Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 31/05/1998 (MΠΕ)

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον τραπεζικό χώρο. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Ιονικής θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, υπό την κάλυψη της ΟΤΟΕ. Η ΟΤΟΕ προανήγγειλε ακόμη δύο απεργίες σε όλες τις τράπεζες στις 12 και 19 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη θα εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής με την οποία ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΟΤΟΕ.

Σε "σήριαλ" μετατρέπεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης. Οι στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ θα συνεχιστούν την Τρίτη και την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισχύουσες εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Την Τρίτη δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στην Θεσσαλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Θα μεταβεί στο Περτούλι, στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων, όπου δεν αποκλείεται να "ανταμωθεί" για πρώτη φορά, μετά τις περιβόητες διαγραφές στο κόμμα του, με τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

Για το Παλέρμο αναχώρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει τη Δευτέρα. Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με τις ευρω-μεσογειακές σχέσεις, τη δημιουργία ευρω- μεσογειακού κοινοβουλευτικού φόρουμ και θέματα που αφορούν στη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Την άποψη ότι η Ελλάδα ασκεί μια ξεκάθαρη πολιτική στο πλαίσιο των συμφερόντων της εξέφρασε ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Για το Κυπριακό ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές διαθέσεις. Επανέλαβε δε τη θέση της χώρας του ότι είναι μεν σωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, όμως ήταν λάθος να μην συμπεριληφθεί και η Τουρκία στον κατάλογο των υπό ένταξη στην Κοινότητα χωρών.

Οι τέταρτες από την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος, το 1989, κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Μαυροβούνιο. Τις 78 έδρες του κοινοβουλίου διεκδικούν δεκαεπτά κόμματα και συνασπισμοί. Στις κάλπες θα προσέλθουν 423.837 ψηφοφόροι. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν 120 παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Οι κάλπες των 1.087 εκλογικών κέντρων θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Παράλληλα με τις βουλευτικές, θα διεξαχθούν και δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίου σε 21 δήμους του Μαυροβουνίου.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της συνόδου του Λουξεμβούργου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοε Χατζίνσκι. Ο σκοπιανός υπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου για αποστολή δυνάμεων στα σύνορα Αλβανίας και Γιουγκοσλαβίας και για την παράταση της θητείας της UNPREDEP, ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις της χώρας του.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, διέψευσε πληροφορίες τηλεοπτικού δικτύου, σύμφωνα με τις οποίες, χθες υπήρξε διαρροή ραδιενεργού υλικού, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στους δύο αντιδραστήρες. Ο διευθυντής του Κοζλοντούι παραδέχθηκε ωστόσο ότι την περασμένη εβδομάδα εξερράγη ένας αγωγός ατμού χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή.

Τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων του ποδοσφαίρου είναι στραμμένα στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται η εθνική μας ομάδα των ελπίδων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει σήμερα το βράδυ στο γήπεδο της Στεάουα την Ισπανία, στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Hλιοφάνεια προβλέπεται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει κατά τόπους, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 31 May 1998 - 17:34:16 UTC