Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 30/04/1998 (MΠΕ)

"Η επιθυμία για ανταπόκριση στις εξελίξεις δημιουργίας δημοκρατικών θεσμών που εξασφαλίζουν μια αποτελεσματική απάντηση της κοινωνίας μας στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, εκφράστηκε από τους εισηγητές", είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έληξε τα ξημερώματα στη βουλή. Το ζητούμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι η θωράκισή του και η ενδυνάμωσή του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να αποδεσμευτεί η εκλογή από το ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό, να ξεκαθαρίσει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Κατά της τροποποίησης της διάταξης για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, όσο και ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησαν την κατοχύρωση της απλής αναλογικής.

Το μεθεπόμενο Σάββατο θα γίνει η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ αυτό το Σάββατο θα μεταβεί στο Βόλο, έδρα της μητρόπολης του. Χθες, επισκέφτηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είχε συνεργασία για τα τρέχοντα προβλήματα της εκκλησίας.

Οι έξι χώρες της ομάδας επαφής προειδοποίησαν χθες, ότι η παρούσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δε μπορεί να συνεχιστεί, τονίζοντας ότι δημιουργείται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης, πέραν των γιουγκοσλαβικών συνόρων. Παράλληλα καταδίκασαν τη χρήση βίας από τον γιουγκοσλαβικό στρατό και κάλεσαν τόσο το Βελιγράδι, όσο και την ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας θα προχωρήσει κανονικά με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, παρά τις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία σε προμηθευτές οπλικών συστημάτων.

Παρατείνεται μέχρι τις 29 Μαίου η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι Έλληνες πολίτες. Η παράταση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, θα δοθεί με νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Συνεχίσθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, η άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών, καθώς έκλεισε με κέρδη 2,69% και διαμορφώθηκε στις 2.511,56 μονάδες.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις προγραμματισμένες ασκήσεις "Αποφασιστικότητα" και "Ταύρος", που άρχισαν προχθές με τη συμμετοχή μονάδων του τουρκικού στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας, προέβησαν χθες, σε παραβάσεις της περιοχής ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας. Σύμφωνα με πηγές του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, στις 9 χθες το πρωί δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν κατά παράβαση των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας και κινήθηκαν παράνομα σε δεσμευμένη περιοχή και σε διεθνή ύδατα μέχρι τις 9:30. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 11:55, δύο αναγνωριστικά αεροπλάνα τύπου RF-4 εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, κινήθηκαν από δυτικά ( περιοχή Κορμακίτη) προς ανατολικά (Κερύνεια) μέχρι τις 12:30 μετά το μεσημέρι και έφυγαν προς τις κατεχόμενες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου.

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στο Βελιγράδι είναι η Γαλλία, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Γιουγκοσλαβία να τερματίσει τις επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο και να ανοίξει διάλογο με του Αλβανούς της περιοχής, δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζώ-Σεκρέ.

Την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, ζητά ο πρωθυπουργός της χώρας, Φατός Νάνο, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι. Ο κ. Νάνο επισημαίνει ότι "οι πληροφορίες που έρχονται από το Κοσσυφοπέδιο μαρτυρούν μια συνεχή αύξηση της έντασης, καθώς και έναν εν δυνάμει κίνδυνο για μια ευρεία αντιπαράθεση".

Απεργία πείνας έχουν κηρύξει 156 μηχανοδηγοί σε οκτώ πόλεις της Βουλγαρίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις 71 συναδέλφων τους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.

Το σκάνδαλο λαθρεμπορίας τσιγάρων που "ταρακούνησε" το ρουμανικό κράτος κλιμακώθηκε μετά από νέες αποκαλύψεις στις οποίες εμπλέκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μαρτυρίες αξιωματούχου του στρατού, ο οποίος ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρις ότου ξέσπασε η υπόθεση, πυροδότησαν το σκάνδαλο, το οποίο εξελίσσεται ως το σοβαρότερο από την περίοδο της πτώσης του Νικολάου Τσαουσέσκου.

Κυπελλούχος Ελλάδας στο ποδόσφαιρο αναδείχθηκε ο Πανιώνιος, κερδίζοντας στον 55ο κύκλο της διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό με σκορ 1-0. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από επεισόδια.

Βελτίωση θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να κυμανθεί από 9-21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 30 April 1998 - 5:40:10 UTC