Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 18/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Δ. Ρέππας: οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αποκαλύπτουν την πραγματική στάση της Άγκυρας.
  • Θ. Πάγκαλος: παράνομα τα τουρκικά σχέδια για αποστολή στο ψευδοκράτος τουρκικών αεροσκαφών.
  • Γελοίες, κατά τον υπουργό εξωτερικών οι πληροφορίες ότι το Κάρντιφ άνοιξε το δρόμο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.
  • Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός.
  • Απειλές κατά της Κύπρου από τον Μεσούτ Γιλμάζ και τον Ισμαήλ Τζεμ, σε αντίδραση για τη στάθμευση ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο.
  • Μήνυμα Κλίντον προς Γιλμάζ για επίδειξη διαλλακτικότητας στο Κυπριακό. - Επιστολή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον Μπιλ Κλίντον.
  • Αρχίζουν αύριο οι Γενικές Εξετάσεις.
  • Συνάντηση Σημίτη με τους περιφερειάρχες της χώρας.
  • Γ. Παπαντωνίου: δε θα απολυθεί κανείς κατά τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.
  • Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμηνά ζήτησε ο εισαγγελέας.
  • Έκδοση στην Ελλάδα Ρώσου καταζητούμενου για παράνομη εξαγωγή κοσμημάτων.
  • Δολοφονία επιχειρηματία στην Κρήτη.
  • Πανηγυρικός ο χαρακτήρας της 63ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
  • Ρ. Κουκ: "Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε".
  • Κίνδυνος εκδήλωσης νέου κύματος βίας στη Μέση Ανατολή.
  • Με άνοδο 2% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους.
  • Στην Ισπανία η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων.
  • Ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η εγκατάστασή τους στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, στα κατεχόμενα, αποκαλύπτουν την πραγματική στάση της Άγκυρας που καταδεικνύεται στη διεθνή κοινότητα και αποδεικνύει ότι δεν συμβάλλει ούτε στην εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά ούτε και στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τα τεχνάσματα και να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε πάντως ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αμετάβλητη. Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, που χαρακτήρισε παράνομο κάθε σχέδιο της Άγκυρας για αποστολή στο ψευδοκράτος τουρκικών αεροσκαφών.

Γελοίες χαρακτήρισε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μετά τη σύνοδο του Κάρντιφ ανοίγει δρόμος για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. "Είναι παράξενη η ιδέα αυτή καθ' εαυτή ότι υπάρχει άλλη νομική βάση για να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία διότι οποιαδήποτε διατύπωση θα άνοιγε αυτή την άλλη νομική βάση και θα την καθιστούσε προσιτή σε αυτό το σχέδιο", είπε ο κ. Πάγκαλος. Ερωτηθείς για τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν για χρηματοδότηση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι κάποια από αυτά τα συνέταξε Έλληνας υπάλληλος της Επιτροπής, τον οποίο χαρακτήρισε προδότη.

Για τις εξελίξεις στους τομείς της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου του Κάρντιφ, επισήμανε όμως ότι στο πλαίσιο της συνόδου υπήρξαν και ορισμένα αναπάντεχα γεγονότα, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου.

Απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, αντιδρώντας στη στάθμευση ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που θα υποφέρουν από μια κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στο νησί και γνωστοποίησε ότι τα έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο θα εγκατασταθούν στη βάση του Λευκονοίκου, στα κατεχόμενα. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, παρουσίασε ανακοίνωση πέντε σημείων που καθορίζουν την πολιτική αντίδραση της Τουρκίας στην προσγείωση των τεσσάρων ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν εγκαθιστά τους πυραύλους S-300 για αμυντικούς αλλά για επιθετικούς σκοπούς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, για να επιδείξει η Τουρκία μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στο Κυπριακό, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον. Οπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει, ότι "η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού θα μπορούσε να πετύχει, με τη συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης". Εξάλλου, με μια ασυνήθιστα σκληρή επιστολή, με την οποία χαρακτηρίζουν "καταστροφική συνταγή" την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, δεκάδες ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς τον πρόεδρο Κλίντον και τον προειδοποιούν ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε σύγκρουση την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων που αρχίζουν αύριο για τις τρεις πρώτες δέσμες με το μάθημα της Έκθεσης. Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες προετοιμασίες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα στις 7 το πρωί με το δελτίο συμμετοχής και την ταυτότητάς τους. Μπορούν να έχουν μαζί τους στυλό, γόμα και γεωμετρικά όργανα αλλά όχι διορθωτικό υγρό, ούτε κινητά τηλέφωνα.

