Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 09/07/1998 (MΠΕ)

Σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Άκης Τσοχατζόπουλος και Ουίλιαμ Κοέν. Στη συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα της αποστολής των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Ο κ. Κοέν επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι η εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων θα οξύνει την ένταση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου, συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογο του. Ο κ. Ομήρου θα παρακολουθήσει σήμερα και αύριο δοκιμαστικές βολές των πυραύλων S-300, που θα προμηθευτεί η Κύπρος. Από την άλλη μεριά, Βρετανοί βουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου.

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια των τρένων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Με τον επικεφαλής της ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ένταση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή η πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου να συμβάλλει στην εκτόνωσή της.

Σε συμφωνία για τη διμερή συνεργασία των αστυνομικών αρχών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κατέληξαν ο υπουργός δημόσιας τάξης κ.Γ.Ρωμαίος και ο υπουργός εσωτερικών της ΠΓΔΜ κ.Αλ.Τσοκρέφσκι κατά τις συναντήσεις που είχαν στην Οχρίδα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην ΠΓΔΜ. Ο κ.Ρωμαίος θα επιστρέψει στην Ελλάδα σήμερα το μεσημέρι.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, ο Επίτροπος Padraig Flynn, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ενώ θα επισκεφθεί και δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Αναλυτικότερα, σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και με τους Υπουργούς Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Υγείας-Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα, προκειμένου να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του. Αύριο, θα επισκεφτεί τα νοσηλευτικά, ψυχιατρικά ιδρύματα της Λέρου και της Αττικής, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Μανόλη Σκουλάκη.

Το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών, διατηρήθηκε και χθες στη Σοφοκλέους, αφού ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε και νέα άνοδο της τάξεως του 1,20% και διαμορφώθηκε στις 2.628,40 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 80 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 47.150 δρχ., της Κτηματικής στις 23.720 δρχ., της Ιονικής στις 16.700 δρχ., της Πίστεως στις 27.300 δρχ. και της Εργασίας στις 32.724 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 8.480 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.800 δρχ. και της Ιντρακόμ στις 13.050 δραχμές.

Αδιάφοροι απέναντι στις σειρήνες των θερινών εκπτώσεων φαίνεται ότι παραμένουν οι Θεσσαλονικείς, αφού ούτε οι κατά 50-70% χαμηλότερες τιμές, τους πείθουν να περάσουν το κατώφλι των καταστημάτων. Η κίνηση κατά την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων κινήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι ελπίδες της εμπορικής κοινότητας της πόλης δεν εξανεμίζονται.

Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Ανώτατος Διοικητής της συμμαχίας στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, από το Δυρράχιο της Αλβανίας, όπου κατέπλευσαν τέσσερα πλοία της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. "Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την ανησυχία μας για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα στην περιοχή" δήλωσε ο στρατηγός Κλαρκ και πρόσθεσε πως κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.

Σύσκεψη με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας της για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Τα αποτελέσματα της συνάντησης απέδειξαν την κοινή επιθυμία για διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με πολιτικά μέσα, υπογράμμισε η κ.Μιχάιλοβα, σύμφωνα με την οποία οι προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να στραφούν στην αποτροπή των έμμεσων κινδύνων για τη Βουλγαρία, που είναι τα κύματα προσφύγων και οι νέες κυρώσεις κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Επίσκεψη αστραπή θα πραγματοποιήσει σήμερα στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ. Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ.Κίνκελ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της σκοπιανής ηγεσίας, με τους ποίους θα εξετάσει το θέμα των τελευταίων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και τον αντίκτυπό τους στα γειτονικά βαλκανικά κράτη.

Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα μεταβεί αύριο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" χαρακτηρίζει την απόφαση για την επίσκεψη του στρατηγού Καρανταγί ως "απάντηση" στην επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Κύπρο καθώς και την προσγείωση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στη νήσο.

Επαναστάτες που συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να επανακτήσουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου την ελευθερία και την αυτονομία που τους αφαίρεσαν οι σερβικές αρχές χαρακτήρισε τα μέλη του ΑΣΚ ο επρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ρούμπιν.

Τοπικές βροχές, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 μέχρι 31 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 9 July 1998 - 5:40:08 UTC