Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 01/07/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Κυβερνητική σύσκεψη για τις ιδιωτικοποιήσεις - Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα προγράμματα εξυγίανσης σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.
  • Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Χορδάκι Κρήτης, από θραύσματα βλήματος που έσκασε στον αέρα.
  • Σε πλήρη ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
  • Την ελπίδα να μην υπάρξουν παραλογισμοί που θα οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο στα Βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξέτασε σήμερα η ολομέλεια της ΓΣΕΕ.
  • Ι. Στράτος: Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
  • Δ. Ρέππας: Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης που ερευνούν οι εισαγγελείς - Παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ζητά ο Προκόπης Παυλόπουλος.
  • Μέτρα για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης, εξήγγειλε από την Κομοτηνή ο Γιώργος Παπανδρέου.
  • Δ. Ρέππας για Ιράκ: πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να αποφεύγονται όλες εκείνες οι ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
  • Έντονες επικρίσεις Ντενκτάς κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα ψηφίσματα που ενέκρινε για την Κύπρο.
  • Την απαγωγή 55 ατόμων από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, καταγγέλλει η Γιουγκοσλαβία.
  • Σ. Κιριένκο: Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν οι προτάσεις της για την οικονομική κρίση δεν αποδώσουν.
  • Στην Ουκρανία το Σεπτέμβριο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.
  • Στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο τα πορτρέτα του Φαγιούμ.
  • Στο Ναύπλιο θα διεξαχθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών μας.
  • Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ενημερωτική χαρακτήρισαν τη σύσκεψη για τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι έγινε λεπτομερής συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και τα προγράμματα εξυγίανσης, καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης επισήμανε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο τα προγράμματα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ και μέσα στον Αύγουστο το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΑΣΑ.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτική έκταση κοντά στο χωριό Χορδάκι της Κρήτης, από θραύσματα βλήματος το οποίο έσκασε στον αέρα. Στο πλαίσιο τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης με βλήματα στο πεδίο βολής της Κρήτης, εκτοξεύτηκε βλήμα το οποίο όμως ξέφυγε από την πορεία του, για άγνωστη αιτία. Οι αρμόδιοι της πολεμικής αεροπορίας αναγκάστηκαν να βάλουν σε λειτουργία τον αυτόματο μηχανισμό καταστροφής του βλήματος που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε ύψος τεσσάρων χιλιάδων ποδιών. Τα θραύσματα του βλήματος έπεσαν σε αγροτική έκταση και εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεκάδες εστίες.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης της ΔΕΗ έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου απότομης αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, από την ευρεία χρήση κλιματιστικών λόγω του καύσωνα. Πάντως, η κατανάλωση παραμένει σε προβλεπόμενα επίπεδα και κυμαίνεται στο 50% της εγκαταστημένης ισχύος. Στο μεταξύ, μέτρα για την προστασία του πληθυσμού έχουν λάβει τόσο η νομαρχιακή όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη. Η νομαρχία έδωσε σχετικές οδηγίες και εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και του ΕΚΑΒ. Στον κεντρικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα και τα ΚΑΠΗ, η διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών και το γραφείο πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης του δήμου.

Την ελπίδα να μην υπάρξουν παραλογισμοί που θα οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο στα Βαλκάνια εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ενόψει του ταξιδιού του κ. Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ, στο τέλος της εβδομάδας, μετά από επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. Στη συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου συζητήθηκε ακόμη το τρέχον πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη λήψη τελικών αποφάσεων σε μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα και γνωστοποίησε ότι στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ώστε να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από προγράμματα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εξέτασε σήμερα η ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα θετικά αντιμετωπίζονται η μέριμνα που προβλέπεται για τις άτυπες μορφές εργασίας και η σύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ αρνητικά η δυνατότητα των εργοδοτών να δίνουν αμοιβές κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις σε ορισμένες περιοχές και η γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα στον Αύγουστο, οπότε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, δήλωσε για το νομοσχέδιο ότι δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και δεν συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Την επιθυμία της κυβέρνησης να διαλευκανθεί η υπόθεση που ερευνούν οι εισαγγελείς οι οποίοι επισκέφθηκαν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την εισαγγελική έρευνα. Η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών, είπε ο κ. Ρέππας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν την έρευνα και σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα. Στο μεταξύ, την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης τις δηλώσεις υπουργών για την εισαγγελική έρευνα.

Μέτρα για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θράκης, εξήγγειλε σήμερα από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Το πρωί είχε πολύωρη συνάντηση με το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για το ζήτημα και στη συνέχεια δέχθηκε τους εκπροσώπους των ομογενών. Το απόγευμα μετέβη στις Σάπες, όπου παρέδωσε τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου του οικισμού παλιννοστούντων στους δικαιούχους.

Για την ξαφνική κρίση που ξέσπασε στο Ιράκ ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε: "Η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη: πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να αποφεύγονται όλες εκείνες οι ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή".

Έντονες επικρίσεις κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα ψηφίσματα που ενέκρινε για την Κύπρο, διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ χαρακτήρισε ως λάθος την αναφορά του οργάνου του διεθνούς οργανισμού ότι "η ειρηνευτική δύναμη παραμένει στο νησί με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης". Ο Ντενκτάς επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι στο νησί δεν υπάρχει μια κυπριακή κυβέρνηση. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και 35 χρόνια εθελοτυφλεί στη σημερινή πραγματικότητα της Κύπρου", είπε ο κ.Ντενκτάς και επέκρινε το διεθνή οργανισμό ότι δε συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων.

Πενήντα πέντε άτομα, από τα οποία τα 50 είναι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, έχουν απαγάγει μέχρι στιγμής στο Κοσσυφοπέδιο τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, όπως μεριμνήσει για την ανακάλυψη και τη διάσωση των 55 ατόμων, η τύχη των οποίων αγνοείται.

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να παραιτηθεί στην περίπτωση που το πακέτο οικονομικών μέτρων, που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης, δε δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο. "Εάν νομίζετε ότι η παραίτηση θα λύσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραιτηθεί", υποστήριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αριστερούς και εθνικιστές βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πρόκειται να πραγματοποιήσει απο τις 2-4 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-tass, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος καθ΄οδόν προς το Κίεβο θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στη Μολδαβία, ενώ επίκεντρο των συνομιλιών στην ουκρανική πρωτεύουσα θα αποτελέσει η βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ένα παγκόσμιας εμβέλειας εικαστικό γεγονός, την έκθεση των πορτρέτων του Φαγιούμ, που παρουσιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, θα φιλοξενήσει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του μήνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 73 εξαιρετικής αξίας εκθέματα μεταξύ των οποίων 46 πορτρέτα Φαγιούμ και τρεις μούμιες με τη ζωγραφική απεικόνιση του νεκρού.

Στο Ναύπλιο θα διεξαχθεί στις 3, 4 και 5 Ιουλίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών μας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης διεξάγεται στην περιφέρεια.

Άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 21 μέχρι 39 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 μέχρι 37 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 24 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Wednesday, 1 July 1998 - 17:40:07 UTC