Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 22/05/1998 (MΠΕ)

Η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα της άμυνάς της, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη δήλωση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγού Κλαρκ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο και χαρακτήρισε τη μεγαλόνησο ως πιθανή εστία έντασης. Το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων μπορεί να επανεξεταστεί μόνο αν δημιουργηθούν νέα δεδομένα όπως πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού ή στην αποστρατιωτικοποίηση της νήσου, πρόσθεσε ο υπουργός Τύπου.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια πορείας αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών στο κέντρο της Αθήνας. Οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο δημόσιο, όταν έφτασαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου. Τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν χάρη στην επέμβαση των πιο ψύχραιμων συγκεντρωθέντων. Αντιπροσωπεία των καθηγητών συναντήθηκε με τον Γραμματέα του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Σμυρλή, ο οποίος σε δηλώσεις του καταδίκασε τα επεισόδια, ενώ επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών θα διεξαχθεί κανονικά. Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπάρξει πρόβλημα με τους αναπληρωτές θα επανεξεταστεί το θέμα της πρόσληψής τους. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στη Βουλή και μετά στο Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με το οποίο προσδιορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία δορυφορικής ψηφιακής και συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι πριν την κατάθεσή του στη Βουλή το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στα κόμματα και τους φορείς. Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης συζήτησαν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Κοινή σύσκεψη είχαν το μεσημέρι η ΟΤΟΕ και το προεδρείο της ΓΣΕΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Ιονική Τράπεζα. Σχολιάζοντας την προσφυγή της διοίκησης της τράπεζας στο μονομελές πρωτοδικείο για την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, έκανε λόγο για ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων.

Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 50 χώρες πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Οι εργασίες άρχισαν με την ομιλία της Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη χάραξη κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών κομμάτων.

Την εκτίμηση ότι οι βρετανικές αρχές θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους προκειμένου, μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, διατυπώνει ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ, Άντρεου Ντίσμορ. Ο Βρετανός κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί σε ορισμένα κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι δεν έχουν γίνει παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ντισμόρ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου ενημερώθηκε από το Γενικό Διευθυντή του, Σπύρο Κουζινόπουλο για τη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Έκκληση στους απανταχού Ελληνες να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζούν στην πρώην Σοβιετική Ενωση, με σχεδόν ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη, απηύθηναν από την Αθήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμου Αντριου Αθενς, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμων κ. Λαμπρινίδη, με αφορμή τον παγκόσμιο έρανο που θα διεξαχθεί, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, αύριο και την Κυριακή 24 Μαίου.

Εκτενές δημοσίευμα για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις στο Internet σχετικά με το ΄Αγιο ΄Ορος, παρουσίασαν οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης", με την ευκαιρία της λήξης στη Θεσσαλονίκη της έκθεσης των θησαυρών της χερσονήσου του ΄Αθω, κάνοντας ειδική αναφορά στο αφιέρωμα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. ΄Οπως σημειώνει η μεγάλη αυτή αμερικανική εφημερίδα, το αφιέρωμα του ΜΠΕ "οριοθετεί το τοπίο γι αυτούς που ξέρουν ότι θα δουν κάτι ξεχωριστό. Σύντομες, ουσιώδεις σελίδες για τη θέση του ΄Ορους στην ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική του, τη ζωή και τη λατρεία, τους θησαυρούς του μουσείου, όχι μόνο περιγράφουν τα εκθέματα, αλλά και αποτελούν μια εισαγωγή σ΄ αυτό που αποτελεί "μια ονειροχώρα για τους δυτικούς και ένα καταφύγιο για τον ορθόδοξο πιστό που επιθυμεί να προσευχηθεί".

Τη μνήμη του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε πριν από 35 χρόνια από το παρακράτος τιμούν οι Θεσσαλονικείς. Απλοί πολίτες άρχισαν από νωρίς το πρωί να καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο Λαμπράκη, στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της ειρήνης. Στον ίδιο χώρο εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων θα τιμήσουν την μνήμη του Λαμπράκη με ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο τριήμερων εκδηλώσεων.

Στην επιρροή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ αποδίδουν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, την απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ να μη συμμετάσχει στο συμβούλιο σύνδεσης με την Ε.Ε. που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Γιλμάζ πείσθηκε να μη συμμετάσχει στο συμβούλιο σύνδεσης, υπό την απειλή ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Άρχισαν σήμερα στην Πρίστινα οι συνομιλίες μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξέταση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ύστερα από τη σχετική συμφωνία Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα. Κατά τις επαφές αυτές αναμένεται να καθοριστεί το πλαίσιο των επόμενων συνομιλιών.

Στην περιοχή Κουτσμπάς όπου για δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, έστειλε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριένκο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης 'Ολεγκ Σουσούγεφ με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα δώσει στους ανθρακωρύχους τα 600 εκατομμύρια δολάρια που τους οφείλει η ρωσική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κιριένκο δεν άφησε στον Σουσούγεφ αρκετά οικονομικά περιθώρια διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της χώρας δεν αντέχει ανοίγματα.

Η "αφρόκρεμα" του ελληνικού και του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού θα πάρει μέρος στο διεθνές μίτινγκ στίβου "Παπαφλέσσεια" που θα διεξαχθεί αύριο στην Καλαμάτα.

Στο Κάλι της Κολομβίας βρίσκονται οι Έλληνες ποδηλάτες, που παίρνουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο πίστας. Οι Γεωργαλής, Χειμωνέτος, Βασιλόπουλος και Αγγελίδης θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν πέρυσι στην αντίστοιχη διοργάνωση.

Με άνοδο 1,26% έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.606,48 μονάδες, με συναλλαγές στα 73,112 δισ. δραχμές.

Σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στα κεντρικά και βόρεια προβλέπει για αύριο το απόγευμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και σταδιακά βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 22 May 1998 - 16:05:41 UTC