Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 05/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ολόκληρη η χώρα. Έσβησαν οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης - Υπό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική - Την Πάρνηθα απειλεί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα.
  • Α. Παπαδόπουλος: ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα και δεν αιφνιδιάστηκε.
  • Την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, ζήτησε ο πρόεδρος της 'Ενωσης Δασολόγων.
  • Τη Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.
  • Κ. Σημίτης: Το κράτος βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα και λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Στη νομιμοποίηση τριακοσίων χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
  • Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Άνω Πεύκη, Αττικής.
  • Σε ύφαλο προσέκρουσε τα ξημερώματα το νέο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο των Μινωϊκών γραμμών "Πασιφάι".
  • Με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου συναντώνται σήμερα στην Πρίστινα ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασίεφσκι.
  • Μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι πυρκαγιές στη Φλόριντα - Δέκα νεκροί στην Ιταλία από τις φωτιές και τον καύσωνα.
  • Ολοκληρώθηκε στο Μόναχο η κλήρωση για τα ευρωπαϊκά κύπελλα του μπάσκετ.
  • Ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ολόκληρη η χώρα. Στη βόρεια Ελλάδα έσβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι φωτιές που έκαιγαν χθες το βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής, που τέθηκε υπό έλεγχο. Οι χθεσινές φωτιές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έκαψαν δάση σε έκταση εκατό στρεμμάτων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώθηκαν σε χωματερές, ενώ εντός της ημέρας οδηγούνται στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου και ο κοινοτάρχης Καβαλαρίου, οι οποίοι παραπέμφθηκαν από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας για αμέλεια σχετικά με τα μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί στις χωματερές.

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο, τη Βαρυμπόμπη και τον Αυλώνα. Στον Αυλώνα η φωτιά που ξέσπασε χθες και έκαψε δεκάδες σπίτια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στη Βαρυμπόμπη, λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά επεκτείνεται προς την Πάρνηθα και απειλεί στρατόπεδο διαβιβάσεων στο Τατόι. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις περιοχές του Περάματος και της Σαλαμίνας, όπου χθες μία 67χρονη γυναίκα, η Ευθυμία Γρυπάρη, βρέθηκε απανθρακωμένη. Οι πυρκαγιές στη Στυλίδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας εξακολουθούν να μαίνονται. Στην Ερέτρια της Εύβοιας η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ εστίες υπάρχουν στην Κάρυστο και το Κυπαρίσσι. Στη Βοιωτία σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στις περιοχές Δίσβης, Δόμβραινας και Προδρόμου. Στην Κορινθία έχει υποχωρήσει η φωτιά στο Σοφικό, όμως εκδηλώθηκε φωτιά σε νέα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές Λινοχώρι, Βέλο, Κρίνες, Πουλίτσε και Δερβένι. Στην Αττική έσβησε η φωτιά στο Βάρη, ενώ στο Βόλο έσβησε η φωτιά στα Κανάλια.

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα και δεν αιφνιδιάστηκε, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά από τη σύσκεψη του Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου για τον συντονισμό των ενεργειών πυρόσβεσης. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα παράξενο το φαινόμενο από τη μία χθες το μεσημέρι και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκδηλωθούν σε όλη την επικράτεια 180 μέτωπα φωτιάς, εκ των οποίων τα 120 στο χρονικό διάστημα από τη μία μέχρι τις τρεις. Πάντως ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις έδωσαν μια υπεράνθρωπη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς υπήρχε κατάσταση ετοιμότητας εδώ και τέσσερις ημέρες.

Την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, ζήτησε ο πρόεδρος της 'Ενωσης Δασολόγων κ. Μπέσης, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον συντονισμό της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία. Χθες ο νομάρχης Κορινθίας είχε κάνει λόγο για κακό συντονισμό της πυροσβεστικής στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο Σοφικό.

