Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/07/1998 (MΠΕ)

Με προβλήματα λόγω της αυξημένης κίνησης στους ευρωπαϊκούς αεροδιαδρόμους, αναμένεται ότι θα διεξαχθούν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας μετά την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε χθες στο λιμάνι του Πειραιά, ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταιρίες να πραγματοποιήσουν έκτακτα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ώστε να εξυπηρετηθεί ομαλά το επιβατικό κοινό.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Βασιλάκι Ηλείας και στο Νεοχώρι Γορτυνίας, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Εμούντα Ηλείας. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στα Ζαχωρίτικα Αιγίου, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης και στις Αλυκές Θάσου, αφού προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε δασικές περιοχές.

Με την κατηγορία ότι επικράτησαν κομματικά κριτήρια υποδέχτηκε η Νέα Δημοκρατία τις προαγωγές των έξι αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο, στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η κυβέρνηση από την πλευράς της, υποστήριξε ότι οι προαγωγές αποφασίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για άρση της ασυλίας του βουλευτή της Ν.Δ. από τη Χαλκιδική, Βαρσάμη Γιοβανούδα, διαβίβασε η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με αφορμή την υπόθεση ξυλοδαρμού που καταγγέλλει η πρώην 25χρονη ερωμένη του. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Κ. Γκόγκος, που παρέλαβε από το πρότυπο αστυνομικό τμήμα Τούμπας τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 44χρονου βουλευτή, την κοινοποίησε σήμερα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία προανάκρισης και ενδεχομένως και άσκησης ποινικής δίωξης, με την προϋπόθεση όμως να γίνει δεκτό το αίτημα για άρση της ασυλίας.

Πρωτοβουλία για την κατάθεση νέας πρότασης στη βουλή με στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 36 του Συντάγματος περί βουλευτικής ασυλίας, θα αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ακόμη και 50 βουλευτές μπορούν να ξαναφέρουν την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι " θα συμφωνήσει και ο Συνασπισμός και οι βουλευτές άλλων κομμάτων".

Ως την πλέον αποδοτική συνάντηση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, τις διήμερες εργασίες του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης των απόδημων Ελλήνων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΑΕ στην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, με την ολοκλήρωση της Συνάντησης. Ο κ. Αθενς αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο επεσήμανε τη μεγάλη επιτυχία του Παγκόσμιου Εράνου για την ενίσχυση των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, έρανος ο οποίος απέδωσε μέχρις στιγμής το ποσό των 200.000.000 δρχ., ενώ για τον τελικό απολογισμό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους, για να κατατεθούν όλα τα χρήματα, από κρατικούς φορείς και ιδιώτες, που έχουν ανακοινωθεί.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών προκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη καταγγελίες που αναφέρουν ότι το δίκτυο υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη είναι παλιό με αφορμή την πρόσφατη ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων της πόλης, εξαιτίας της βλάβης που σημειώθηκε σε κεντρικό αγωγό. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για "σάπιο" και "ασυντήρητο" δίκτυο υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πιθανό καταλογισμό ποινικών ευθυνών.

Με στόχο την καταγραφή και επίλυση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεθοριακοί σταθμοί, αλλά και το σχεδιασμό για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα και είχε συνάντηση με τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να περάσουν οι αρμοδιότητες και ο έλεγχος της λειτουργίας στις αντίστοιχες Περιφέρειες. Στην Κεντρική Μακεδονία, οι συνοριακοί σταθμοί που θα υπάγονται σε αυτή τη διαδικασία είναι του Προμαχώνα, της Δοϊράνης, των Ευζώνων και της Ειδομένης.

Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, και του Προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής "Ολυμπιάδα 2004", Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.Κατά τη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου και το μέλος της ΔΟΕ, Αλέξι Γκιλάντυ. Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τα εξής: "Η συνεργασία που είχαμε με τον κ. Σάμαραγκ ήταν πρακτική και δημιουργική μέσα σ' ένα απολύτως φιλικό κλίμα συναντίληψης γύρω από τα θέματα που απασχολούν την προετοιμασία του 2004. Η αρμοδιότητα, το κύρος και κυρίως η γνώση του κ. Σάμαραγκ είναι για μας πολύτιμος αρωγός".

Μεταγωγικό αεροσκάφος της Ουκρανίας, τύπου Ilyushin-78, με δεκαμελές πλήρωμα συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Άσμαρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ουκρανίας. Η τύχη του πληρώματος καθώς και τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν άγνωστα, ενώ έγινε γνωστό ότι το ατύχημα συνέβη, όταν το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος επιχείρησε προσγείωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Το αεροσκάφος ναυλώθηκε από βουλγαρική εταιρεία μέσω των ουκρανικών αερογραμμών. Αεροσκάφος ίδιου τύπου, συνετρίβη τη Δευτέρα στα παράλια των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα οχτώ μέλη του πληρώματός του.

Δεκατέσσερεις ρεπουμπλικάνοι και δημοκράτες γερουσιαστές των ΗΠΑ, πρότειναν στην αμερικανική κυβέρνηση να ψηφιστεί απόφαση για παραπομπή του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης για "αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου" που διέπραξε τα τελευταία επτά χρόνια μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του γερουσιαστή Αλφόνσο Ντ' Αμάτα, από τη Νέα Υόρκη, η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται για να διακοπούν οι βιαιοπραγίες και η αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο και να αποφευχθεί ενδεχόμενο επανάληψης των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Κροατία και στη Βοσνία.

Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη όμως το απόγευμα θα συννεφιάσει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα χθεσινά επίπεδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Saturday, 18 July 1998 - 5:40:07 UTC