών οργάνων. Στα μέτωπα των πυρκαγιών, σε εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη μέρα η φωτιά στην Περαχώρα, όπου εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, ενώ έσβησε η φωτιά στο Σπαθοβούνι. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Ταΰγετο, στα Κούβελα, τη Μεσσηνία, τη Μάνη και την Κρανιά Ολύμπου. Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας προέβη σε νέα επίθεση κατά των δασικών, κάνοντας λόγο για συμμορία και συντεχνία που θάβει στοιχεία για τα καμένα δάση. Οι δασικοί απειλούν με μηνύσεις τον Υπουργό, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ κάλεσε τον κ. Τζουμάκα, αν έχει στοιχεία, να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Έντονα επιτέθηκε κατά του κ. Τζουμάκα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκείμενου να συζητηθεί το πρόβλημα των πυρκαγιών.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αποτελεί η θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος και κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση για αύξηση των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως αυτοί έχουν διαπιστευθεί στις πρεσβείες τους στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Αποστολίδη, ο οποίος επέστρεψε από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκτόνωση της κρίσης, αντιπροσωπεία της κοινότητας θα έχει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα συναντήσεις με το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, ο κ. Μιλόσεβιτς είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν λάβει εντολές να μην επιτίθενται, αλλά εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε προκλήσεις και να προστατεύουν τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα σύνορα, με αντικειμενικό στόχο να σταματήσει η διείσδυση τρομοκρατών από την Αλβανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας κατηγόρησε τον γιουγκοσλαβικό στρατό ότι τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε επεισόδια που κλιμάκωσαν την ένταση στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας και προειδοποίησε ότι ο αλβανικός στρατός θα απαντήσει, ανοίγοντας πυρ, σε κάθε απόπειρα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας.

Τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στις 21 και 22 Ιουλίου, κατήγγειλε ο Επιτετραμμένος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Άγης Λοϊζου, με επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι στις δύο αυτές ημερομηνίες, οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της Περιοχής Έλεγχου Πτήσεων της Λευκωσίας κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς αεροπλοΐας.

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές είναι τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών για το 1997 που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είναι αρκετά εύποροι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη, εμφανίζονται να έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, πέραν της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις επενδύσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Σε κρατικούς τίτλους επενδύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ από τους υπουργούς πιο εύποροι εμφανίζονται οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Στ. Σουμάκης. Γ. Αρσένης. Ε. Γιαννόπουλος. Τ. Μαντέλης και Μ. Παπαϊωάννου.

Τριπλή καταδίκη της Τουρκίας, για "εκφοβισμό" της οικογένειας δολοφονημένης μητέρας, ατιμωρησία υπεύθυνων και παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή νέας μητέρας 22 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα τύπου "ΝΑΤΟ 6.72" στο κεφάλι, στο μπαλκόνι του σπιτιού της, μετά από πυροβολισμούς "κομάντος" που είχαν στήσει ενέδρα κοντά σε κατοικίες πολιτών, για την οποία όχι μόνο δεν διεξήγαγε την απαραίτητη έρευνα η Άγκυρα, αλλά δυσχέρανε ακόμα και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΑΔ), εξέδωσε το Ευρωδικαστήριο. Το τουρκικό μέλος της Επιτροπής κ. Γκολσουκλού, χαρακτήρισε "κακόπιστους" όλους τους άλλους Ευρωδικαστές, και εξέφρασε τη διαφωνία του στα δύο πρώτα σημεία (ατιμωρησία υπεύθυνων και εκφοβισμός θυμάτων), ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν ήσαν οι Τούρκοι αστυνομικοί που άσκησαν εκφοβιστικές πιέσεις στην οικογένεια του θύματος, αλλά ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στον οποίο απευθύνθηκαν οι απλοί χωρικοί να τους βοηθήσει να συντάξουν την προσφυγή στο Στρασβούργο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν και πάλι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι με αντικείμενο των συνομιλιών την έκταση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη.

Η Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία προσήλθε και κατέθεσε στους ανακριτές του ανεξάρτητου εισαγγελέα Κένεθ Σταρ που ερευνά τα ροζ σκάνδαλα του προέδρου Κλίντον, παραδέχτηκε ότι είχε σχέσεις με τον πλανητάρχη, αλλά δήλωσε ότι δεν της ζήτησε να πει ψέματα στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αίθριος προβλέπεται για σήμερα ο καιρός, αλλά από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Ο υδράργυρος θα φτάσει σε πολλές περιοχές της χώρας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 ως 39 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 29 July 1998 - 5:40:07 UTC