Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 23/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων

Παρανάλωμα της φωτιάς έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες στο Νέο Βουτζά και στη Νέα Μάκρη Αττικής,

Τιμητικές διακρίσεις στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο την ώρα του καθήκοντος αλλά και συμπαράσταση στις οικογένειές τους αποφάσισε να αποδώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως.

Τη συμπαράσταση των ομογενών βουλευτών στην προώθηση πολιτικών που να εστιάζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,

"Η Ελλάδα προωθεί το Διεθνές Δίκαιο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Δεκαεφτά κιλά χασίς και πέντε κιλά ηρωίνης κατέσχεσαν σήμερα αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ.δρχ., για την επιδημιολογική επιτήρηση των τουριστών και την προστασία του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησε στη Χαλκιδική.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

Επαφές Χιλ σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Οι ειδήσεις αναλυτικά

Παρανάλωμα της φωτιάς έγιναν σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες στο Νέο Βουτζά και στη Νέα Μάκρη Αττικής, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά το Νταού Πεντέλης, το Λύρειο Ίδρυμα και το Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε σώο το 13χρονο κοριτσάκι για το οποίο είχαν εκφραστεί φόβοι ότι είχε παγιδευτεί στις φλόγες. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Σάνη Χαλκιδικής ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, την Αχαία, το Αίγιο, την Κύμη, τη Λάρισα, την Αμαλιάδα, τα Ιωάννινα και την Αμφιλοχία. Υπό έλεγχο έχει τεθεί, η φωτιά στην Ανθούσα. Στη Μηλιά Μετσόβου, ένας αγρότης συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να βάλει φωτιά με ένα μπιτόνι βενζίνη.

Τιμητικές διακρίσεις στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στο την ώρα του καθήκοντος αλλά και συμπαράσταση στις οικογένειές τους αποφάσισε να αποδώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γέωργιος Ρωμαίος, για την ηρωική θυσία των Αρχιπυροσβεστών Θεμιστοκλή Μαυραϊδή, Δημητρίόυ Μαλούκου και του Πυροσβέστη Αλεξάνδρου Διαβολή, το υπουργείο αποφάσισε τα εξής: Μεταθανάτια προαγωγή για ανδραγαθία στον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατείχαν. Απονομή του Πυροσβεστικού Σταυρού ως ύψιστη αμοιβή. Άμεση οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους με το ποσό των 2.000.000 δραχμών για κάθε οικογένεια. Δυνατότητα διορισμού της συζύγου τους ή ενός τέκνου ή άγαμης αδελφής ή αδελφού ως διοικητικού υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Πλήρη μισθολογική συνταξιοδότηση στο βαθμό του Επιπυραγού για τους δύο Αρχιπυροσβέστες και οικονομική συμπαράσταση στην οικογένεια του Πυροσβέστη. Μεταθανάτια απονομή αποστρατευτικού βαθνού του Ανθυποπυραγού τιμητικά. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ανακοίνωσε θα τιμήσει ακόμη και τον άτυχο εθελοντή και θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά του.

Τη συμπαράσταση των ομογενών βουλευτών στην προώθηση πολιτικών που να εστιάζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού. "Εμείς πρέπει να παρέχουμε ενημέρωση. Από σας περιμένουμε, στο πλαίσιο σταθερής μεταξύ μας συνεργασίας, να υπάρχει συστράτευση, για να πετύχουμε το στόχο που είναι η πληροφόρηση και η αποδοχή πολιτικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ειρήνη" τόνισε απευθυνόμενος προς τους ομογενείς βουλευτές ο Πρωθυπουργός. O κ. Σημίτης σκιαγράφησε τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολτιικής της Ελλάδας, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι "η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία των λαών". Oι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, κατά τον Πρωθυπουργό, κινήθηκαν σ' αυτές τις κατευθύνσεις, "τα θέματα όμως κι εκεί είναι ανοικτά πολλές φορές, γιατί η κάθε χώρα έχει τα συμφέροντά της. Η μία χώρα πουλάει όπλα, η άλλη χώρα πραγματοποιεί μεγάλα έργα. Θέλουν ανάπτυξη του εμπορίου και δεν βλέπουν ότι μια τέτοια ανάπτυξη, όσο αναγκαία κι αν είναι, εμπεριέχει μια βασική προϋπόθεση: Την ύπαρξη και διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Χρειάζεται και σ' αυτή την κατεύθυνση μια πίεση, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο αποτελούν πρωταρχική προϋπόθεση για καλύτερες οικονομικές σχέσεις και αναπτυξιακές προσπάθειες".

