Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/05/1998 (MΠΕ)

Γιορτή της Μητέρας σήμερα και όλος ο κόσμος τιμά το σύμβολο της αγάπης, της φροντίδας, της αφοσίωσης και της αυταπάρνησης. Τιμά την προσωποποίηση της προσφοράς και της συμπαράστασης που μας ακολουθεί σε όλα μας τα βήματα.

Αρχίζει σήμερα στη Ρόδο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμού του οποίου την προεδρεία έχει η Ελλάδα για αυτό το εξάμηνο. Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν η κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ και η πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αλβανία. Στη σύνοδο μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και των 28 χωρών της ΔΕΕ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στο διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε ότι τη σύνοδο θα απασχολήσουν οι κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Ελλάδα ενισχύει το ΡΚΚ. Η Τουρκία θα πάρει την πρέπουσα απάντηση στην περίπτωση που θέσει το θέμα, είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κλειστές θα είναι αύριο όλες οι τράπεζες της χώρας μετά από σχετική απόφαση της ΟΤΟΕ που εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Την αντίθεσή τους στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, θα διαδηλώσουν εκ νέου στις 26 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας. Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θα εξεταστεί την Τετάρτη σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, αποκλείει και πάλι το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής τονίζοντας ότι τυχόν νέα υποτίμηση θα απέκλειε την ένταξη της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα έχει την Τρίτη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, η ενθρόνιση του οποίου έγινε χθες, παρουσία των εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών του κόσμου και πολιτικών αρχηγών. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφερόμενος στη σχέση Εκκλησίας-πολιτείας, σημείωσε ότι ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ των δύο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο της Ορθόδοξης Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη λέγοντας ότι η Εκκλησία θα στηρίξει τις προσπάθειες του λαού και της κυβέρνησης στην Ευρώπη, χωρίς όμως να απαρνηθεί την ταυτότητα και την Ορθοδοξία μας. "Η Πολιτεία σεβάστηκε απολύτως τον διακριτό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν φωνές οι οποίες θα επιχειρήσουν να υπερβούν αυτά τα όρια, με σκοπό την εμπλοκή της Εκκλησίας σε πεδία, άσχετα προς τα πνευματικά και ποιμενικά της έργα", υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Έμπορο ηρωίνης που είχε μέσα στο στομάχι του 47 αυγά με συνολικά 525 γραμμάρια καθαρή ηρωίνη συνέλαβαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης οι άνδρες του Τμήματος Ναρκωτικών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τελωνείο Ειδομένης. Πρόκειται για τον 20χρονο Πήλινγκ Τζαν Πέτερ Κένες, κάτοικο Λονδίνου, σύμφωνα με το διαβατήριό του, το οποίο όμως εικάζεται ότι είναι πλαστό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες του ΣΔΟΕ, αποδέκτης της ηρωίνης επρόκειτο να είναι έμπορος ναρκωτικών στην Αθήνα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις 11 στον εισαγγελέα.

Στις αρχές Ιουλίου θα υπογραφεί η συμφωνία που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες της ανταλλαγής συνδέσμων Ελλάδας-Αλβανίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη στην οποία συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, σχετικά με το ευρώ, αναφέρθηκε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Ο κ. Σημίτης με την εμφάνισή του απογοήτευσε πλήρως. Επιβεβαίωσε δυστυχώς ότι δεν είναι σε θέση να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας", είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ζητήσει η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις του σήμερα από την Πάτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει πως σύντομα θα γίνουν εκλογές, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να επιβάλλει το χρόνο διεξαγωγή τους. "Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η κυβέρνηση. Άρα δεν είναι καθόλου υπεύθυνο και αποτελεσματικό το να ζητούμε εκλογές όταν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χρόνο".

Νεκρώνουν τα αεροδρόμια όλης της χώρας το τριήμερο 13-15 Μαίου από τις 12 το μεσημέρι έως της 4 το απόγευμα, εξαιτίας στάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συνάντηση με τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Α. Αμπνταλά, θα έχει αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Άκαρπες απέβησαν οι επαφές που είχαν χθες στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς οι αμερικανοί απεσταλμένοι Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ. Οι δύο αξιωματούχοι πρότειναν και πάλι διεθνή μεσολάβηση για το Κοσσυφοπέδιο. Η σερβική αστυνομία έκλεισε χθες τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και αστυνομίας.

Τυχόν επιζώντες από την θεομηνία στη νότιο Ιταλία αναζητούν τα σωστικά συνεργεία, κάτω από τόνους λάσπης που έχει καλύψει τις πληγείσες περιοχές. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, ενώ όσον περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων. Η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για τη μη λήψη απαραίτητων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία, καθώς ήταν ανεξέλεγκτη η δόμηση σε παραποτάμιες περιοχές.

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το Μεσανατολικό, καθώς αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Ουάσιγκτον. Στις συναντήσεις που είχε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν και σήμερα στο Αιγαίο. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες. Αργότερα τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 18 βαθμούς, στα δυτικά από 13 μέχρι 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 14 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 10 May 1998 - 8:05:13 UTC