Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 03/05/1998 (MΠΕ)

Θα συνεχίσουμε την πολιτική, που εφαρμόζουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες. Μιλώντας ο πρωθυπουργός, στους Ελληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι "το διάστημα των 18 μηνών, που απομένουν και στο οποίο η χώρα μας θα "δίνει εξετάσεις" για την είσοδό της στην ΟΝΕ, είναι αρκετός "για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά". Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε, ότι δεν χρειάζονται νέα ριζοσπαστικά μέτρα.

Με τη συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκαν χθες αργά το βράδυ των ηγετών των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Πρόεδρος επελέγη ο Ολλανδός Βιμ Ντούιζεμπεργκ τον οποίο υποστήριξαν η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες. Η Γαλλία πέτυχε έστω και παρασκηνιακά τη σιωπηρή συμφωνία των εταίρων μετά την παρέλευση της πρώτης τετραετίας, να αναλάβει πρόεδρος ο δικός της υποψήφιος.

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για συνολική αποτυχία της κυβέρνησης Σημίτη, καθώς, όπως προσθέτει, παρά τις μάταιες θυσίες η Ελλάδα παραμένει εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Για περιορισμό της αγοραστικής ικανότητας των λαϊκών στρωμάτων κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, και προσθέτει ότι η δημιουργία του "Ευρώ" θα αυξήσει την ανεργία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι παρά τις σκληρές θυσίες η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεών της παραμένει ουραγός. Για τερατόμορφη κλωνοποίηση της ενωμένης Ευρώπης έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, Νικήτας Κακλαμάνης.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε στην Κύπρο ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ.Χόλμπρουκ ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τους δύο ηγέτες σοβαρές, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων, τόνισε ότι θα επισκέπτεται το νησί όσο κρίνει αυτός σκόπιμο. Από την πλευρά ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε με τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του ζητώντας από τον κ.Χόλμπρουκ πίστωση χρόνου και υπομονή, ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης αποτελούν εμπόδιο για τη λύση του κυπριακού.

Η προοπτική στενότερων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίλυση προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζίμ Φόλεϊ. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι προβληματική σχέση Τουρκίας-Ε.Ε. αποτελεί εμπόδιο για την προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Φόλεϊ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το μέλλον της Τουρκίας είναι και πρέπει να είναι στην Ευρώπη και ότι αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο στοιχείο στη διερεύνηση για την επίλυση των προβλημάτων στο ανατολικό Αιγαίο.

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχουν στελέχη της ΔΕΗ και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Στόχος της επίσκεψης της κ. Παπανδρέου είναι η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνίδα υπουργός θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα νέων ελληνικών επενδύσεων και σημαντικών εμπορικών συμφωνιών. Τη Δευτέρα θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής το οποίο απέρριψε το πρακτικό συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, Θεόδωρος Τσακιρίδης, και η Ένωση Χειριστών. Ο κ. Τσακιρίδης αναμένεται να επιδιώξει και πάλι την επικύρωση της συμφωνίας του με τους πιλότους. Μέχρι τότε όμως οι πιλότοι αποφάσισαν να τηρούν πιστά τον κανονισμό και να μην προσφέρουν υπερεργασία.

Τους "τουριστικούς θησαυρούς" της Κεντρικής Μακεδονίας θα γνωρίσουν περιοδεύοντας, 30 δημοσιογράφοι και τουριστικοί συντάκτες από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Βιέννης, της Πράγας, του Βερολίνου, της Βουδαπέστης, της Μόσχας και του Βελιγραδίου στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώνει από αύριο η Helexpo-ΔΕΘ σε συνεργασία με τον τουριστικό όμιλο KINISSI.

Τούρκο έμπορο ναρκωτικών που προσπάθησε να πουλήσει δυόμισι κιλά ηρωίνης σε δύο αστυνομικούς που παρουσιάστηκαν ως αγοραστές, συνέλαβαν οι αρχές της Ορεστιάδας, στις Φέρρες, Έβρου. Στόχος της επιχείρησης της αστυνομίας ήταν η σύλληψη του γνωστού εμπόρου ναρκωτικών Ισμαήλ, ο οποίος ωστόσο έστειλε την τελευταία στιγμή τον συνεργάτη του Σουκρού Γκιουνέλ, 42 ετών. Το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την αγορά των δυόμισι κιλών ηρωίνης ήταν 70.000 μάρκα. Ο Γκιουνέλ συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Ορεστιάδας.

Ολοκληρώνονται οι περιφερειακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα με αντικείμενο το πρόγραμμα δράσης τους μέχρι το καλοκαίρι. Η διαμόρφωση πολιτικής πρότασης για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το θέμα της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που θα συνέλθει αύριο το πρωί, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος.

Η επαναπροώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι ο σκοπός της συνάντησης που θα έχει αύριο στο Λονδίνο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Σε δηλώσεις της η κ. Ολμπράιτ εμφανίστηκε συγκρατημένη επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 3 May 1998 - 9:05:14 UTC