Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/05/1998 (MΠΕ)

Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε χθες το βράδυ στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του " Μία αιωνιότητα, μία μέρα". Η επιτροπή του φεστιβάλ αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανώτερου βραβείου στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, χωρίς ο νικητής να έχει συναγωνιστή για την κατάκτηση του. Το βραβείο, αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ όπως αναμενόταν όλη την βδομάδα, θα το κατακτούσε δικαιωματικά ο έλληνας σκηνοθέτης, ύστερα από μία σπουδαία προσφορά δεκαετιών στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

Νέα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν σήμερα, οι εργαζόμενοι σε όλες τις τράπεζες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΜΑΤ στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής Τράπεζας, χθες το πρωί. Την απόφαση για την απεργία πήρε η ΟΤΟΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί, έξω από το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας, αλλά και στα δικαστήρια της Ευελπίδων το μεσημέρι, καθώς θα εκδικάζεται η προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής, για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ειδικός συντονιστής Τομας Μιλερ, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές διευθέτησης του θέματος, σχετικά με την εγκατάσταση των S-300 στο νησί.

Φτάνει σήμερα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουαν Καρλος και η σύζυγος του. Το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ αύριο, θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.

Τα φλέγοντα θέματα του Κοσσυφοπεδίου και του κινδύνου να εκδηλωθεί εστία εμφυλίου πολέμου και στο Μαυροβούνιο στον ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτή την ομόσπονδη γιουγκοσλαβική δημοκρατία την Κυριακή, θα κυριαρχήσουν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε.

Ο ζωτικός χώρος της Τουρκίας είναι αυτός, που ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο και κάθε σκέψη διεκδίκησης ελληνικού χώρου είναι άνευ αντικειμένου, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την 57η επέτειο της μάχης της Κρήτης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας η προώθηση της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και ο τερματισμός της εισβολής στην Κύπρο, που συνεχίζεται παράνομα εδώ και 24 χρόνια.

Στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας αναφέρθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θόδωρος Πάγκαλος και Ναντέζντα Μιχαήλοβα, που παραβρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του βουλγαρικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Μιχαήλοβα τόνισε ότι το προξενείο συμβολίζει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασε την ευχή να γίνει τόπος συναντήσεων και επαφών για την παραπέρα ανάπτυξή της . Ο κ. Πάγκαλος ευχήθηκε να γίνει το προξενείο "γέφυρα" μεταξύ των δύο λαών και κυρίως της Βουλγαρίας με το λαό της Θεσσαλονίκης. "Οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: "πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να κάνουμε δουλειές, να γνωριστούμε πολιτιστικά, να βαδίσουμε χέρι-χέρι στην Ενωμένη Ευρώπη".

Στα ίχνη Τούρκων μυστικών πρακτόρων που δρούν στην Ελλάδα, βρίσκονται οι άνδρες της κρατικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην κρατική ασφάλεια "έχει σημάνει συναγερμός, ύστερα από απόρρητο σήμα, το οποίο συνδέει τον τραυματισμό του Κούρδου Μαχμούντ Αμίν, στις 26 Απριλίου στην Πάτρα, με τη δολοφονία του συμπατριώτη του Σαντ Μοχάμεντ, τον οποίο καταζητούσε η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας , η γνωστή ΜΙΤ. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις, είναι το ίδιο , όπως έδειξε ο βαλλιστικός έλεγχος. .

Μετά από 14 χρόνια, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής στο μπάσκετ. Οι "πράσινοι" κέρδισαν στο ΟΑΚΑ, στον τελευταίο πέμπτο τελικό, τον ΠΑΟΚ με 68 - 58 και κατέκτησαν το τρόπαιο, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα της έδρας που είχαν από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η νίκη του Παναθηναϊκού σημαδεύτηκε από καταστροφές και πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας, χθες το βράδυ.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών την απέλαση 80.000 προσφύγων, οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα τον καιρό του πολέμου στη Βοσνία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου "Συμμαχία για την Επιστροφή", Σάντιε Κλέπο που εδρεύει στη Βόννη το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει πρώτα την απέλαση 80.000 προσφύγων μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σε δεύτερη φάση την απέλαση 120.000 προσφύγων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πλειοψηφία των 80.000 προσφύγων είναι Κροάτες και μουσουλμάνοι, οι οποίοι την περίοδο του πολέμου έφυγαν στη Γερμανία από τη Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Ριζική μεταβολή του καιρού αναμένεται σήμερα από τα δυτικά με νεφώσεις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αυτά, μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται βροχή και καταιγίδα το απόγευμα, μέτριοι μέχρι ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασία από 16-22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 25 May 1998 - 5:40:08 UTC