Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 12/05/1998 (MΠΕ)

Σε ιδιαίτερα ήρεμο κλίμα συνεχίζονται οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρόδο, με επίκεντρο την κρίση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, σε παρέμβασή του, σχετικά με την αίτηση της Κύπρου για σύνδεσή της με τον οργανισμό ως συνδεδεμένο μέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί όλο το νησί. Απάντηση στον τούρκο υπουργό Άμυνας, έδωσαν από ελληνικής πλευράς, ο ομόλογός του, Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη που αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΔΕΕ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων που παρέθεσαν στους ομολόγους τους οι κ.κ. Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος συζητήθηκε η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΔΕΕ για το θέμα. Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης ο Άκης Τσοχατζόπουλος, θα συναντηθεί τελικά με τον Σεζγκίν.

Οι προσπάθειες για την άρση του σημερινού αδιεξόδου στο Κυπριακό, που συντηρείται με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, η κατάσταση στο Αιγαίο, η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και η τρομοκρατία, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχαν χθες στο State Department, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μαρκ Γκροσμαν.

Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στην Ιωνική Τράπεζα, καθώς διαμαρτύρονται για την πώληση της. Αύριο θα γίνει ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ προχωρεί και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη βουλή. Στην παρούσα φάση, δε θα θιγεί το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά θα γίνει προσπάθεια ενοποίησης ταμείων και εκμετάλλευσης των αποθεματικών τους.

"Εθιμοτυπική" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Τόνισε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας, ενώ η εκκλησία είναι έτοιμη να θέσει τα πρώτα θέματα διαλόγου με την πολιτεία, όπως η φορολόγηση των ναών, το πριμ παραγωγικότητας στους κληρικούς και η απαλλαγή στράτευσης των υποψηφίων κληρικών.

Τη συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας στην αντιμετώπιση της εμπορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, συζήτησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γεώργιος Ρωμαίος και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ, χθες στη Σόφια. Οι δυο υπουργοί εξέτασαν και τις δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών για τις αντίστοιχες συλλήψεις πολιτών των δυο χωρών, που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις.

Με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν χθες στη χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 2350,15 μονάδες μειωμένος κατά 3,76%.

Την άποψη ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει προηγουμένως να σταματήσουν "οι μηχανές του πολέμου" που βρίσκονται στη Σερβία, να υπάρξει έλεγχος των συνόρων για να παρεμποδισθεί η λαθραία μεταφορά όπλων και πυρομαχικών και να δημιουργηθούν όλες οι περιφερειακές δομές συλλογικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νάνο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη στον απεσταλμένο της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Ντάνας", Ράντομιρ Λίτσινα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις Τιράνων - Βελιγραδίου μπορούν να εξομαλυνθούν μόνο αν η Γιουγκοσλαβία εκπληρώσει τους όρους, που θέτει η Διεθνής Κοινότητα. Από την πλευρά του, ο αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν κρύβει την απογοήτευση του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στα Σκόπια θα μεταβεί σήμερα ο επίτροπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αρμόδιος για θέματα εθνικών μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ. Ο επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τους υπουργούς Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και Παιδείας, Σοφία Τοντόροβα.

Η συνεργασία Βουλγαρίας- ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Συνεργασία για την ειρήνη" θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλάους Νάουμαν. Ο κ. Νάουμαν έφτασε για τριήμερη επίσκεψη στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, πτέραρχου Μίχο Μίχοφ και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τους πρεσβευτές και τους στρατιωτικούς ακολούθους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της σημερινής μέρας με λίγες νεφώσεις στα νησιά του Ιονίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει πιθανότητα για βροχές και καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας, ασθενείς μέχρι μέτριοι ανέμους και θερμοκρασία από 13-22 βαθμούς Κελσίου, θα έχει η Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 12 May 1998 - 5:40:11 UTC