Με τους περιφερειάρχες της χώρας συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου εσωτερικών. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Πρόσθεσε δε ότι σκοπός των κινήσεων της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, με μια νέα δυναμική ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.

Συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ανώνυμες εταιρείες. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμηνά, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο, ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με έγγραφό του προς τη Βουλή.

Στην έκδοση του Ρώσου καταζητούμενου από τη Μόσχα Αντρέι Κοζλνόκ, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή κοσμημάτων, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, προέβησαν οι ελληνικές αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Κοζλονόκ συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές τον Ιανουάριο, και η Μόσχα ζήτησε την άμεση έκδοση του, με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής κοσμημάτων μέσω της εταιρείας "Golden Ada", των οποίων η αξία ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια δολάρια.

Τον επιχειρηματία Κώστα Γιαμάκη σκότωσαν το μεσημέρι εν ψυχρώ δύο άγνωστοι. Η δολοφονία έγινε μέσα στο εργοστάσιο του θύματος στη βιομηχανική ζώνη του Ηρακλείου. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρο το νησί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Πανηγυρικό χαρακτήρα αποκτά η 63η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξαναδοκιμάζοντας την παλιά συνταγή της προσέγγισης του λαϊκού στοιχείου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στo πλαίσιο αυτό, ακροβατικά σχήματα, ζογκλέρ, κλόουν και μουσικά συγκροτήματα θα πλαισιώσουν τη φετινή ιστορική διοργάνωση. Ως αφετηρία του καινούργιου ξεκινήματος της ανώνυμης εταιρίας HELEXPO-ΔΕΘ, χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα της Ελλάδας, Αντώνης Κούρτης. Διευκρίνισε δε, ότι η γενική έκθεση θα συνεχίσει κανονικά την πορεία της, ακόμη και στο πλαίσιο των καινούργιων δεδομένων που σηματοδοτεί για τη HELEXPO η προβλεπόμενη ιδιωτικοποίησή της.

"Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, που ετέθησαν στις χώρες, που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη σύνοδο κορυφής στο Κάρντιφ. Σε συνέντευξή του στο BBC ο Ρόμπιν Κούκ δήλωσε, ότι η Τουρκία έχει ένα "σοβαρό μειονέκτημα". Ότι δεν ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο Βρετανός υπουργός τόνισε, ακόμη, ότι κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μιλά σήμερα για πλήρη υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Για κίνδυνο εκδήλωσης νέου κύματος βίας στη Μέση Ανατολή κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, μετά τη δολοφονία Παλαιστίνιου από Ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα και παρακολούθησαν την κηδεία του δολοφονηθέντος Παλαιστίνιου.

Με άνοδο 2% έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.575,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,311 δισεκατομμύρια δραχμές.

Για την πόλη Βίγκο της Ισπανίας αναχώρησε το μεσημέρι η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων, προκειμένου να λάβει μέρος σε τετραεθνές τουρνουά προετοιμασίας, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει από 3 έως 12 Ιουλίου στη βουλγαρική πόλη Βάρνα. Εκτός από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο τουρνουά το οποίο θα αρχίσει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες εφήβων της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Οι Ελληνες παίχτες θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται για αύριο στη χώρα. Ειδικότερα ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος όμως το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 30 και στα νησιά από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 18 June 1998 - 18:05:11 UTC