Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 30/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας το μεσημέρι στο κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του ΑΣΕΠ.
  • Πύραυλο εξαπέλυσε το απόγευμα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο τύπου F-16 με στόχο ραντάρ στο νότιο Ιράκ.
  • Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για την αποδοτική πώληση της Τράπεζας Κρήτης.
  • Αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την ψηφιακή-συνδρομητική τηλεόραση.
  • Κ. Καραμανλής: Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'' στη Θεσσαλονίκη.
  • Το κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.
  • Κριτική στην κυβέρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά - Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης.
  • Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας, διαβεβαιώνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
  • Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κυπαρίσσι Ευβοίας.
  • Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι.
  • Πάνω από 40.000 Ελληνες θα πληρώσουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 1997.
  • Την κατεχόμενη Κύπρο θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στις 20 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο του Αττίλα.
  • Nέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
  • Απόφαση κατά της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης παίδων και κορασίδων, που αρχίζει αύριο στο Μάντσεστερ θα πάρουν μέρος εννέα Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.
  • Το κύπελλο Ελλάδας για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τύπου Καταμαράν θα διεξαχθεί στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης από 2 έως 5 Ιουλίου.
  • Αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε το μεσημέρι στην οδό Αμερικής, στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Από την έκρηξη εκτινάχτηκαν τζάμια σε μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο φρουρός του κτιρίου και δύο αστυφύλακες της ομάδας "Ζήτα" της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν από την περιοχή το προσωπικό της Εμπορικής Τράπεζας που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Πύραυλο εξαπέλυσε το απόγευμα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο τύπου F-16 με στόχο ραντάρ στο νότιο Ιράκ. Αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ιρακινό ραντάρ λειτουργούσε και εντόπιζε αεροπλάνα τους που έκαναν περιπολίες σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης όσον αφορά την ιδιαίτερα αποδοτική πώληση της Τράπεζας Κρήτης, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει "το θετικό δείκτη εμπιστοσύνης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας" και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αναγνώριση του έργου που επιτελεί η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κρήτης περιήλθε στην κυριότητα της "Eurobank" του ομίλου Λάτση έναντι 93 δισ.δρχ., υπερβαίνοντας και τις ίδιες τις προσδοκίες της κυβέρνησης, που θα ήταν ικανοποιημένη με έναν διακανονισμό 40 δισ.

Δίδεται αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την ψηφιακή-συνδρομητική τηλεόραση. Αυτό υπενθύμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαιώνοντας -χρονικά- σχετικές εξαγγελίες που είχε κάνει στις 27 Μαΐου, στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του κ. Ρέππα, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν τον αποκλεισμό από την ψηφιακή αγορά όσων ενέχονται σε δημόσια έργα και προμήθειες. Επίσης, θα καθορίζονται λεπτομέρειες γύρω από τις προϋποθέσεις οικονομικής βιωσιμότητας και το πόθεν έσχες των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της ψηφιακής-συνδρομητικής τηλεόρασης.

Την υπόσχεση ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου ''Παπαγεωργίου'' στη Θεσσαλονίκη, έδωσε σε κατοίκους της Σιάτιστας ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Γαλατινής, ενώ επισκέφθηκε και τη μονάδα της ΔΕΗ στο νότιο πεδίο του νομού Κοζάνης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η ΔΕΗ και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, ώστε να καταστεί ισχυρή.

