Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 26/05/1998 (MΠΕ)

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα για το θέμα της Ιονικής, ενώ σήμερα, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα, που έχει ζητήσει η διοίκηση της τράπεζας, κατά της απεργίας.

Στο μεταξύ, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ, ενώ αύριο και την Πέμπτη θα απεργήσουν οι υπάλληλοι της Εμπορικής, επίσης αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Νέες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, διεκδικώντας αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, αλλά και την ανανέωση της σύμβασης του οργανισμού με το δημόσιο. Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 4 έως τις 8:30 το πρωί και από τις 8:30 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Την αντίθεση τους, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, αλλά και τις τράπεζες, εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τις αποδίδουν σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα.

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της υγείας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 2 μ.μ. τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω απεργίας των εργαζομένων. Κύριο αίτημα τους, η καταβολή δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση, αλλά και η πρόσληψη νέου προσωπικού.

Με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του, στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνηση του, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, αλλά και στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουαν Καρλος στην αντιφώνηση του, τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Αποκρατικοποίηση χωρίς κατασταλτικές μεθοδεύσεις πρότεινε για το θέμα της Ιονικής Τράπεζας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος, υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της Ιονικής με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αφήνει αυτό το έργο στα ΜΑΤ.

Επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής Τράπεζας, κατέθεσαν τόσο το ΚΚΕ, όσο ο Συνασπισμός και το ΔΗ.Κ.ΚΙ.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών και των νομαρχιακών εκλογών ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εκλογικού αγώνα του κυβερνώντος κόμματος. Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επεσήμανε ότι ελήφθησαν ορισμένες αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν από το Εκτελεστικό Γραφείο.

"Η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, καθώς και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ". Αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κομμουνιστικά κόμματα των βαλκανικών χωρών, η οποία εκδόθηκε μετά από τη διεθνή συνάντηση για τα 150 χρόνια από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, Σεργκέϊ Λινγκ από τις 27 έως και τις 29 Μαίου. Ο κ. Λινγκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, με τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την Τουρκία να αποζημιώσει με 66.700 δολάρια, μία γυναίκα κουρδικής καταγωγής, την Κοτσέρι Κουρτ, ο γιος της οποίας έπεσε θύμα απαγωγής από στρατιώτες. Ο Ουζεγίρ Κουρτ, είχε συλληφθεί από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 1993, εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία.

Την άποψη ότι η Τουρκία συνιστά την ιδανική οδό για τη διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα προς τις δυτικές αγορές, αλλά και την ικανοποίησή του για ότι η Ρουμανία υποστηρίζει το σχέδιο αυτό, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Ρουμάνο ομόλογό του, Ράντου Βασίλε, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο συνέδριο "Ενέργεια των περιοχών της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας".

Επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με παροδικές βροχοπτώσεις, όμως αναμένεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 26 May 1998 - 5:40:06 UTC