Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 21/05/1998 (MΠΕ)

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έκανε ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς τους στόχους της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο πληθωρισμός, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, οι επενδύσεις και ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίστηκαν από πολύ θετικές εξελίξεις. "Η συμφωνία για την εισαγωγή του μεγάλου νέου νομίσματος του ευρώ, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Είναι η αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εδραιώσει την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιστορική αυτή αλλαγή", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διορθωτική δήλωση του εκπροσώπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ κ. Ρούμπιν στην πρόταση του Προέδρου Κλίντον για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι αυτή η δήλωση έδωσε τη δυνατότητα να αρθούν οι όποιες παρανοήσεις είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επί των ελληνοτουρκικών διαφορών.

"Κανείς δεν είναι αντίθετος να υπάρξει μια προσπάθεια και πρωτοβουλία που θα βοηθήσει να εξελιχθεί προς μια θετική κατεύθυνση το Κυπριακό. Η όποια μεσολάβηση για λύση του προβλήματος, πρέπει να λάβει υπόψη της τα πραγματικά δεδομένα". Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του, μετά την ομιλία του στη 44η τακτική σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας με τους συνδικαλιστές για το θέμα της Ιονικής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρότεινε να διεξαχθεί ο διάλογος με παράλληλη λύση της απεργίας. Κατά τον κ. Παπαντωνίου ο διάλογος θα έπρεπε να έχει τρία αντικείμενα: τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, την κατοχύρωση των συμφερόντων τους και την επιτάχυνση δημιουργίας ενιαίου ταμείου ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σοβαρές επιφυλάξεις στα μέτρα Αρσένη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση διατύπωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ζήτησε την αναστολή τους για ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι έτοιμα για τις αλλαγές, δεν έχει γίνει η κατάλληλη μεταρρύθμιση στα λύκεια και δεν έχει υπάρξει επιμόρφωση των καθηγητών.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου "Αντιπλημμυρικής προστασίας χαμηλών παράκτιων περιοχών πεδιάδας Θεσσαλονίκης, Χαλάστρας, Καλοχωρίου", ενέκρινε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός. Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης ενός δισεκατομμυρίου δραχμών.

Κατηγορηματική απάντηση ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα στρατιωτικών ασκήσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, όταν ζητήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών στην άσκηση "Τοξότης" αποτελεί απάντηση στην πρόταση για απαγόρευση των υπερπτήσεων.

Βιαστική χαρακτηρίζει την άρση των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, το μεγαλύτερο κόμμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος (LDK), υποστηρίζοντας πως η Σερβία δεν έχει ακόμα εκπληρώσει κανέναν από τους όρους της Ομάδας Επαφής.

Νέος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ο.Δ. .Γιουγκοσλαβίας είναι από χθες ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πρώην πρόεδρος του Μαυρουβουνίου και στενός συνεργάτης του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η κυβέρνηση του κ. Μπουλάτοβιτς έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την ομοσπονδιακή Βουλή.

Τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με τα γεγονότα της περασμένης Άνοιξης στην Αλβανία, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων, χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ, ο πρέσβης των ΗΠΑ σε αυτή, Κρίστοφερ Χιλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Puls". Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο κ. Χιλ στη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα πρέπει να συνδέεται με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αλλά ούτε και "να θεωρείται μελλοντικό θύμα αυτού του παιχνιδιού ντόμινο".

Συγκλονιστικό φινάλε θα έχει το πρωτάθλημα μπάσκετ, αφού ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, μετά το χθεσινό 4ο παιχνίδι του τελικού είναι ισόπαλοι στις νίκες 2 - 2 και θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης για το τρόπαιο. Ο "Δικέφαλος", αν και δυσκολεύτηκε, κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης την ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς με σκορ 64 - 57.

Παρά τη βελτίωση του καιρού δεν αποκλείεται σήμερα το απόγευμα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με νεφώσεις και σποραδικές βροχές το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 21 May 1998 - 5:40:14 UTC