Το κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την αντίθεσή του στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυση του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κυβερνητικές αποτυχίες στα εθνικά θέματα, την οικονομία και τα ζητήματα θεσμών και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αντικυβερνητικού μετώπου.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας, δήλωσαν το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας και ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ηγεσία του Υπουργείου χαρακτήρισε παρεξήγηση τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας. Τονίστηκε δε ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει στο παρελθόν στοιχεία αλλά μόνο για το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στο δίκτυο υδάτων της Καστοριάς. Αναφορικά με τους ελέγχους των εμφιαλωμένων νερών στο Γενικό Χημείο του κράτους σημειώθηκε ότι μόνο σε ένα δείγμα εμφιαλωμένου νερού θα γίνει επανέλεγχος για την ποσότητα βρωμικών ιόντων.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Κυπαρίσσι Ευβοίας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στην περιοχή έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

To πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η ύπαρξη των προϋποθέσεων για την περαιτέρω προώθηση της ολόπλευρης συνεργασίας, ιδιαίτερα στον διακοινοβουλευτικό τομέα, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση της διακομματικής ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με το μέλος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, Τσέντομιρ Μίρκοβιτς. Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που μετέβησαν στο Βελιγράδι για να παραστούν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου, ενημερώθηκαν για την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία.

Πάνω από 40.000 Ελληνες θα πληρώσουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 1997. Αυτό προέκυψε, βάσει των ελέγχων που διενέργησαν οι κατά τόπους εφορίες στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία 189.614 υπόχρεων. Οι φορολογούμενοι που υπερέβησαν τα αφορολόγητα όρια του φόρου θα λάβουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, υπολείπονται άλλες 10.000 δηλώσεις, για τις οποίες δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα προσπορίσουν επιπλέον χρήματα στα δημόσια ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι το φόρο κλήθηκαν να αποδώσουν οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια δραχμές. Το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνεται στα 120 εκατομμύρια για τα ζευγάρια και προσαυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια για κάθε παιδί.

Την κατεχόμενη Κύπρο θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στις 20 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο του Αττίλα, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η επίσκεψη του Ντεμιρέλ, που πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Κωστή Στεφανόπουλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι η κορύφωση σειράς επισκέψεων, που έχουν κάνει Τούρκοι πολιτικοί στα κατεχόμενα.

Nέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των αλβανόφωνων αυτονομιστών, ενώ την ίδια ώρα κατέφθασαν από τα Σκόπια οι πρώτοι εθελοντές που εντάχθηκαν στις δυνάμεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους. Το κέντρο των εχθροπραξιών έχει μεταφερθεί στο Μπελάτσεβατς, όπου οι σερβικές δυνάμεις επιχείρησαν να το ανακαταλάβουν, καθώς την περασμένη εβδομάδα το είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Αλβανοί αυτονομιστές.

Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Αλ Γκορ, τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γουόλφενσον και με το διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καντεσί, συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση του κ. Τσερβένκοφσκι με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Με μια απόφαση, σχεδόν ομόφωνη, κατά της Τουρκίας έκλεισε ο κύκλος των δημόσιων συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Η υπόθεση που εξετάστηκε αφορούσε το θάνατο ενός Τούρκου 27χρονου, από σφαίρα στρατοχωροφύλακα, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σχεδόν ομόφωνα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ψήφους 29 υπέρ έναντι μιας, καταλογίζει ευθύνες στις τουρκικές αρχές και τις θεωρεί υπεύθυνες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, λόγω αδικαιολόγητης χρήσης βίας.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης παίδων και κορασίδων, που αρχίζει αύριο στο Μάντσεστερ θα πάρουν μέρος εννέα Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Οι νεαροί αθλητές μας βρίσκονται ήδη στην Αγγλία με στόχο τα μετάλλια και τις διακρίσεις στη διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου. Στο μεταξύ, με μετάλλια επέστρεψαν από διεθνές τουρνουά της Γερμανίας, οι αθλητές μας της ελληνορωμαϊκής πάλης. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ελγκιάν και το χάλκινο ο Αβράμης.

Το κύπελλο Ελλάδας για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τύπου Καταμαράν θα διεξαχθεί στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης από 2 έως 5 Ιουλίου, με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων, μέχρι στιγμής, ιστιοπλόων. Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καταμαράν "Ο Τορωναίος" και την αντιδημαρχία νεολαίας και αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 20 μέχρι 38 βαθμούς, στο Ιόνιο από 22 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 30 June 1998 - 17:05:07 UTC