Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 12/06/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

ΑΣΕΠ: Δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης του διαγωνισμού. - Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εκπαιδευτικών στα εξεταστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.

Ευθύνες σε στελέχη του ΚΚΕ για τα επεισόδια επέρριψε ο Δημήτρης Ρέππας. - Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ.

Η Αθήνα καλύπτεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου για τις σχέσεις Τουρκίας - Κοινότητας, δηλώνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. - Στο Λονδίνο ο Κώστας Σημίτης.

Επίσπευση των αεροπορικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία και τα Σκόπια αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ρωσίας. Θα συζητήσουν και την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο.

Στο Στρασβούργο την Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Στο Φανάρι από αύριο μέχρι την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σύνηθες φαινόμενο η επιστολή είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μήνυμα Σημίτη στο συνέδριο των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των χωρών της Βαλκανικής, που άρχισε σήμερα στη Χαλκιδική.

Πυρκαγιά ξέσπασε στην Άνδρο.

Επιστρέφει αύριο από τις ΗΠΑ ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Ισόπαλες 0-0 Βουλγαρία και Παραγουάη.

Στα Σκόπια βρίσκεται η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των γυναικών για αγώνα με την ομάδα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των προκριματικών παιχνιδιών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η ΕΜΥ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Στοιχεία για τη μέχρι στιγμής διεξαγωγή του διαγωνισμού δασκάλων και καθηγητών για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Γιώργος Βέης. Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν και στα 32 εξεταστικά κέντρα, ωστόσο δημιουργήθηκαν προβλήματα, εξαιτίας των διαδηλωτών, ενώ ορισμένοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα. Το απόγευμα με γραπτή του δήλωση ο κ. Βέης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης του διαγωνισμού, αφού υπήρξε μεγάλο ποσοστό συμμετοχής και όλα τα εξεταστικά κέντρα λειτούργησαν κανονικά. Επεισόδια έγιναν σε εξεταστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Κοζάνη, τον Άλιμο και τα Πατήσια στην Αθήνα, τη Βέροια, την Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Για προσπάθεια επιβολής ενός νέου μεσαίωνα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εκπαιδευτικών σε εξεταστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν απλώς να περιφρουρήσουν την όλη διαδικασία και επέρριψε ευθύνες για την οργάνωση των επεισοδίων σε στελέχη άσχετα με την εκπαίδευση. Κατήγγειλε ακόμη ότι στη δημιουργία των επεισοδίων πρωτοστάτησαν στελέχη του ΚΚΕ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Κόρακας και Κολοζώφ. "Στην Ελλάδα η δημοκρατία προσφέρεται απλόχερα σε όλους ακόμα και σε αυτούς που δεν τη συμπαθούν τόσο πολύ", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι μια μικρή μειοψηφία προσπαθεί να παρεμποδίσει το μεταρρυθμιστικό έργο στην εκπαίδευση που γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και εκπαιδευτικών επέρριψαν τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ επισήμανε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τα ΜΑΤ, τη βία, την τρομοκρατία και την συκοφαντία, προκειμένου να αναχαιτίσει τους αγώνες, όμως τώρα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους τις οποίες δανείζεται από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Την ανάγκη ακύρωσης του διαγωνισμού υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, ενώ η Πολιτική Άνοιξη έκανε λόγο για ακραίες επιλογές εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και των συνδικαλιστών. Αναφερόμενος στα επεισόδια ο Γιώργος Σουφλιάς επισήμανε ότι η κατάργηση της επετηρίδας δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, ο οποίος έκανε λόγο για ακραίες συμπεριφορές που υπονομεύουν το κύρος του εκπαιδευτικού.

Η Αθήνα καλύπτεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου προσδιορίζουν το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και κάλεσε την Τουρκία να τις αποδεχτεί και να τις εφαρμόσει. Παρόμοια άποψη διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία μετακίνηση στις θέσεις της χώρας μας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναχώρησε το μεσημέρι για το Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλέρ.

Την επίσπευση των αεροπορικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία και τα Σκόπια αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας της βορειοατλαντικής συμμαχίας που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην απόφαση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολίασε ότι η Αθήνα συμμετείχε στην απόφαση και θα συμμετάσχει και στην εκτέλεσή της αλλά τελεί εν αναμονή της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Σεργκέιεφ, έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ. Κύριο θέμα της συνάντησης είναι η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων θα είναι ανεξέλεγκτο. Εξάλλου, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία έδειξε ότι το σύνολο των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα νομικοί σύμβουλοι των συνδικάτων της Ιονικής με τον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι ζητούν να περιληφθεί στην προκήρυξη πώλησης της Ιονικής, όρος για τη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Νωρίτερα οι συνδικαλιστές της Ιονικής συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη σύσταση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τριήμερη επίσκεψη στο Στρασβούργο αρχίζει την Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο Φανάρι θα βρίσκεται από αύριο μέχρι την επόμενη Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύνηθες φαινόμενο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την επιστολή είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν από τον Κώστα Σημίτη την ενεργό εφαρμογή του κυβερνητικού έργου. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε πάντως ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει κυρίως τη θεσμική λειτουργία των οργάνων και την κοινοβουλευτική ομάδα.

Την αναγκαιότητα εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών στη Βαλκανική υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε μήνυμά του προς το πρώτο συνέδριο των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών των χωρών της Βαλκανικής, που άρχισε σήμερα στη Χαλκιδική. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Παναγιώτης Παναγιώτου, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στην Άνδρο. Στην περιοχή έσπευσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν δυνάμεις της δασικής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού.

Αύριο το βράδυ επιστρέφουν από τις ΗΠΑ οι βουλευτές Λευτέρης Βερυβάκης, Στέλιος Παπαθεμελής και Βασίλης Μαγγίνας που επισκέπτονται την Ουάσιγκτον ως αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Οι τρεις βουλευτές συναντήθηκαν με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και μέλη του Κογκρέσου.

Ισόπαλος 0-0 έληξε ο αγώνας μεταξύ της Παραγουάης και της Βουλγαρίας που διεξήχθη στο Μονπελιέ της Γαλλίας για τον Δ΄όμιλο της τελικής φάσης του 16ου Μουντιάλ.

Για τα Σκόπια αναχώρησε σήμερα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των γυναικών, προκειμένου να δώσει αύριο στις 5:30 το απόγευμα αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των προκριματικών παιχνιδιών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για αύριο στο βόρειο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 June 1998 - 17:05:08 UTC