Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:40 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 27/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι Ειδήσεων:

  • Μήνυμα Σημίτη προς Μιλόσεβιτς για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Μαίνονται πενήντα τουλάχιστον πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κάηκαν σπίτια στο Κορωπί.
  • Δρυς: Κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού οι αποφάσεις για το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων.
  • Αλ. Παπαδόπουλος: Πανέτοιμο το υπουργείο Εσωτερικών για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
  • Έκτακτη σύσκεψη αύριο υπό τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
  • Δώρα σε Έλληνες αλλά και Τούρκους μεθοριακούς φρουρούς στους Κήπους του Εβρου προσέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Κασουλίδης: Με το Θ. Πάγκαλο είμαι τόσο κοντά όσο κανείς.
  • Επίθεση Τσοβόλα στην κυβέρνηση για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.
  • Μητέρες αγνοουμένων από την Κύπρο δέχθηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
  • Ο Χ. Ροζάκης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Π. Μίλο: Στο τραπέζι των συνομιλιών θα λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ρωσία: Πωλείται το 5% της Gazprom.
  • Γ. Σιγάλας: Θα ξαναφτιάξουμε την αυτοκρατορία του Άρη.
  • Άνοδο 1,05% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους.
  • Καύσωνα προβλέπει για το επόμενο διήμερο η Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, επέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Αποστολίδης και ο διευθυντής βαλκανικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κοράντης. Το μήνυμα περιέχει τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Τίρανα, από τον οποίο ο Αλβανός ομόλογός του Πασκάλ Μίλο ζήτησε όπως η Ελλάδα ασκήσει την επιρροή της στην ηγεσία του Βελιγραδίου για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό εκφράζει την ελληνική πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με ειρηνικά μέσα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και σήμερα τουλάχιστον πενήντα πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μάχες με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κορωπί Αττικής, όπου κάηκαν και σπίτια, στην Περαχώρα Κορίνθου, στη θέση Κρανιά στον Όλυμπο και στην Καστανούσα Σερρών. Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται επίσης, στη Μεσσηνία και στην Αμφιλοχία, αλλά και στην Αιγιάλια. Στην τελευταία, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν καεί 30.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Ανησυχία προκαλούν τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Πυροσβεστική ότι φέτος θα καεί το Αίγιο.

Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα εξεταστεί κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 1999, γιατί έχει μεγάλο κόστος. Στη δήλωση αυτή προέβη μετά από σύσκεψη που είχαν για το θέμα της απόσυρσης οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ο κ. Δρυς δήλωσε ότι "η κυβέρνηση εξέτασε τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου που έχει σχέση με την προσαρμογή του καθεστώτος εισαγωγής των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και του μέτρου της απόσυρσης. Αποφάσισε επειδή το δεύτερο μέτρο έχει σοβαρά περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά επειδή ταυτόχρονα έχει και ένα εξίσου σοβαρό δημοσιονομικό κόστος, να εξετάσει την εξέλιξη του νομοσχεδίου αυτού στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού. Επομένως αν δεν ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει μέχρι τότε καμία απολύτως δήλωση".

Tο υπουργείο Εσωτερικών είναι πανέτοιμο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ίσως περισσότερο έτοιμο από κάθε άλλη φορά, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όλο το υπό εξέλιξη μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά, τόσο την Αυτοδιοίκηση Α' και Β΄ βαθμού, όσο και την αποκέντρωση, καθώς και για την τεχνική προετοιμασία των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου.

Εκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται υπό το βάρος των εκατέρωθεν δηλώσεων των τελευταίων ημερών, συγκαλεί αύριο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Δώρα σε Ελληνες αλλά και Τούρκους μεθοριακούς φρουρούς στους Κήπους του Εβρου προσέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, που ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη. Το πρωί επισκέφθηκε τον υδροβιότοπο στο Δέλτα του Εβρου. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της περιοχής και τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, για συνεργασία των δύο πλευρών γύρω από το ζήτημα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ. Ζήτησε να αφήσουν τον τουρκικό και ελληνικό λαό να ζήσουν ειρηνικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν τηρεί αποστάσεις από τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και παρέπεμψε σε δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος επί του θέματος. "Που τις είδατε τις αποστάσεις. Με τον κ. Πάγκαλο είμαι τόσο κοντά, όσο κανένας άλλος μέχρι σήμερα", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερώτηση γιατί κρατά κάποιες αποστάσεις από τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου απέναντι στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Μετά τη σημερινή συνάντηση του με τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων, και σε ερώτηση εάν επικροτεί τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον των ΗΠΑ και του προέδρου Κλίντον, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος αυτές τις ημέρες επί του θέματος. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "υπήρχε μία αντίδραση, έκφραση δυσφορίας σε συγκερκιμένες δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Αμερικανών αξιωματούχων" και πρόσθεσε ωστόσο ότι "από εκεί και πέρα το τι γίνεται στο θέμα των διμερών σχέσεων είναι άλλο θέμα". Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωδημοκρατικής Κίνησης, Αλέξη Γαλανού, ότι η προσπάθεια των ξένων είναι να μειωθεί και να εξευτελιστεί η κυπριακή δημοκρατία, παρά η αποτροπή της έλευσης των πυραύλων S-300, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "αν ήθελα να πω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα θα το έλεγα μόνος μου".

