Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 05/05/1998 (MΠΕ)

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ενημερώσει σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Πέμπτη ο κ. Σημίτης θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. "Για εθνική αποτυχία" κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος της Κώστας Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη σήμερα, στο Ζάππειο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση.

Εντός του Μαίου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να συμμετάσχει η χώρα μας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ, το 2001. Μέσα στις επόμενες 45 μέρες θα κατατεθούν στη βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η χώρα μας, θα προλάβει τελικά το τραίνο της Ευρώπης, εστιάζοντας την προσοχή της, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του δημοσίου ελλείμματος.

"Οι σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας, οριοθετούνται από το σύνταγμα και τους νόμους και ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, αντιμετωπίζεται με απόλυτο ικανοποιητικό τρόπο από το σύνταγμα", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας της δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το νέο μέλλον της Ευρώπης.

Η νέα ισοτιμία της δραχμής θα έχει ευνοϊκότερες επιδράσεις στην τουριστική κίνηση κατά την επόμενη σεζόν, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Πράγας "Pravo", ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Σκουλάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι φέτος "δεν περιμένουμε μεγάλα οφέλη, λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς οι συμφωνίες με τα ξενοδοχεία υπεγράφησαν τον περασμένο Ιούνιο". Τα μεγάλα οφέλη από τη νέα ισοτιμία θα αφορούν, τονίζει ο κ. Σκουλάς, στο χειμερινό τουρισμό της Αττικής, της Κρήτης και της Ρόδου.

Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας - αξίας περίπου τριών δισ. δραχμών - κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Τα λαθραία τσιγάρα βρέθηκαν μέσα σε αποθήκη, στην κοινότητα Δρυμού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από την ασφάλεια έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, τουλάχιστον πέντε άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αποκαλύφθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με τη σύλληψη Ελλήνων και Βουλγάρων, την ώρα που μετέφεραν με νταλίκα χιλιάδες κούτες τσιγάρων στην αποθήκη.

Με απώλειες της τάξης του 0,71% ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 2.602,82 μονάδες. Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν ότι η εικόνα της αγοράς επηρεάσθηκε από πωλήσεις ανοικτών θέσεων, από τη μη λειτουργία της αγοράς του Λονδίνου που επηρέασε τον όγκο εντολών από το εξωτερικό, τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αλλά και το θέμα της Ιονικής Τράπεζας. Η παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Μανόλη Ξανθάκη έγινε γνωστή μετά το κλείσιμο των συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην επηρεάσει τη χρηματιστηριακή αγορά.

Το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί επί 24 χρόνια παραδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε πως στόχος της εισβολής του 1974 δεν ήταν η αποκατάσταση της ομαλότητας αλλά η δημιουργία κυρίαρχου τουρκοκυπριακού κράτους. Στο μεταξύ, ευθύνες για την αποτυχία των προσπαθειών επανέναρξης του διαλόγου απέδωσε στον Ντενκτας, ο αμερικανός διαμεσολαβητής Ριτσαρντ Χολμπρουκ, που παραδέχτηκε ότι οι αξιώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και για το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη της ενεργοποίηση του διαλόγου. Ωστόσο, σημείωσε ότι η επίσκεψη του δεν απέτυχε, κάνοντας λόγο για "προσωρινό αδιέξοδο".

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των ιπταμένων χειριστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκρεμεί μια επαναδιατύπωση αναφορικά με την προσφορά των πιλότων και τη συμμετοχή τους στις Μακεδονικές Αερογραμμές. Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται η τελική υπογραφή του σχετικού πρακτικού από τις δύο πλευρές.

Στο Στρασβούργο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο της Επιτροπής των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την οποία θα αρχίσει η ελληνική προεδρία στον παλαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Την επιβολή καθεστώτος πλήρους ελέγχου στο εμπόριο όπλων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Γιουγκοσλαβία, ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο κ. Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα

Τη ρεβάνς για το άτυχο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, πήρε ο ΠΑΟΚ ο οποίος κέρδισε δίκαια στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης τον Ολυμπιακό με σκορ 56 - 50 στο δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης των πλέι - οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 5 May 1998 - 6:40:11 UTC