"Η Ελλάδα προωθεί το Διεθνές Δίκαιο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της Ημερίδας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο καταστατικός χάρτης στο κεφάλαιο προβλέπει όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες για ειρηνική επίλυση διαφορών, τονίζοντας ότι η έννοια αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό που δημιουργείται τώρα η διαφορετική, δηλαδή, Ευρώπη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η εποχή που διανύουμε είναι "προκλητική" για την Ευρώπη, είναι εποχή διεύρυνσης καθώς σε μερικά χρόνια οι χώρες μέλη θα είναι 26 και αργότερα θα ενταχθούν και άλλα έθνη, κράτη-μέλη στην Ε.Ε., όπου πράγματι υπάρχει ένας πλούτος ταυτοτήτων και ιδαιτεροτήτων που στηρίζεται όμως σε κάποιες κοινές αρχές δημοκρατίας, διευθέτησης διαφορών κ. ά.

Δεκαεφτά κιλά χασίς σε φούντα κατέσχεσαν σήμερα αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών στον επαρχιακό δρόμο Έδεσσας-Κοζάνης. Αστυνομικοί που εμφανίστηκαν ως αγοραστές έκλεισαν ραντεβού με τον 20χρονο έμπορο ναρκωτικών Qosia Etmont του Xhaferi, από το Ελμπασάν στο 35ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου με τη συμφωνία να τους παραδώσει 18 κιλά χασίς αντί του ποσού των 2.000.000 δραχμών. Στο ραντεβού ο 20χρονος εμφανίστηκε με άλλους δύο συμπατριώτες τους που ήταν οπλισμένοι με όπλο και χειροβομβίδες. Μόλις ο 20χρονος παρέδωσε τα ναρκωτικά -17 κιλά χασίς- αντιλήφθηκε την παρουσία άλλων αστυνομικών, που είχαν περικυκλώσει την περιοχή και κατάφερε να διαφύγει. Ακουλουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών και ύστερα από καταδίωξη οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους συνεργάτες Σαμίρ Γκιούλα και Ταρτιζάν Ταμπάκου. Στο μεταξύ, σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στο διαμέρισμα της 20χρονης Ανδρονίκης Κοτζαμάνη, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης βρήκαν και κατάσχεσαν 4 κιλά και 800 γραμμάρια ηρωίνης. Όπως αποκαλύφθηκε στην προανάκριση η νεαρή αγόρασε την ηρωίνη στην Τουρκία, στη διάρκεια ταξιδιού που έκανε πρόσφατα και τη μετέφερε στην Ελλάδα. Από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι η Κοτζαμάνη σκόπευε να πουλήσει την ηρωίνη σε τοξικομανείς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατ.δρχ., για την επιδημιολογική επιτήρηση των τουριστών και την προστασία του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησε στη Χαλκιδική, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση της έξαρσης κρουσμάτων τροφογενών και υδατογενών λοιμώξεων. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, λειτουργεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει κινητή μονάδα στη Χαλκιδική. Η κινητή μονάδα, που έχει στη διάθεσή της έναν ιατρό εξειδικευμένο στην παρακολούθηση λοιμωδών λόσων, μια παρασκευάστρια, μια γραμματέα και έναν οδηγό, σπεύδει στα σημεία όπου καταγράφονται λοιμώδη κρούσματα, για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Χ. Χριστουλιδάκη, ο ασθενής επισκέπτεται κανονικά τα κέντρα υγείας. Εκεί συμπληρώνει σχετικό δελτίο, μέσω του οποίου καταγράφεται η νόσος που έχει διαγνωσθεί. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), με το οποίο η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη μέσω Internet, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχεία μεταφορά δεδομένων. Όσον αφορά την προστασία του τοπικού πληθυσμού από μεταδιδόμενα νοσήματα από τουρίστες (κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα), θα διεξαχθεί ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης μέσω ομιλιών και θα ακολουθήσει διανομή έντυπου υλικού. Την ευθύνη για το πρόγραμμα αυτό, που θα ξεκινήσει στο προσεχές μέλλον, έχει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης. Σε παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να εγκαταλείπουν την ιδέα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ότι φαίνεται ότι ο κ. Μίλερ θα θέσει επί τάπητος την πρόταση για δημιουργία επιτηρούμενου μορατόριουμ, και κληθείς να δώσει κατ' αρχήν θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Κατ' αρχήν, νομίζω ότι είναι δικές σας εκτιμήσεις ότι έχει διαγραφεί πλήρως το ενδεχόμενο να συζητηθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Όπως αντιλαμβάνεστε, πριν την κατάθεση εκ μέρους του κ, Μίλερ συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων, θα ήταν άσκοπο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της υποθετικά πράγματα".

Ο πρέσβυς των Η.Π.Α. στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ορίσει ως εκπρόσωπό τους για τις επαφές στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Χιλ θα μεταβεί αύριο στην Πρίστινα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 23 July 1998 - 18:40:08 UTC