Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 06/05/1998 (MΠΕ)

Συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης θα δώσει αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ασχοληθεί με τις εξελίξεις που αφορούν στο ευρώ. Στο μεταξύ, δόθηκε το απόγευμα στη δημοσιότητα κείμενο της Κομισιόν με συστάσεις προς την κυβέρνηση, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις εισόδου της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Στο κείμενο περιλαμβάνονται συστάσεις για μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Την απόφαση της κυβέρνησης να πωληθεί τουλάχιστον το 51% της Ιονικής Τράπεζας ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Η πώληση θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου. Εξάλλου, τη θέση ότι η κυβέρνηση θα είναι πιο αποφασιστική με τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις από ό,τι με την Ολυμπιακή, διατύπωσε, μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις της για τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο για έλλειψη προτάσεων εκ μέρους της Ν.Δ. "Ο κ. Καραμανλής μιλά για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, για την ανάγκη τομών στην παιδεία, όταν γνωρίζει ότι όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν στους θεσμούς, σε διάφορους ευαίσθητους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, έγιναν με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. απουσιάζει παντελώς από την ευθύνη που έχει να προτείνει τις δικές της θέσεις για τα θέματα αυτά", είπε ο κ. Ρέππας.

Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στην οδό Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να χάνει 1,97% και να διαμορφώνεται στις 2.582,62 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 86,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, εκτιμούν ότι η αγορά αναμένει την αυριανή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, προκειμένου να τοποθετηθεί για τη συνέχεια.

Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να δώσει δείγματα της αδιαλλαξίας της, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, σχετικά με την αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το Κυπριακό. "Η απογοήτευσή μας δεν οφείλεται στο ότι απέτυχε η προσπάθεια διότι ήταν προβλεπτή αυτή η εξέλιξη, αλλά στο γεγονός ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες εκεί που έπρεπε να αποδοθούν", είπε ο κ. Κρανιδιώτης. Επισήμανε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε και πάλι να τηρήσει μια στάση ίσων αποστάσεων, παρά το γεγονός ότι έγινε σαφές πως η αποκλειστική ευθύνη της αποτυχίας ανήκει στην τουρκική πλευρά.

Για αποδυνάμωση της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση 58 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα ζητούν αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας υπέγραψαν στα Τίρανα ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας και ο Αλβανός ομόλογός του Λέοναρντ Σόλις. Η συμφωνία προβλέπει την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειρίας με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης των επιδημιών.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πρωτοστατήσει για την δημιουργία κανόνων κατά της παιδικής εκμετάλλευσης εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Παιδιά από ασιατικές χώρες ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελβετία, όπου θα γίνει διεθνής διάσκεψη για την παιδική εργασία. Αύριο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παιδική εκμετάλλευση στην Πλατεία Συντάγματος.

Την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ψήφισή της από τον ΟΗΕ. Το κείμενο έχουν υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων.

Kλειστό για τα μεγάλα αεροσκάφη θα παραμείνει από την Παρασκευή και μέχρι τις 12 Μαϊου το αεροδρόμιο "Μακεδονία". Λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί μόνο μικρά αεροπλάνα. Το "βάρος" των υπολοίπων επιβατικών πτήσεων, καθώς και των εμπορευματικών μεταφορών θα σηκώσει το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης Καβάλας.

Εκατόν δέκα σχολεία της Μακεδονίας έχουν από σήμερα πρόσβαση στον κυβερνοχώρο χάρη στο πρόγραμμα "Σχολεία στο Internet". Όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση και η εκπαίδευση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, η γνωριμία τους με τον κόσμο της πληροφορικής και η προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Νέα παναμερικανικής εμβέλειας πρόκληση επιχειρούν τα Σκόπια, με αιχμή του δόρατος αυτή τη φορά την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου τους, η οποία θα εμφανιστεί με το όνομα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και όχι FYROM (επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ) στον φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ στις 16 Μαίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυκας", η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ Καναδά προέβη αμέσως σε γραπτή διαμαρτυρία-διάβημα, τόσο προς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, όσο και προς τον τηλεοπτικό σταθμό "ESPN" που θα μεταδώσει τον αγώνα.

Δεκατρείς άνθρωποι επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα στη ζούγκλα του Περού. Στο αεροσκάφος Μπόινγκ 737 της Περουβιανής αεροπορίας που κατέπεσε στη ζούγκλα επέβαιναν ογδόντα επτά άνθρωποι. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Θέτοντας νέους εκβιασμούς θα χειριστεί η Τουρκία το θέμα των πυραύλων S-300. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, στις 18-22 Μαΐου, θα προβάλει το επιχείρημα, ότι η χώρα του, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, προτίθεται να κάνει αγορές ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Ρωσία. Ωστόσο η μεταφορά των πυραύλων S-300 στη Κύπρο θα μειώσει της πιθανότητες επικράτησης των Ρώσων στο σχετικό διαγωνισμό.

Τον ιό του αφθώδους πυρετού εντόπισαν σε τέσσερα χωριά της περιφέρειας των Σκοπίων κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Γεωργίας, Κίρο Ντοκούζοφσκι ανακοίνωσε ότι ιατρικές ομάδες της κτηνιατρικής υπηρεσίας ελέγχουν τα χωριά της περιοχής στην οποία εντοπίστηκε ο ιός.

Βροχές και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας θα σημειωθούν αύριο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 μέχρι 26 βαθμούς και στα νησιά από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 6 May 1998 - 18:05:32 UTC