Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 20/05/1998 (MΠΕ)

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα το κοινό στις συναλλαγές του με τις τράπεζες, αλλά και στις μετακινήσεις του με τα μέσα μεταφοράς, εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΣΕ σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας στη Δ.Ε.Θ. τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Παράλληλα, στις 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN, έγινε αναφορά στη σημαντική βελτίωση των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υιοθετώντας πλήρως το στόχο συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ, από το 2001.

Δεν τίθεται από την Ελλάδα κανένα θέμα αντιμετώπισης των εθνικών μας ζητημάτων σε ''πακέτο'', διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για λύση ''πακέτο'' για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι οι δηλώσεις Κλίντον έχουν τη σημασία τους σε σχέση με τον τόπο και το χρόνο που έγιναν, υπογράμμισε όμως ότι αυτό δεν μεταβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αμερικανική διπλωματία εμφανίζεται να πραγματοποιεί "στροφή" στην ερμηνεία των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου.

Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και για τη λύση "πακέτο" σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, αλλά και για την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η ανοικτή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς εξετάσεις και με βάση την επίδοση των μαθητών στο ενιαίο Λύκειο είναι ο πυρήνας των αλλαγών του εκπαιδευτικού συστήματος, που παρουσίασε, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας θα υπολογίζεται κατά 70% ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου, κατά 15% η επίδοση στις δοκιμασίες δεξιοτήτων που θα μετρούν τις ικανότητες των μαθητών και όχι τις γνώσεις τους και κατά 15% η αξιολόγηση στα μαθήματα προτεραιότητας για κάθε γνωστικό πεδίο. Επίσης, προβλέπονται ο χωρισμός του διδακτικού έτους σε δύο τετράμηνα, η κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων και η δυνατότητα εθελοντικής επανεξέτασής τους, καθώς και η σύσταση κεντρικής επιτροπής εξετάσεων που θα ορίζει τα θέματα των εξετάσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας.

"Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το μεγάλο αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που σε αντίθεση με άλλες γενοκτονίες, όπως εκείνες των Εβραίων και των Αρμενίων, κινδυνεύει να περάσει στη λήθη, κυρίως λόγω ολιγωρίας της Ελληνικής Πολιτείας, συνεχίζει να αναζητεί και σήμερα τη διεθνή αναγνώριση". Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε πρόταση της Μόσχας για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, με επιστολή που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο Ντενκτάς επεσήμανε πως κανείς, εκτός του Γενικού Γραμματεα, δεν έχει το δικαίωμα να καταθέτει ευθέως προτάσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως ποτέ δεν συμπεριλήφθη θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Η ηγεσία των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απείλησε ότι ενδέχεται να μποϋκοτάρει τις συνομιλίες με το Βελιγράδι, παρά τη σχετική συμφωνία των Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα κατά την συνάντησή τους την Παρασκευή. Σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος επέμεινε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι πιθανόν ότι πολλές ηγετικές προσωπικότητες των Αλβανών θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τις σερβικές αρχές, αντιδρώντας στην ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή.

Στις 22 Μαίου θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα η συνάντηση των υφυπουργών Άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη". Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Αλβανίας, εκτός από τον υφυπουργό Αμυνας της χώρας, θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, Ιταλίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Τουρκίας, των ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

Eπιφυλακτική εμφανίζεται η Άγκυρα στην απόφασή της για το αν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έφθασε χθες στην Τουρκία φέρνοντας ένα "καλό πακέτο προτάσεων". Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, χαρακτήρισε "καλό" το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που του μετέφερε ο Βρετανός ομόλογός του, σημείωσε όμως πως πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο ώστε να οδηγήσει στην πραγματοποιήση του συμβουλίου σύνδεσης.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν αλλά ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 μέχρι 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές ή καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 20 May 1998 - 5:40:14 UTC