Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 03/06/1998 (MΠΕ)

Σημεία εκτόνωσης της έντασης στην Ιονική, διαφάνηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ και του σωματείου των εργαζομένων στην τράπεζα. Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι μεταξύ των όρων για την πώληση της Ιονικής, θα περιλαμβάνεται και αυτός, που θα δεσμεύει τον αγοραστή ότι δεν θα απολύσει κανέναν εργαζόμενο χωρίς λόγο. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν κατ' αρχάς θετική την πρόταση, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε ως "ημερομηνία ορόσημο" την είσοδο της δραχμής στο μηχανισμό των ευρωπαϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Για "κοινωνική έκρηξη μεγατόνων που θα δοκιμάσει την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας", έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση "έθεσε σε κίνδυνο" ακόμη και την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, με τη δεύτερη ομάδα. Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "νεοφιλελεύθερη πολιτική και διαχείριση", ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί κατηγορώντας τον ότι παραπλάνησε προεκλογικά το λαό.

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών του για τον Έλληνα επίτροπο Χρ. Παπουτσή. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι ο κ. Παπουτσής υπερέβη τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινείται και πρόσθεσε ότι η αναφορά του στην "αισθητική" και το "ήθος" του κ Πάγκαλου είναι ανεπιτυχής και ανεπίτρεπτη.

Μια νέα τουρκική πρόκληση έγινε αυτή τη φορά στη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας, από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χικμέτ Τσετίν. Ο κ. Τσετίν απαντώντας στην επίκληση των τραγικών γεγονότων της Κύπρου και στην έκκληση του προέδρου της κυπριακής Βουλής, Σπύρου Κυπριανού για παρέμβαση των χωρών της Μεσογείου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ότι η χώρα του συμμετέχει έμμεσα στην κρίση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει άμεση εμπλοκή, ενώ άμεση υπήρξε η αντίδραση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολου Κακλαμάνη.

Ελληνικό εμπορικό πλοίο υποβλήθηκε χθες σε νηοψία από βρετανικό ελικόπτερο, ενώ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Λάρνακας. Όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, οι Βρετανοί ενδιαφέρονταν για εξαρτήματα πυραύλων S-300.

Πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση ορίου εκλογικών δαπανών ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τους ετεροδημότες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πλέον όριο εκλογικών δαπανών και προεκλογικής συμπεριφοράς για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μετά από συνεννόηση με τους φορείς της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μικρή άνοδο 0,61% σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.551,47 μονάδες.Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 61, 288 δισ. δραχμές.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και εισέρχονται στο έδαφος της Αλβανίας. Χθες, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περίπου 600 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πέρασαν τα σύνορα και μετέβησαν στην πόλη Τροπόγια.

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ οργανισμών Τοπικής - Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων πολιτών, βρίσκονται στο επίκεντρο δύο συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπέγραψε χθες η Βουλγαρία. Επίσης, το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο συνιστά την ίδρυση περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη χώρα και την ενίσχυση της συνεργασίας με ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο πρόσφατα είχε εκφράσει την ελπίδα να δημιουργηθούν εκείνες οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την άρση της απαίτησης θεώρησης διαβατηρίων Βουλγάρων πολιτών.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ για τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές στο οποίο υπόσχεται την υποστήριξη γερμανικής κυβέρνησης στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ενθαρρυντικό και ιδιαίτερα θετικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας και τη σταθεροποίηση στην περιοχή.

Μικρή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 3 June 1998 - 5:40:07 UTC