Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 19/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν.
  • Δ. Ρέππας: οι μειοψηφίες δεν πρόκειται να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης.
  • Τα επεισόδια στην Γενική Συνέλευση της Εμπορικής καταδικάζει η Ν.Δ. - Αντιδράσεις από τον Συνασπισμό και την Πολιτική Άνοιξη.
  • Παράνομη κήρυξε το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα στις 11, 15 και 16 Ιουνίου.
  • Οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα και τα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ στην κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας.
  • Αυξημένη φέτος η συμμετοχή των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Στην έκθεση διαγωνίζονται αύριο οι υποψήφιοι της Δ΄ Δέσμης.
  • Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.
  • Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε το μεσημέρι κατά του νεαρού που συνελήφθη στα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Κάνιγγος.
  • Στην εντατική εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι τρεις αδελφούλες από την Ορμύλια Χαλκιδικής που ήπιαν γεωργικό φάρμακο.
  • Δύο χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου συμπληρώνονται την Τρίτη 23 Ιουνίου.
  • Υψηλότερους φόρους -σε σχέση με φέτος- εκτιμάται ότι θα πληρώσουν το 1999 έμποροι, βιομήχανοι και βιοτέχνες.
  • Σύσκεψη υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο αύριο το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
  • Επιστολή Κληρίδη προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.
  • Συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Τα σαράντα του χρόνια, γιορτάζει αύριο και μεθαύριο, το ράλι Σκρα - Κιλκίς - Λαχανά, το αρχαιότερο μετά το "Ακρόπολις".
  • Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν το μεσημέρι ώστε η συνέλευση να γίνει σε άλλο χώρο και να υπάρχει στη Γενική Συνέλευση ένας εκπρόσωπος από κάθε ταμείο και τα προεδρεία μόνο των συνδικαλιστικών σωματείων. Το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια πριν αρχίσει η κρίσιμη, για το μέλλον της Ιονικής Τράπεζας, Γενική Συνέλευση, όταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ιονική, Γιάννης Μαρκάκης, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι πρωτεργάτες των επεισοδίων, ενώ ποινική δίωξη ασκήθηκε το μεσημέρι κατά παντός υπευθύνου για παράνομη βία και διακεκριμένες φθορές.

"Κάποιοι θέλουν να σταματήσουν τη χώρα να πάει μπροστά αλλά πρόκειται για ασήμαντες μειοψηφίες", δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι οι μειοψηφίες δεν πρόκειται να ανακόψουν την πορεία της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, διαβεβαίωσε ότι η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί.

Για καταδικαστέες και ακραίες συμπεριφορές κάνει λόγο ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τα σημερινά επεισόδια στην Γενική Συνέλευση της Εμπορικής Τράπεζας. Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο Μιλτιάδης Έβερτ κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική της. Για ναρκοθέτηση των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Παράνομη κήρυξε το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα στις 11, 15 και 16 Ιουνίου. Παράλληλα απαγορεύτηκε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα, διαφορετικά θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών, στο σύλλογο, τον πρόεδρο και τον γραμματέα των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης, υπό τον πρωθυπουργό, της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ και υπογράμμισε ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν άλλαξε, ενώ εισακούστηκαν οι θέσεις της Ελλάδας. Ακολούθησε γενικότερη συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Αυξημένη ήταν φέτος, σε σχέση με πέρσι, η συμμετοχή των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις, δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Άγγελος Ζησιμόπουλος. Συγκεκριμένα στην πρώτη δέσμη το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε κατά 1,1%, στη δεύτερη κατά 2,74% και στην τρίτη κατά 0, 81%. Ο κ. Ζησιμόπουλος επισήμανε ότι οι εξετάσεις διεξήχθησαν ομαλά και πρόσθεσε ότι δε χρειάστηκε επανάληψη εκπομπής οποιουδήποτε θέματος, ούτε ζητήθηκε καμία διευκρίνιση. Το θέμα της έκθεσης για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών ήταν το γέλιο, ενώ για τους αποφοίτους των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων το θέμα αφορούσε στη βία και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν το Κυπριακό, τα εθνικά μας θέματα, τα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ, αλλά και τα κρούσματα κοινωνικής αναταραχής των τελευταίων ημερών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακινησία και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και έκανε λόγο για πιεστική κινητικότητα στο Κυπριακό. Δήλωσε δε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε το μεσημέρι κατά του Κώστα Μητροπέτρου που συνελήφθη κατά τα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Κάνιγγος. Η ποινική δίωξη αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών, έκρηξη, εμπρησμό, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, διακεκριμένη φθορά γραφείων πολιτικού κόμματος, διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής. Ο νεαρός παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγλαϊα Κυριακού" εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι τρεις αδελφούλες από την Ορμύλια Χαλκιδικής που ήπιαν γεωργικό φάρμακο. Η κατάστασή τους παραμένει κρίσιμη, όμως καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για την αφαίρεση του φαρμάκου από το αίμα τους. Τα τρία αδελφάκια επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας.

Δύο χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου συμπληρώνονται την Τρίτη 23 Ιουνίου. Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουνίου 1996 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας επί σειρά ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή την Τρίτη 23 Ιουνίου. Την Κυριακή θα τελεστεί μνημόσυνο στο τάφο του, στο Α' νεκροταφείο και τη Δευτέρα θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ντοκουμέντων με θέμα: "Μνήμη Ανδρέα Παπανδρέου, 1964-1981". Την έκθεση οργανώνει στο Ζάππειο το πνευματικό ίδρυμα "Γ. Παπανδρέου". Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μετονομαστεί σε "Ανδρέα Παπανδρέου" ενώ καθιερώνονται ετήσιο βραβείο και υποτροφία με το όνομα του. Θα ξεκινήσει επίσης η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Παπανδρέου. Παράλληλα με πρωτοβουλία των Ν.Ε. του Κινήματος θα γίνουν εκδηλώσεις στη μνήμη του σε όλη την Ελλάδα μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Υψηλότερους φόρους -σε σχέση με φέτος- εκτιμάται ότι θα πληρώσουν το 1999 έμποροι, βιομήχανοι και βιοτέχνες. Για την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση ευθύνονται οι μεταβολές -στα αντικειμενικά κριτήρια- που εισηγούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Oικονομικών.

Σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 12.30' αύριο το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος βουλευτές, μέλη της Κ.Ε. και τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπως και με τις πολιτικές εξελίξεις.

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απέστειλε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για αποστρατικοποίηση του νησιού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Στο μεταξύ, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη και Κώστα Θεμιστοκλέους, συναντήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

Συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι συγκρούσεις στις δυτικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και στα σύνορα της επαρχίας με την Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του κέντρου πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, οι δυνάμεις του στρατού βομβάρδισαν χωριά στην περιοχή της Τζάκοβιτσα, ενώ συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Πρίζρεν. Σύμφωνα, εξάλλου, με το κέντρο τύπου της Πρίστινα, ομάδες αλβανόφωνων εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον δύο χωριών στην περιοχή της πόλης Κλίνα, τα οποία κατοικούνται από Σέρβους, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.

Τα σαράντα του χρόνια, γιορτάζει αύριο και μεθαύριο, το ράλι Σκρα - Κιλκίς - Λαχανά, το αρχαιότερο μετά το "Ακρόπολις". Αύριο θα γίνει ο τεχνικός έλεγχος στην πίστα καρτ των Σερρών, ενώ η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 8:30 το πρωί της Κυριακής.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν το Σαββατοκύριακο. Αύριο προβλέπεται σε όλη τη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 28 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 32 και στα νησιά από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, όμως το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 19 June 1998 - 20:01:31 UTC