Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/06/1998 (MΠΕ)

Τορπίλη για τα Βαλκάνια χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι για την κατάσταση αυτή φέρει τεράστιες ευθύνες ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και υπογράμμισε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι εσωτερικό ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας καθώς αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι "για την Ελλάδα που πασχίζει να βγάλει τα Βαλκάνια από το τέλμα, θα είναι σημαντικές οι συνέπειες διότι θα υπάρξει προσφυγικό κύμα και γενικά θα εμποδιστεί η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας". "Η χώρα μας καλεί όλες τις πλευρές να τηρήσουν την αρχή της εκεχειρίας στις εχθροπραξίες, ώστε να αρχίσει και πάλι ο διάλογος και να υπάρξει η δυνατότητα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Τον Ιούλιο αντί για τον Αύγουστο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα αποσταλούν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, στο πλαίσιο των νατοϊκών αεροπορικών ασκήσεων στην περιοχή. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε το μεσημέρι, στο πλαίσιο επιδίωξης για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο αυτό εκφράζει η Ρωσία ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Γιέλτσιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ανησυχία επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης, δύο μέρες πριν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, λόγω της απόφασης των αναπληρωτών καθηγητών να αποκλείσουν τα εξεταστικά κέντρα του ΑΣΕΠ. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, επισήμανε ότι "η κοινωνία μένει δυστυχώς απαθής σε φαινόμενα εξτρεμιστικά και φασιστικά", και έκανε λόγο για απειλές σε βάρος καθηγητών της εξεταστικής επιτροπής από αναπληρωτές καθηγητές. Ο πρόεδρος των αναπληρωτών καθηγητών κ. Χαλιώρης κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, για συστηματική παραπληροφόρηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας στο θέμα των προσλήψεων. Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη των προεδρείων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που καταγγέλλουν πιέσεις σε βάρος των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο για να συμμετάσχουν ως επιτηρητές στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης το απόγευμα θα κάνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και αύριο το πρωί συγκέντρωση στην Καμάρα. Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνουν το απόγευμα η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα.

Σύσκεψη για την Ιονική τράπεζα πραγματοποιείται από το μεσημέρι στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των διοικητών της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι την Παρασκευή, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής της διοίκησης της τράπεζας κατά της ΓΣΕΕ για την κάλυψη που παρέχει στους απεργούς. Διευκρινίσεις για το θέμα αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας το βράδυ σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ώρας του πρωθυπουργού, στη Βουλή.

Τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Αύριο ή μεθαύριο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την υπόθεση του βουλευτή του κόμματος, Κώστα Καραμηνά, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα και δεν δέχτηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε και πάλι την αναγκαιότητα αλλαγών του νομικού πλαισίου για τη βουλευτική ασυλία.

Ιστορική για ολόκληρο τον ελληνισμό χαρακτηρίζεται η 8η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα στον ΟΗΕ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο πρόεδρος του Δ΄ Παγκοσμίου Διαρκούς Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, μαζί με τους εκπροσώπους ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και την Αμερική, ειδικούς επιστήμονες, ιστορικούς και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου κατέθεσε στη Γραμματεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπόμνημα του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 6 ως τις 8 Ιουνίου.

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα, με αντικείμενο την κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000-2006, ενόψει του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και εκπρόσωποι άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

''Τα 28.000 περίπου ''παιδιά του εμφυλίου'' που, μετά από απόφαση Τοπικών Συμβουλίων του ΚΚΕ και του ''Ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού'', ''φιλοξενήθηκαν'' στις πρώην Κομουνιστικές χώρες της Ευρώπης, μορφώθηκαν πολύ περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που παρέμειναν στην Ελλάδα''. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία μίλησαν για τις εμπειρίες τους στις χώρες όπου μεγάλωσαν ορισμένοι επαναπατρισθέντες.

Τους 15.000 έφτασε ο αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, από τους οποίους μόνο οι 8.500 έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον προέδρο του συμβουλίου της περιοχής Τρόπογια στη βόρεια Αλβανία, Ξεβντέτ Χότζα. Όπως δήλωσε ο κ.Χότζα, σημαντική βοήθεια τροφίμων, ενδυμάτων και φαρμάκων προσφέρονται από την κυβέρνηση, από επιχειρηματίες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, από το Δημαρχείο των Τιράνων, τον Ερυθρό Σταυρό και το γραφείο της διεθνούς κοινότητας για τους πρόσφυγες. Στο μεταξύ, αποφασισμένος να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί στο Κοσσυφοπέδιο μια επανάληψη των όσων έγιναν στη Βοσνία, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον.

Συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο το θέμα του εμπάργκο που είχε επιβληθεί πριν από δύο χρόνια στις εξαγωγές βρετανικών βοοειδών εξαιτίας της νόσου των "τρελών αγελάδων".

Με τον αγώνα ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Σκοτία, ανοίγει στις 6:30 στο γήπεδο "Σεν Ντενί" στη Γαλλία, η αυλαία του 16ου Μουντιάλ. Το δεύτερο παιχνίδι της ημέρας, για τον Α' όμιλο, θα γίνει στις 10 το βράδυ στο γήπεδο "Μονπελιέ" μεταξύ της Νορβηγίας και του Μαρόκο.

Την Κυριακή, 14 Ιουνίου, ημέρα της μεγάλης επετείου του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987, θα γίνει στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα, η πρώτη παρουσίαση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, με τη συμμετοχή των εκλεκτών παιχτών του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κάλεσε στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει του Μουντομπάσκετ, 19 παίχτες.

Βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Ειδικότερα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά από 19 μέχρι 30. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατεί συννεφιά και το απόγευμα θα εκδηλωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί μεταξύ 19 και 31 βαθμών Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 10 June 1998 - 11:06:44 UTC