Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 15/07/1998 (MΠΕ)

Με πάνδημο μνημόσυνο, τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος, η Κύπρος θα θυμηθεί σήμερα τις μαύρες επετείους του 1974. Στις 8:20 το πρωί, την ώρα ακριβώς που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα θα ηχήσουν σε ολόκληρη την Κύπρο οι σειρήνες. Αμέσως μετά, στις 8:30, θα τελεστεί στη Λευκωσία το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα, ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Η κυπριακή Βουλή θα συνέλθει εκτάκτως σε ειδική συνεδρία στις 11:00 το πρωί, για να καταδικάσει το πραξικόπημα.

"Η απόφαση για τους S-300 έχει ληφθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επικρίσεις που δέχεται ο κ. Κληρίδης και κατά δεύτερο λόγο η Αθήνα, για την υπόθεση των S- 300, σε άρθρα στις εφημερίδες "ΝΕΑ" και "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυπριακής κυβέρνησης με στόχο την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση.

Επιταχύνει η κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, ενώ εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά στην εξυγίανση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Τον Αύγουστο θα υπογραφεί το συμβόλαιο διαχείρισης, που μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναδιοργάνωση, τις αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, αλλά και τη διαγραφή μέρους των χρεών του ΟΣΕ.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία για τον εντοπισμό του καταζητούμενου δραπέτη φυλακών, Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά τη νέα ληστεία που διέπραξε σε βάρος οδηγού Ι.Χ., έξω από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Ο 32χρονος κακοποιός και ο 38χρονος αδελφός του Νικόλαος αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές της χώρας για δεκάδες ένοπλες ληστείες - κυρίως σε τράπεζες - και για άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγωγή του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Αλ. Χαϊτογλου, το Δεκέμβριο του 1995. Χθες, ο Βασίλης Παλαιοκώστας έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος οδηγώντας ένα κλεμμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο δρόμο Έδεσσας-Θεσσαλονίκης, ενώ μετά το ατύχημα έκλεψε το αυτοκίνητο, μάρκας Μπε Εμ Βε και τα χρήματα του 26χρονου επιχειρηματία, Αντώνη Ζώτου, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Το βραβείο "Αριστοτέλης '98" του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης απένειμε ο υπουργός, Φίλιππος Πετσάλνικος, στον Αυστραλό Ακαδημαϊκό, Michael Osborne, αντιπρύτανη του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, σε ειδική τελετή που έγινε στο υπουργείο, παρουσία των αρχών της πόλης.

Βλάβη στο σύστημα μεταφοράς καυσίμων παρουσίασε αεροπλάνο της πολεμικής μας αεροπορίας τύπου Α-7 ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση. Οι χειριστές του επιχείρησαν προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο, στο Αγρίνιο, αλλά κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε βλάβη και στο σύστημα τροχοπέδησης με αποτέλεσμα να σκάσουν τα δύο λάστιχα του αεροσκάφους χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι πιλότοι του.

Για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, όπου θα παραμείνει μια εβδομάδα με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα του.

Τη γενίκευση του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, φοβάται ο Αλβανός υπουργός των Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο. Και σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει ότι η λύση μπορεί να βρεθεί με το συνδυασμό δύο παραγόντων: του διαλόγου και της άσκησης διεθνούς πίεσης. "Νομίζουμε", τονίζει ο κ.Μίλο, "ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ετοιμάσει μια φόρμουλα για το πολιτικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Πολύ περισσότερο που δυστυχώς είναι αδύνατον να καθίσουν μόνοι στο ίδιο τραπέζι οι Αλβανοί με τους Σέρβους και να βρουν μεταξύ τους τη λύση. Και με λύπη διαπιστώνουμε ότι στα Βαλκάνια, δεν έχουμε ακόμη συνηθίσει να λύνουμε τα προβλήματα μας. Γι αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε τις λύσεις που μας επιβάλλουν από έξω".

H διάβρωση του κρατικού μηχανισμού και η ανάμειξη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σε οικονομικά σκάνδαλα σε συνάρτηση με τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστωφ, εκτιμά η εφημερίδα "24 Ωρες". Η εφημερίδα ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμά της ότι αξιωματούχοι της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων με πρόσχημα τον έλεγχο του ξένου κεφαλαίου και των ανθρώπων που το εκπροσωπούν στη Βουλγαρία, κατέστρωσαν σχέδιο το οποίο προέβλεπε την εξαγορά ξενοδοχείων και εστιατορίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκπρόσωποι πέντε κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, τα οποία συσπειρώνονται γύρω από το νεοϊδρυθέντα συνασπισμό του πρώην ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Πάνιτς "Συμμαχία για την αλλαγή" ταξίδεψαν χθες στην Πρίστινα, όπου είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν η εξέταση λύσεων για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Πρίστινα ήταν εποικοδομητικές και για τις δύο πλευρές.

Ζεστός καιρός προβλέπεται για σήμερα κυρίως στη νότια Ελλάδα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 20-38 βαθμούς και κατά τόπους 39, ενώ στα νησιά από 23-36 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-38 βαθμούς και πιθανόν τοπικά στην πόλη θα φτάσει τους 39, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη τιμή θα είναι 3- 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-38 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 15 July 1998 - 5:40:07 UTC