Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 04/06/1998 (MΠΕ)

Σε παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο κεντρικό Αιγαίο προχώρησαν τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που αναχαιτίστηκαν από είκοσι ελληνικά αεροσκάφη. Σημειώθηκε ακόμη και μία εμπλοκή. Η νέα τουρκική πρόκληση έγινε το μεσημέρι παρά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να τηρήσουν και να σεβαστούν το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για την αποφυγή επεισοδίων στο Αιγαίο.

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στο περιθώριο της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της οικονομικής συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στη Γιάλτα. Σήμερα ο κ. Σημίτης έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους Προέδρους της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους μετέχοντες στη Σύνοδο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπογραφεί καταστατικός χάρτης για την ενίσχυση της συνεργασίας των έντεκα χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα. Παράλληλα διατάχθηκε η διακοπή της απεργίας και απαγορεύθηκε η επανάληψή της στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα. Σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης αυτής γνωστοποιήθηκε ότι θα επιβληθεί χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου δραχμών στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Σωματείου των εργαζομένων στην Ιονική. Το μεσημέρι συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που χαρακτήρισε θετική την πρόθεση της κυβέρνησης για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και αποφάσισε να μην καλύψει νέες κινητοποιήσεις στην Ιονική. Έτσι οι εργαζόμενοι στην Ιονική ζήτησαν κάλυψη από τη ΓΣΕΕ για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι τα πάντα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών στο δημόσιο, έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι με το νέο σύστημα θα διορίζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ότι φέτος θα προσληφθούν συνολικά περίπου 8.000 εκπαιδευτικοί μεταξύ των οποίων οι 4. 500 θα είναι αναπληρωτές. Επισήμανε ότι με την επετηρίδα θα διοριστούν οι αναπληρωτές που έχουν προϋπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι θα πριμοδοτηθούν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έτσι ώστε να προσληφθούν και εκείνοι.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η νεκροψία στα πτώματα των δύο ψαράδων που βρέθηκαν χθες δίπλα σε φουσκωτό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή Δίψα, 4 μίλια από τις ακτές της Νέας Μάκρης Αττικής. Οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν ότι ο θάνατος των Γιώργου Λοϊζου αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια ενώ ο θάνατος του Γιώργου Καραλή επήλθε συνεπεία απαγχονισμού.

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 11 και 12 Ιουνίου προανήγγειλαν το μεσημέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τα Διοικητικά Συμβούλια των δασκάλων και των καθηγητών της χώρας, που διαμαρτύρονται για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία. Επίσης στις 10 Ιουνίου θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις.

Τα δημοσιεύματα εφημερίδων που τονίζουν ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών είναι υπερδιπλάσια της αύξησης του δηλωθέντος εισοδήματός τους σχολίασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για αποσπασματική κριτική καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα συνολικά στοιχεία από τα μηχανογραφικά κέντρα της εφορίας και πρόσθεσε ότι ο φορολογικός νόμος είναι ο δικαιότερος όλων. Για μη ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία κάνει λόγο και ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η πραγματοποίηση διάσκεψης των υπουργών πολιτισμού των χωρών του ευρωμεσογειακού διαλόγου στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και συνάντησης μη κυβερνητικών οργανισμών τον Οκτώβριο στους Δελφούς αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποσύρεται τροπολογία που επρόκειτο να καταθέσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, με την οποία θα προσλαμβάνονταν "από το παράθυρο" 1.300 αστυνομικοί. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος έχει στείλει επιστολή για το θέμα στον πρωθυπουργό. Απόσπασμα της επιστολής του κ. Παπαθεμελή δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Η Καθημερινή" και όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι δεν υφίσταται τέτοια τροπολογία. Μιλώντας στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" ο κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε θετική την ενέργεια του πρωθυπουργού ενώ για το θέμα της διαφθοράς στην αστυνομία υπογράμμισε ότι το Σώμα της αστυνομίας, δεν αποτελεί κοινωνία αγγέλων και είναι φυσικό ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις προσωπικής αναξιότητας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει το παρθενικό του ταξίδι, έχει πιάσει πολλά λιμάνια, έχει ταξιδέψει κάτω από άγριες καιρικές συνθήκες και θα συνεχίσει τα ταξίδια του και με περισσότερους επιβάτες. Με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη περί συνδρόμου "Τιτανικού" στο ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, επισήμανε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ προκαλούνται από τους ίδιους τους καταστροφολόγους.

Μία επερώτηση και εξήντα ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία ενόψει του αυριανού εορτασμού της ημέρας του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε ότι όταν η Ν.Δ. εκλεγεί κυβέρνηση θα δημιουργήσει Υπουργείο Ποιότητας Ζωής.

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανοίξουν δίοδο στους εργαζόμενους στην περιφέρεια, μέσα στο πλήθος των αγροτών που επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο. Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από τις πρόσφατες πλημμύρες. Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά μια υπάλληλος, ενώ η ένταση εκτονώθηκε χάρη στην επέμβαση του εισαγγελέα.

Το οικογενειακό επίδομα πρέπει να χορηγείται και στους δύο συζύγους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Την απόφαση αυτή έλαβε το 6ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε υπό διευρυμένη σύνθεση. Ωστόσο το θέμα παραπέμπεται στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω μεγάλης σοβαρότητας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για αύριο δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της αλβανικής και της σερβικής αντιπροσωπείας για το Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος τύπου της αλβανικής αντιπροσωπείας, Μπλερίμ Σέλια, δήλωσε ότι η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου.

Με ελπίδες για άνοδο στη σούπερ λίγκα της Ευρώπης, οι Έλληνες αθλητές του στίβου που απαρτίζουν τις εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών, πέταξαν σήμερα για το Βουδαπέστη, προκειμένου να πάρουν μέρος στο Μπρούνο Ζάουλι.

Αίθριος καιρός με νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται για αύριο. Βόρειοι ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία που θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 4 June 1998 - 16:05:08 UTC