Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 28/06/1998 (MΠΕ)

Στους 107 έφθασαν οι νεκροί από το σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα Αδανα της νοτιοδυτικής Τουρκία, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπερβαίνει τους 1000. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών χαρακτηρίζουν τις πόλεις Αδανα και Τζεϊχάν πόλεις φαντάσματα. Οι επικοινωνίες και ο ηλεκτρισμός έχουν διακοπεί καθώς οι περισσότεροι σταθμοί ενέργειας της περιοχής έχουν καταστραφεί. Τα νοσοκομεία των Αδάνων έχουν γεμίσει από τραυματισμένους ανθρώπους, ενώ από χθες το βράδυ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέλη διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών.

Οικονομικά συμφέροντα και η τουρκική αδιαλλαξία εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει το δίκαιο του κυπριακού λαού, τόνισε χθες στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Νωρίτερα μιλώντας στην Πάφο, διαμήνυσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κάνει όλες τις δυνατές υποχωρήσεις και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Σήμερα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή, το Παραλίμνι και τη Λάρνακα.

Η λύση στο Κοσσυφοπέδιο είναι μόνο μία, δηλαδή η πολιτική λύση με ειρηνικά διπλωματικά μέσα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από συνάντησή του χθες στη Θεσσαλονίκη με τον Αλβανό ομόλογό του Λουάν Χαϊντάραγκα. Με τη θέση του κ. Τσοχατζόπουλου συμφώνησε και ο κ. Χαϊντάραγκα ο οποίος όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης, σημειώνοντας πως αν χρεοκοπήσουν τα διπλωματικά μέσα θα είναι αναπόφευκτη μια στρατιωτική επέμβαση. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εξαιρετικές τις σχέσεις των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν και στην παράταση μέχρι τον Αύγουστο της παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στα Τίρανα.

Η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετη στην κατασκευή της μονάδας της Φλώρινας, διαβεβαίωσε χθες το βράδυ μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Φλώρινα, ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, ο οποίος από χθες περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία. Ο κ.Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ν.Δ ήταν αυτή που δρομολόγησε το έργο και προέβλεψε ότι αυτή θα είναι που θα το κατασκευάσει. Χθες ο κ.Καραμανλής από τα Γρεβενά άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για έλλειψη αγροτικής πολιτικής. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας και δήλωσε ότι μόλις η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα τροποποιήσει το νόμο "Καποδίστρια" που αφορά στις αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.

Πέθανε χθες το βράδυ, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και γνωστός ιστορικός και διανοούμενος, Κωστής Μοσκώφ.

Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, προκάλεσε η ξαφνική επίσκεψη στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας δύο εισαγγελέων οι οποίοι φεύγοντας πήραν δεκαπέντε φακέλους που αφορούσαν στη χορήγηση αδειών παραμονής στη χώρα μας σε αλλοδαπούς. Για την επίσκεψη αυτή δεν ενημερώθηκε ο κ. Ρωμαίος, ο οποίος βρισκόταν στο δημοσιογραφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός εκφράζει την έκπληξή του για τον τρόπο που επέλεξαν οι εισαγγελείς για να αναζητήσουν τα στοιχεία της έρευνας που κάνουν. Εμφανίζεται δε προβληματισμένος για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης που προϊσταται των εισαγγελικών αρχών.

Αυξάνονται κατά 7% τα κόμιστρα στα ταξί από την ερχόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα η ωριαία αναμονή αυξάνεται κατά 10%, η κλήση σε Ραδιοταξί από 300 σε 400 δραχμές και το ραντεβού από 400 σε 600 δραχμές.

Με επίσημο δείπνο, αφιερωμένο στα 50 χρόνια του κράτους του Ισραήλ, το οποίο παραθέτει ο ισραηλινός πρέσβης Ραν Κούριελ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αρχίζει σήμερα το βράδυ το συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Εβραίων Δικηγόρων και Νομικών. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος και ειδικότερα στη μνήμη των Εβραίων δικηγόρων που εξοντώθηκαν από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας του '98 οι οποίες θα συνεχιστούν έως την Κυριακή 5 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρ, στο χώρο της Νέας Παραλίας, με τον πανηγυρικό κατάπλου του παραδοσιακού ιστιοφόρου "Ευαγγελίστρια". Η τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο δημαρχείο Καλαμαριάς. Ανάλογες εκδηλώσεις για την Ναυτική Εβδομάδα οργανώνονται σήμερα και αύριο στην Κατερίνη, το Λιτόχωρο, το Ν.Μαρμαρά και την Ιερισσό.

Τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς διέψευσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Ερωτηθείς για τα σχετικά δημοσιεύματα του Αλβανικού Τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Γιουγκοσλαβικής πλευράς, καθώς όπως είπε, "μια τέτοια συνάντηση δεν έχει νόημα, όταν στο Κοσσυφοπέδιο σκοτώνονται καθημερινά Αλβανοί πολίτες και το Βελιγράδι αγνοεί τη διεθνή κοινότητα αρνούμενο να απομακρύνει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του από την περιοχή".

Το ισραηλινό σχέδιο για επέκταση των ορίων της Ιερουσαλήμ θα συζητηθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τη συζήτηση έχει ζητήσει η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης ενώ το αίτημα αυτό υποστηρίχθηκε από τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συζήτηση ως αντιπαραγωγική για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

Το μετάλλιο της θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου της Πράγας απονεμήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέπτεται τους ορθόδοξους λαούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η απονομή του μεταλλίου στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας έγινε μετά τη συνάντησή του κ Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, σε μεγαλοπρεπή οικουμενική λειτουργία στον ορθόδοξο ναό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Πράγας.

Ηλιοφάνεια και βόρειους ανέμους προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 28 June 1998 - 8:40:07 UTC