Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 22/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι Ειδήσεων:

  • Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν Σημίτης και Χόλμπρουκ.
  • Χωρίς προβλήματα η σημερινή τρίτη ημέρα των γενικών εξετάσεων.
  • Επαναλειτούργησαν σήμερα τα υποκαταστήματα της Ιονικής Τράπεζας μετά από 46 μέρες απεργίας. Δηλώσεις Γιαννόπουλου, Παπαϊωάννου και Παπαντωνίου.
  • Β. Παπανδρέου: θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.
  • Ο Δ. Ρέππας για τις αποδοκιμασίες στο μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου.
  • Αντιπαράθεση Αβραμόπουλου - Βενιζέλου για την απουσία του δημάρχου Αθηναίων από την πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Νέες προσπάθειες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
  • Επίσκεψη Αλαβάνου σε Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.
  • Νέος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριδα ο Γ.Κοκολάκης.
  • Από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ολύμπου.
  • Απελευθέρωση σπανίων άγριων πουλιών στις 25 και 26 Ιουνίου.
  • Ο Ρουγκόβα στη Βόννη- Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Ενσωματώνεται και ο Φασούλας σήμερα στην εθνική μας ομάδα μπάσκετ.
  • Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κόσοβο συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Χόλμπρουκ και ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό και πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζήτησε να "παγώσει" η διαδικασία εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και να γίνουν κινήσεις για να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας.

Χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν και σήμερα στα εξεταστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας οι Γενικές Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι των δύο πρώτων δεσμών εξετάστηκαν στη Φυσική και της Γ΄ Δέσμης στα Αρχαία Ελληνικά. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν μάλλον εύκολα αλλά δεν έλειψαν και οι "παγίδες". Στα Μαθηματικά εξετάστηκαν οι απόφοιτοι των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Επαναλειτούργησαν σήμερα τα υποκαταστήματα της Ιονικής Τράπεζας μετά από 46 μέρες απεργίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, καταδίκασε σήμερα τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της απεργίας και επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων Γιάννη Μαρκάκη. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές θέσεις, συνεπώς όποιες λογικές κάνουν λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης είναι έξω από τα πράγματα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, έκανε λόγο για αντίδραση ισχυρών μειοψηφικών ομάδων που χρησιμοποιούν βίαια μέσα για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στη θερμή ανταπόκριση του ελληνικού επενδυτικού κοινού κατά την μετοχοποίηση του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια" αναφέρθηκε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, που γνωστοποίησε ότι η ζήτηση των μετοχών ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. "Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη και των Ελλήνων και των ξένων καταθετών προς την εταιρεία αλλά και προς την Ελλάδα" είπε η κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών, μέρος του οποίου είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μετοχοποιήσεις.

Για ασχήμιες ελαχίστων που θεωρούν ότι βρήκαν πεδίο για ανάπτυξη πολιτικής δραστηριότητας, μίλησε ο κυβερνητικής εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, για τις χτεσινές αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υπουργός Τύπου καταδίκασε αυτή τη συμπεριφορά και πρόσθεσε ότι τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου την τιμά όλος ο ελληνικός λαός και θα την τιμά πάντα η κυβέρνηση.

Ατόπημα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τη μη πρόσκλησή του ως δημάρχου στην πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, που έγινε στην Ολυμπία. Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος συμμετέχει στην επιτροπή ακριβώς με την ιδιότητα του δημάρχου και χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απουσία του.

Νέες προσπάθειες, αρχίζει η Ελλάδα για τη διεκδίκηση από τη Γερμανία ποσού 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι χιτλερικοί στη χώρα μας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. ΄Οπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουκάς Αποστολίδης, μιλώντας στη Διάσκεψη των Δελφών, που οργάνωσε ο Νομάρχης Βοιωτίας, Γιάννης Σταμούλης, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα θέσει εκ νέου το θέμα των αποζημιώσεων αμέσως μετά τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου στη Γερμανία και την εκλογή του νέου Καγκελαρίου.

Επίσκεψη στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα Κοινοβούλια των χωρών της Υπερκαυκασίας. Ο κ.Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις τρεις χώρες, θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους των κρατών κυρίους Σεβαρντνάτζε, Αλίεφ και Κοτσαριάν, τους υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και με εκπροσώπους των αντίστοιχων Κοινοβουλίων.

O δραστήριος ομογενής από την Κρήτη, Γιάννης Κοκολάκης, εξελέγη νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Φλόριδας. Η εκλογή του έγινε στο πλαίσιο του 6ου ετήσιου συνεδρίου της Oμοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας, και είχε ως βασικό του στόχο την καλύτερη οργάνωση του Ελληνισμού της Φλόριδας και την πλέον σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων από την Oμογένεια.

Μια όαση πολιτισμού μέσα στο καλοκαίρι προσφέρει και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, που διοργανώνεται για 27η χρονιά φιλοδοξώντας να καταστεί η "Επίδαυρος της Βόρειας Ελλάδας". Κορυφαίοι καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής, θα δώσουν πνοή στο ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου του Δίου αλλά και στο βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα, από τις 27 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα ποιοτικό πολυθέαμα.

Υδρόβια και αρπακτικά πουλιά που θεραπεύτηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα, θα απελευθερωθούν στη λίμνη Κερκίνη και στο δάσος της Δαδιάς στις 25 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα. Η απελευθέρωση της 26ης Ιουνίου, που θα γίνει στη Δαδιά, συμπίπτει με την "Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών" και για αυτό εκείνη την ημέρα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ομάδα μελών της "Ε.Κ. Παρέμβαση".

Tη Βόννη θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ. Στο μεταξύ, στην Πρίστινα, η αλβανική πλευρά καταγγέλλει νέους βομβαρδισμούς, από τις σερβικές δυνάμεις, εναντίον χωριών των αλβανόφωνων. Σύμφωνα με το κέντρο πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, χθες οι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τα χωριά Μορίνα στη Τζακοβίτσα και Μπλάτσα στη Σουχαρέκα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το θέμα του εκτοπισμού πολιτών από την Νοτιοανατολική Τουρκία απασχολεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σχετική έκθεση, που θα συζητηθεί σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ασκεί αυστηρή κριτική, απέναντι στην Τουρκία, για την πολιτική του εκτοπισμού πολιτών από τη νοτιανατολική περιοχή της. Η έκθεση έχει ενοχλήσει τους Τούρκους κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλλουν σειρά προτάσεων για την αλλαγή του περιεχομένου ή την απόρριψή της.

Ο Παναγιώτης Φασούλας ενσωματώνεται σήμερα στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ που βρίσκεται στη Νάουσα, για την πρώτη φάση της προετοιμασίας ενόψει του Μουντομπάσκετ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 29 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου. Ο μοναδικός παίχτης, από τους 19 που κλήθηκαν από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που συνεχίζει να απουσιάζει λόγω τραυματισμού είναι ο Φάνης Χριστοδούλου.

Άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 35 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 22 June 1998 - 18:40:08 UTC