"Επί δύο και πλέον χρόνια η κυβέρνηση υπό τις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, προώθησε τη λαθεμένη πολιτική, της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία, την οποία και πρόβαλλε ως τη μόνη που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο διεθνή χώρο και στην έξοδο της από την απομόνωση", υποστηρίζει σε δήλωση του με αφορμή τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Στη δήλωση αναφέρεται ότι στα πλαίσιας της πολιτικής αυτής ο πρωθυπουργός ευχαριστούσε από του βήματος της Βουλής των ΗΠΑ, για τη μεσολάβηση τους στο θέμα των βραχονησίδων Ίμια και ότι με αμερικανική προτροπή και καθοδήγηση, η κυβέρνηση υπέγραψε στη συνέχεια τη συμφωνία της Μαδρίτης, με την οποία αναγνωρίζονταν, για πρώτη φορά, ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και η χώρα μας δεσμευόταν να ασκήσει μονομερώς το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια που της παρέχει το δίκαιο της θάλασσας. "Η κυβέρνηση και ο κ. Πάγκαλος κατ' επανάληψη με επισκέψεις στην Τουρκία, αλλά και με δηλώσεις μιλούσαν για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας, ενώ ανέθεταν ρόλο μεσολαβητή στις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για την επίλυση του Κυπριακού και την "ομαλοποίηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συζητώντας μάλιστα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κ.ά", επισημαίνει στη δήλωση του ο κ. Τσοβόλας.

Μητέρες αγνοουμένων από την Κύπρο δέχθηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τις υπάρχουσες δυνατότητας για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται από το 1974.

Ο Χρήστος Ροζάκης θα είναι ο αντιπρόεδρος του νέου 40μελούς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εκλογή του στο Στρασβούργο στη θέση αυτή, μαζί με τη Σουηδέζα, Ελίζαμπεθ Παλμ. Το όργανο θα εκδικάζει υποθέσεις σχετικές με δημόσιες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα 750 εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη την ήπειρο (μετά την πρόσφατη επικύρωση από τη Ρωσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Α.Δ.). Πρόεδρος του νέου Ευρωδικαστηρίου εκλέχθηκε ο Ελβετός, Λούζιους Βιλντχάμπερ, ενώ τα δύο ειδικότερα τμήματά του θα προεδρεύονται από το Φινλανδό, Μάτι Πέλονπα και το Βρετανό, Νίκολας Μπράτζα.

Τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της αλβανικής διπλωματίας στο διάστημα των τελευταίων 365 ημερών, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά την οποία το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ήταν στραμμένο αποκλειστικά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Μίλο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός "ότι τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησε 12 επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, όσες δηλαδή είχαν πραγματοποιήσει οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας σε μία πενταετία από το 1992-97". Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι την Αλβανία τον τελευταίο χρόνο έχουν επισκεφθεί 12 υπουργοί Εξωτερικών, ενώ κατά την περίοδο 1992-97 την είχαν επισκεφθεί 16 υπουργοί Εξωτερικών. Ο κ. Μίλο τόνισε ιδιαίτερα την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και χωρών της περιοχής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, και η Σλοβενία, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις με τις χώρες αυτές πάρα πολύ καλές και υποδειγματικές για τις εξωτερικές σχέσεις μίας χώρας. "Δυστυχώς τέτοιες σχέσεις δεν αναπτύχθηκαν με τη Γιουγκοσλαβία", είπε ο κ. Μίλο επιρρίπτοντας ευθύνες στη Γιουγκοσλαβική πλευρά "για την πολιτική στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου". Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Μίλο τόνισε ότι "αποτελεί προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης και της αλβανικής διπλωματίας, όχι μόνο σήμερα, αλλά και για το μέλλον. Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ επικίνδυνη την κατάσταση στα αλβανογιουγκοσλαβικά σύνορα, κυρίως μετά τα "σκόπιμα", όπως είπε, τελευταία επεισόδια των Σέρβων.

Διάταγμα για την πώληση του 5% της ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε, το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος, Μπορίς Γέλτσιν, όπως μετέδωσε, σήμερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ITAR-TASS. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος, Μπορίς Νέμτσοφ, τόνισε σχετικά πως η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η εταιρεία θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και πρόσθεσε πως το 5% αποτελεί το κατάλληλο ποσοστό προς πώληση, διότι αφενός θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προσθέσει έσοδα στον προϋπολογισμό και αφετέρου δε θα βλάψει ούτε το κράτος ούτε την εταιρεία.

"Θα ξαναφτιάξουμε την αυτοκρατορία του Άρη, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια". Αυτός είναι ο στόχος του Γιώργου Σιγάλα, ο οποίος παρουσιάστηκε το μεσημέρι και επίσημα από τη διοίκηση του Άρη. Σε δηλώσεις του ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, θυμήθηκε ότι από μικρός ονειρευόταν να παίξει στον Άρη, ενώ μεγάλωσε με την αφίσα των "κιτρίνων" και του Νίκου Γκάλη.

Με άνοδο ξεκίνησε σήμερα η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε αύξηση 1,05% και διαμορφώθηκε στις 2.727,56 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 42,179 δισ. δρχ.

Καύσωνα προβλέπει για το επόμενο διήμερο η Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία που εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας αύριο και μεθαύριο σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 και την Τετάρτη τους 41 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος θα πέσει ελαφρώς την Πέμπτη στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ωστόσο μέχρι και το Σάββατο η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 27 July 1998 - 17:40:08 UTC