Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 13/05/1998 (MΠΕ)

Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελέσει σήμερα, το κύριο αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Στο μεταξύ, εξαγγέλθηκε η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων μεταξύ των οποίων, το ΤΕΒΕ και το ΤΣΑ, ενώ οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή τον Ιούνιο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση των οκτώ ταμείων πρόνοιας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Με 24ωρες κυλιόμενες πανελλαδικές απεργίες απαντά η ΟΤΟΕ στα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας. Το χορό των κινητοποιήσεων θα ανοίξει την Παρασκευή η Εθνική, θα ακολουθήσει η Αγροτική τη Δευτέρα, η Εμπορική και η Τράπεζα Αττικής την Τρίτη.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και οι καθηγητές απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα των φετινών εξετάσεων, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι κατά τόπους συνδικαλιστικές τους ενώσεις.

Τη σύσταση ειδικών υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης, που θα έχει ως βασική αποστολή τον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθρομεταναστών, αλλά και τη δίωξη των προσώπων που οργανώνουν την παράνομη είσοδο τους στη χώρα, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατατέθηκε χθες στη βουλή.

Κοινή διαπίστωση των Υπουργών που μετείχαν στη σύνοδο της ΔΕΕ στη Ρόδο, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, ήταν η ανάγκη διεύρυνσης της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού, προώθησης της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και επικύρωση της συνθήκης του Άμστερνταμ για κοινή άμυνα. Στο μεταξύ, στις προκλητικές θέσεις της χώρας του εμμένει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος μιλώντας στη διήμερη σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο και πάλι, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα χειροκροτεί τον δίκαιο και αντικειμενικό λόγο του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ευθύνες για το ναυάγιο των προσπαθειών του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ βαρύνουν αποκλειστικά την τουρκική πλευρά. Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, που επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχία της αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας.

Οι οικονομικές εξελίξεις που συντελούνται στο κατώφλι του 21ου αιώνα και μπροστά στην πρόκληση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποτελούν τα κυρίαρχα σημεία της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η Σύνοδος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 15 και 16 Μαίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Την έναρξη των εργασιών αναμένεται να κηρύξει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σημίτης, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο Γ.Γ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σήμα κινδύνου για την καταστροφή που συντελείται στον Αξιό ποταμό από τις βιομηχανίες των Σκοπίων και τις συνέπειες που έχει στην ελληνική και κατ' επέκταση στην κοινοτική επικράτεια, "εκπέμπει" ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Τρακατέλλης, με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Τρακατέλλης επικαλείται τα στοιχεία που περιέχονται σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Κρούγκερ της Δανίας και σχετικές αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, αύριο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα παραστεί στη σύσκεψη που διοργανώνουν οι πολιτικές κινήσεις της Ανατολικής Υπαίθρου του ΣΥΝ, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανέκαμψε η χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 2438, 39 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,40%. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 54,933 δισ. δρχ. Από τις 261 μετοχές που κινήθηκαν χθες, 172 παρουσίασαν άνοδο, 70 υποχώρησαν, ενώ 19 ήταν οι μετοχές που δεν άλλαξαν τιμή.

Νέα πτώση παρουσίασε το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος της Αθήνας. Το αμερικάνικο νόμισμα έχασε 1,2 δρχ. και θα πωλείται από τις εμπορικές τράπεζες προς 310,4 δρχ.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση στο ιδιωτικό νοσοκομείο "Σεβγκί" της Άγκυρας, μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε στο γραφείο του.

Με νόμο που σύντομα θα περάσει στην αλβανική Βουλή, θα οριστούν τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής των χρημάτων που διαθέτουν οι πέντε μεγάλες αλβανικές παρατράπεζες, οι οποίες για σειρά ετών "καταβρόχθισαν" τις οικονομίες της πλειοψηφίας του αλβανικού λαού.

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 26 και στο Αιγαίο από 16 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 13 May 1998 - 5:40:14 UTC