Τη Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας για το καλό της χώρας. Στη συνέχεια μετέβη στην Αμφίλη όπου θεμελίωσε συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Σε δηλώσεις του για τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα ο κ. Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι φωτιές οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Υπογράμμισε ότι το κράτος βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα και λειτούργησε γρήγορα και αποτελεσματικά. Αναφορικά με την αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με την μεταφορά του συντονισμού της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε θετική. Γνωστοποίησε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει να έχει μια πιο πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα και θα εξετάσει αν χρειάζονται βελτιώσεις στο νέο καθεστώς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τον ενημέρωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι σε όλη τη χώρα υπήρχαν σε εξέλιξη 120 πυρκαγιές, εκ των οποίων υπό έλεγχο τέθηκαν οι εξήντα. Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο θέμα του κράτους αλλά και των πολιτών.

Στη νομιμοποίηση τριακοσίων χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει περίπου τριακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με το οποίο το σχετικό νομοσχέδιο έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Άνω Πεύκη, Αττικής. Στις προσπάθειες πυρόσβεσης μετείχαν δέκα πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβεστικές δυνάμεις που κατάφεραν τελικά να σβήσουν τη φωτιά. Οι φλόγες απείλησαν διπλανή πολυκατοικία που τελικά δεν έπαθε τίποτα.

Σε ύφαλο προσέκρουσε τα ξημερώματα το νέο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο των Μινωϊκών γραμμών "Πασιφάη" που πραγματοποιούσε το παρθενικό του ταξίδι από την Ηγουμενίτσα στην Αγκόνα της Ιταλίας. Το συμβάν έγινε στη θέση Περιστέρες, μεταξύ της Κέρκυρας και της Αλβανίας, ενώ προκλήθηκε μεγάλο ρήγμα από το οποίο έμπαινε νερό στο πλοίο. Στην περιοχή έσπευσαν τρία ρυμουλκά που έφεραν το "Πασιφάι" στο λιμάνι της Κέρκυρας. Το πλοίο μετέφερε πεντακόσιους επιβάτες, 125 αυτοκίνητα και 70 φορτηγά. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έστειλε άλλο επιβατικό πλοίο το οποίο μετέφερε τους επιβάτες στην Ιταλία.

Με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου συναντώνται σήμερα στην Πρίστινα ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασέφσκι. Οι δύο άνδρες είχαν χθες χωριστές συναντήσεις και με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι. Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Χόλμπρουκ επισήμανε ότι στόχος του είναι να βοηθήσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να διαπραγματευτούν με τις σερβικές αρχές.

Μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι πυρκαγιές στη Φλόριντα που ξέσπασαν λόγω του καύσωνα. Εξήντα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι πυροσβέστες, ενώ εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εξάλλου από τις πυρκαγιές στη νότια Ιταλία και τη Σικελία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι ενώ από τον καύσωνα έχασαν τη ζωή τους άλλοι οκτώ. Κάηκε επίσης δάσος σε έκταση πέντε χιλιάδων εκταρίων.

Στον τρίτο όμιλο της Ευρωλίγκα κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στην κλήρωση που έγινε στο Μόναχο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα του μπάσκετ. Έτσι οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Κίντερ Μπολόνια, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ουλκέρ, τη Ζαντάρ και την Άλμπα Βερολίνου. Στον δεύτερο όμιλο κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός που θα αντιμετωπίσει την Εφες Πίλσεν, την Μαρέσα, τον Ερυθρό Αστέρα, την Τσιμπόνα και τη Μακάμπι. Στον τέταρτο όμιλο της Ευρωλίγκα θα μετέχει ο ΠΑΟΚ με αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Τιμ Σύστεμ, τη Σαμάρα, τη Βιλερμπάν και την Ολύμπια Λιουμπλιάνας. Τα παιχνίδια της πρώτης φάσης των ομίλων θα αρχίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στο Αιγαίο από 23 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίρθιος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 19- 30 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Sunday, 5 July 1998 - 16:05:08 UTC