Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 09/06/1998 (MΠΕ)

Σε νέα φάση εισέρχεται από σήμερα η υπόθεση της Ιονικής, καθώς στο πρωτοδικείο της Αθήνας θα συζητηθεί η νέα προσφυγή της διοίκησης της τράπεζας, κατά της ΓΣΕΕ για την κάλυψη που παρέχει στους απεργούς. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα θα κάνουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργία κατέρχονται την Πέμπτη και την Παρασκευή οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση αυτή, θα συζητηθούν τρόποι για να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου θα δοθεί στο νεοανεγειρόμενο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι Αττικής.

Σήμερα, θα συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα του βουλευτή Σάμου Κώστα Καραμηνά που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα στο οποίο βρήκε το θάνατο 26χρονη δασκάλα. Η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει το βουλευτή στο πειθαρχικό και αν θα ζητήσει ή όχι την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Έκκληση να μετατρέψουν την 10η Ιουνίου σε παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε σε όλους τους Αλβανούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, το Κρατικό Συμβούλιο Διαμαρτυρίας για το Κοσσυφοπέδιο. Το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν ακριβώς το μεσημέρι αύριο στα Τίρανα, τα Σκόπια, την Πρίστινα και όσες άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου κατοικούν Αλβανοί, θα είναι να υπάρξει επέμβαση του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο.

Έκκληση σε όλους τους Αλβανούς ηλικίας 18 έως 55 χρονών "να πάρουν όπλα για να απελευθερώσουν τα υπό σερβική κατοχή εδάφη τους", απηύθυνε ο "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου". Στην έκκληση που δημοσιεύθηκε στην αλβανόγλωσση εφημερίδα της Πρίστινα "Κόχα Ντιτόρε" καλούνται οι αλβανόφωνοι που κατέφυγαν στην Αλβανία να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και να πολεμήσουν για την υπεράσπιση των εδαφών, ενώ παράλληλα καλούνται τα πολιτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης και προτρέπονται να ενωθούν στις τάξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου".

Την έντονη αντίθεση της Τουρκίας στην αύξηση της μεταφοράς πετρελαίου διαμέσου των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, εξέφρασε, η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Ιμρέν Αϊκούτ. Η κ. Αϊκούτ τόνισε πως η αύξηση της διέλευσης πετρελαιοφόρων από τα στενά συνιστά σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και την ασφάλεια στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως η Κωνσταντινούπολη διαθέτει μερικούς από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς στον κόσμο, για την προστασία των οποίων η Τουρκία θα χρησμοποιήσει κάθε μέσο. Τα σχόλια αυτά, ακολούθησαν τη διαμαρτυρία χιλιάδων οικολόγων στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της αυξημένης διέλευσης πετρελαιοφόρων από τα Στενά, τα οποία και απέκλεισαν για αρκετές ώρες, χρησιμοποιώντας ένα μικρό σκάφος. Σημειώνεται πως η μεταφορά πετρελαίου μέσω των στενών αποτελεί θέμα έντονης διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς για την τελευταία αποτελούν τη μοναδική άμεση δίοδο διανομής αγαθών ανάμεσα στη Μάυρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

To Μαυροβούνιο για πρώτη φορά, θα εξαιρεθεί από το σύνολο των κυρώσεων που επέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο το "πάγωμα" του εξωτερικού κεφαλαίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέτρο το οποίο θα επηρεάσει μερικώς και το Μαυροβούνιο, ωστόσο η απαγόρευση των επενδύσεων θα ισχύσει μόνο για τη Σερβία. Αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο θα πρέπει να υποστεί μέρος των συνεπειών, καθώς είναι δύσκολο, όπως είπε, να καθοριστεί ποιά από τα κεφάλαια ανήκουν στον κάθε ένα από τους δύο εταίρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και να αποτραπεί ο κίδυνος ανάφλεξης στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία απέστειλαν αυστηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζητούν να σταματήσει η "βαρβαρότητα στο Κοσσυφοπέδιο" που όπως τονίζουν," στρέφεται κατά των Αλβανών". Ο Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για αποστολή στρατιωτικής δύναμης 1000 χιλίων ανδρών ενώ η Γερμανία υποστηρίζει αύξηση της πίεσης προς τη Σερβία.

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Αρχικά αίθριο καιρό, αλλά με πιθανότητα βροχής το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 17-33 βαθμούς Κελσίου, θα έχει και η Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 9 June 1998 - 5:40:07 UTC